Που χτυπά το χάι- τεκ άγχος;

  • Iatropedia
Ουδέν καλό αμιγές κακού...Μπορεί η τεχνολογία να μας έχει λύσει τα χέρια σε πολλές πτυχές της καθημερινότητας μας αλλά έχει προκαλέσει στους χρήστες της το λεγόμενο ψηφιακό άγχος. Δεν είναι εξάλλου λίγοι εκείνοι που κοιμούνται και ξυπνούν με τα tablet και τα smartphone για να μη χάσουν κλήση ή τίποτε από το timeline τους στο twitter ή στο facebook. Συνέπεια να μην βρίσκουν ποτέ ηρεμία και να υποβαθμίζεται σε σημαντικό βαθμό η ποιότητα της σεξουαλικής τους ζωής. Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να κινητοποιήσουν τους πάσχοντες; Ποια επαγγέλματα κινδυνεύουν περισσότερο από το ονομαζόμενο «technostress»; Στο επιστημονικό άρθρο θα ενημερωθείτε για την σύγχρονη αυτή πάθηση και τις συνέπειες της!

Του Πέτρου Γεωργιτσογιαννάκου Ιατρού

H υπερβολική χρήση της τεχνολογίας, μπορεί να οδηγήσει στη μείωση του επιπέδου της τεστοστερόνης, της ορμόνης που είναι υπεύθυνη για την ανδρική λίμπιντο.

Το σεξ σε μια εποχή της «υπερτεχνολογίας», της υπερπροσφοράς δηλαδή και της υπερβολικής χρήσης της τεχνολογίας και της επικοινωνίας μέσα από αυτήν, τόσο με τα κινητά, όσο και με τους υπολογιστές πάντα σε λειτουργία, ανάμεσα σε ένα κουδούνισμα του τηλεφώνου ή ένα tweet, φαίνεται να λιγοστεύει ο «χώρος» για τον σύντροφο.

Η τεχνολογία με τα συνεχή ερεθίσματα, αγχώνει, κουράζει, απομονώνει. Οι πολλές πληροφορίες, λόγω της αυξημένης ευκολίας πρόσβασης, η συνεχής σύνδεση με το δίκτυο κλπ., είναι από τους παράγοντες κινδύνου που δημιουργούν δυσφορία και ποικίλες διαταραχές. Κύριος υπεύθυνος θεωρείται το Facebook και το Twitter .

Ο ορισμός του «technostress» είναι το στρες που προκαλείται από τις ψηφιακές τεχνολογίες και εκδηλώνεται με άγχος, αϋπνία, ευερεθιστότητα, απώλεια της λίμπιντο και άλλα προβλήματα τόσο σεξουαλικά όσο και στην σχέση αυτή καθ' εαυτήν. Και αυτά είναι μόνο μερικά από τα συμπτώματα τους.

Επαγγέλματα που διατρέχουν κίνδυνο είναι αυτά κυρίως που περιλαμβάνουν μαζική χρήση της τεχνολογίας και του διαδικτύου, που καθιστούν πιο εύκολη την πρόκληση technostress και τελικώς προκαλούν δυσχέρειες στις διαπροσωπικές σχέσεις.

Το technostress προκαλεί μεταξύ άλλων σεξουαλική δυσχέρεια, ή απώλεια της επιθυμίας που οφείλεται στη μείωση του επιπέδου της τεστοστερόνης (η ορμόνη που είναι υπεύθυνη για την ανδρική λίμπιντο).

Η μικρή επιθυμία και επομένως το λιγότερο σεξ στα ζευγάρια προκαλείται όχι μόνο το στρες, αλλά και από την έλλειψη χρόνου. Τα κοινωνικά δίκτυα απομακρύνουν τους ανθρώπους και περιορίζουν τον χρόνο που διαθέτουν για να είναι μαζί.

Αυτό επιβεβαιώνεται από μια πρόσφατη αμερικανική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης.

Η μελέτη δείχνει ότι το 16% των ανδρών που περνούν πολύ χρόνο στο διαδίκτυο, πάσχουν από σχεδόν πλήρη απουσία των σεξουαλικών ερεθισμάτων και επιθυμιών προς τον σύντροφο τους, λόγω του μεγάλου χρόνου που διαθέτουν σε posts και σε twits – ένα πρόβλημα που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε πραγματικό εθισμό.

Σύμφωνα με μια έρευνα του 2013 Mobile Consumer Habits, 1 στους 10 Αμερικανούς χρησιμοποιεί το κινητό του και κατά την διάρκεια της σεξουαλικής του επαφής. Ο χρόνος που δαπανάται σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης ή με την τεχνολογία βλάπτει επίσης τις σεξουαλικές φαντασιώσεις του ζευγαριού, προκαλώντας εν τέλει συναισθηματική κρίση στο πλαίσιο της σχέσης.

Για την πρόληψη και την καταπολέμηση του technostress , πρέπει να επικεντρωθούμε ξανά στις διαπροσωπικές σχέσεις, στον διάλογο με τον/την σύντροφο, την κοινωνικότητα και οτιδήποτε άλλο προάγει τις κοινωνικές μας δεξιότητες.

Για να βρείτε τη δύναμη και να νικήσετε τη σεξουαλική δυσχέρεια που προκαλείται από το technostress, υπάρχουν δοκιμασμένες φυσικές θεραπείες και φυσικά πρέπει να θέσετε τους υπολογιστές τα tablet και τα smartphone εκτός λειτουργίας, θέτοντας ταυτόχρονα και αυτοπεριορισμούς στην χρήση τους.

Πέτρος Γεωργιτσογιαννάκος Ιατρός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όταν η γλώσσα λέει αλήθειες που πονάνε!

Αδιάβαστοι στο ..σεξ οι έφηβοι!

Όχι στα αντιβιοτικά για ψύλλου πήδημα!

Παυσίπονο η … γιόγκα! Έρευνα