Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Ο πλανήτης χάνει τη μάχη με την ελονοσία

  • Ρούλα Τσουλέα
ελονοσία
Τι δείχνει η ετήσια έκθεση για την ελονοσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Γιατί σταμάτησε η πρόοδος.

Ο πλανήτης κινδυνεύει να χάσει τη μάχη με την ελονοσία, καθώς το 2022 αυξήθηκαν σημαντικά τα παγκόσμια κρούσματά της με συνέπεια να ξεπεραστούν οι στόχοι που είχαν τεθεί για τον περιορισμό της, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Σε νέα έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα αναφέρει πως από το 2015 η πρόοδος εναντίον της νόσου έχει σταματήσει. Αιτία ήταν έως πρότινος η αυξανόμενη αντοχή στα φάρμακα και στα εντομοκτόνα, καθώς και οι πόλεμοι. Ύστερα ήρθε η πανδημία και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλεί η κλιματική αλλαγή.

Το επακόλουθο ήταν να αυξάνονται εδώ και λίγα χρόνια τα κρούσματα αντί να μειώνονται. Η αύξηση αυτή έφτασε το 2022 στα 5 εκατομμύρια έναντι του 2021,  αναφέρει η ετήσια Παγκόσμια Έκθεση για την Ελονοσία (WMR 2023) του ΠΟΥ. Έτσι, ο συνολικός αριθμός τους ανήλθε σε 249 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο το 2019, πριν ξεσπάσει η πανδημία, ελονοσία είχαν εκδηλώσει 233 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

«Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, κινδυνεύουμε να χάσουμε τη μάχη εναντίον της ελονοσίας», δήλωσε ο Dr. Peter Sands, εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Ταμείου για την Καταπολέμηση του AIDS, της Φυματίωσης & της Ελονοσίας. «Η νέα έκθεση υποδηλώνει ότι η πρόοδος έχει σταματήσει και σε μερικές περιοχές αντιστρέφεται. Εάν δεν λάβουμε μέτρα τώρα, η ελονοσία θα ανακάμψει δραματικά, εξαλείφοντας τα κέρδη που με κόπο είχαμε αποκομίσει τις δύο τελευταίες δεκαετίες».

Η κλιματική αλλαγή

Ο ΠΟΥ τονίζει πως το 2022 η παγκόσμια επίπτωση της ελονοσίας έφτασε στα 58,4 κρούσματα ανά 1.000 άτομα υψηλού κινδύνου. Ο στόχος του όμως για το 2025 ήταν να έχουν μειωθεί στα 26,2 κρούσματα ανά 1.000.

Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι ο πλανήτης υπολειπόταν το 2022 κατά 55% των στόχων που είχαν τεθεί για την ελονοσία για το 2025. Εφέτος η κατάσταση εκτιμάται ότι έχει επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο. Οι έως τώρα εκτιμήσεις δείχνουν ότι το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί στο 89% και είναι απίθανο να αλλάξει έως το τέλος του έτους.

Δυστυχώς και σε αυτή την περίπτωση η κλιματική αλλαγή έχει παίξει σημαντικό ρόλο. Η αύξηση της θερμοκρασίας, η υγρασία και οι βροχοπτώσεις είναι καταστροφικές. Και αυτό, διότι ευνοούν την αναπαραγωγή και επιβίωση των κουνουπιών που μεταδίδουν το υπαίτιο παράσιτο.

Επιπλέον, οι καύσωνες και οι πλημμύρες επηρεάζουν άμεσα τη μετάδοση και το φορτίο της ελονοσίας. Οι καταστροφικές πλημμύρες στο Πακιστάν το 2022, λ.χ., οδήγησαν σε πενταπλασιασμό των κρουσμάτων της στη χώρα.

Και οι θάνατοι

Σαν να μην ήταν αυτά αρκετά, έχουν αρχίσει να αυξάνονται και οι θάνατοι από ελονοσία. Στην έκθεση επισημαίνεται πως ο αριθμός τους είχε μειωθεί μεταξύ 2000 και 2019. Από 864.000 σε όλο τον κόσμο είχαν μειωθεί σε 576.000. Ωστόσο άρχισαν να αυξάνονται την περίοδο της πανδημίας. Το 2022 υπολογίζεται ότι πέθαναν 608.000 άνθρωποι από ελονοσία, με την πλειονότητα των θυμάτων να είναι μικρά παιδιά.

Ελπίδες δίνουν δύο νέα εμβόλια τα οποία εγκρίθηκαν προσφάτως και αναμένεται να αρχίσουν να διατίθενται το 2024. Αρκεί να μην υπάρξουν οικονομικά προβλήματα, διότι και η χρηματοδότηση για την μάχη εναντίον της νόσου είναι ελλιπής. Σύμφωνα με την έκθεση, το 2022 επενδύθηκαν στην παγκόσμια προσπάθεια 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι ανάγκες, όμως, ήταν για 7,8 δισεκατομμύρια.

Φωτογραφία: iStock