Πότε είναι η καλύτερη ώρα να πάρετε μαγνήσιο

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
μαγνήσιο
Το μαγνήσιο είναι ένα σημαντικό μέταλλο που εμπλέκεται σε πολλές πτυχές της υγείας σας.

Μάλιστα, μελέτες δείχνουν ότι το μαγνήσιο μπορεί να βοηθήσει στην:

  • βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα
  • πρόληψη των κρίσεων ημικρανίας
  • μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης
  • προστασία από την κατάθλιψη

Η Συνιστώμενη Διαιτητική Πρόσληψη (RDA) μαγνησίου για υγιείς ενήλικες είναι 310–420 mg ημερησίως. Αν και οι περισσότεροι καλύπτουν τις ανάγκες τους μόνο μέσω πηγών διατροφής, τα συμπληρώματα μπορεί να είναι απαραίτητα σε ορισμένες περιπτώσεις.

Αυτό το άρθρο βοηθά στον προσδιορισμό της καλύτερης ώρας λήψης μαγνησίου για να μεγιστοποιήσετε την αποτελεσματικότητά του.

Έχει σημασία το πότε παίρνετε το συμπλήρωμα μαγνησίου;

Ανεξάρτητα από το αν παίρνετε μαγνήσιο για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας, να μειώσετε το άγχος ή να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας, τα οφέλη των συμπληρωμάτων μαγνησίου συνδέονται όλα με την μακροχρόνια χρήση τους.

Για παράδειγμα, μια μελέτη σε 130 άτομα με ημικρανία διαπίστωσε ότι η λήψη ενός συμπληρώματος που περιέχει μαγνήσιο μείωσε τη συχνότητα των ημικρανιών, με τους συμμετέχοντες να ανέφεραν λιγότερες ημέρες ημικρανίας κατά τη διάρκεια της μελέτης 3 μηνών.

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η συμπλήρωση της διατροφής με μαγνήσιο βελτίωσε τα συμπτώματα της κατάθλιψης σε 112 ενήλικες, με αξιοσημείωτα οφέλη να εμφανίζονται μετά από 2 εβδομάδες σταθερής ημερήσιας λήψης.

Επιπλέον, μια μελέτη σε 46 ηλικιωμένους έδειξε επίσης ότι η λήψη 500 mg μαγνησίου καθημερινά για δύο μήνες βελτίωσε πολλές παραμέτρους της αϋπνίας, όπως την συνολική διάρκεια ύπνου και τον χρόνος που χρειάζονταν για να αποκοιμηθούν.

Επομένως, τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορούν να ληφθούν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, αρκεί να μπορείτε να τα λαμβάνετε με συνέπεια.

Για κάποιους, η λήψη συμπληρωμάτων μόλις ξυπνούν το πρωί μπορεί να είναι πιο εύκολη, ενώ άλλοι μπορεί να βολεύονται να το παίρνουν με το βραδινό τους ή λίγο πριν πέσουν για ύπνο.

Το πιο σημαντικό είναι να ορίσετε ένα σταθερό πρόγραμμα και να το τηρήσετε για να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε την ημερήσια δόση σας.

Πρέπει να παίρνετε το μαγνήσιο μαζί με κάποιο γεύμα

Αν και τα συμπληρώματα μαγνησίου είναι γενικώς καλά ανεκτά, μπορεί να συνδέονται με αρκετές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Μερικές από τις πιο κοινές παρενέργειες που σχετίζονται με τα συμπληρώματα μαγνησίου περιλαμβάνουν πεπτικά προβλήματα, όπως διάρροια, ναυτία και έμετο.

Εάν εμφανίσετε κάποια από αυτές τις παρενέργειες, η λήψη συμπληρωμάτων μαγνησίου μαζί με γεύμα θα μπορούσε να σας βοηθήσει.

Ωστόσο, εάν τα συμπτώματα επιμένουν, εξετάστε το ενδεχόμενο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να καθορίσετε την καλύτερη πορεία θεραπείας για εσάς.

Πιθανές αλληλεπιδράσεις

Τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορούν να επηρεάσουν την απορρόφηση πολλών άλλων τύπων φαρμάκων, μειώνοντας ενδεχομένως την αποτελεσματικότητά τους.

Κάποια φάρμακα μπορεί επίσης να αυξήσουν την απέκκριση μαγνησίου μέσω των ούρων, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανεπάρκειας.

  • Τα αντιβιοτικά πρέπει να λαμβάνονται τουλάχιστον 2 ώρες πριν ή 4-6 ώρες μετά τα συμπληρώματα μαγνησίου για να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητά τους.
  • Επίσης, όσοι λαμβάνουν διφωσφονικά για να αποτρέψουν την απώλεια οστικής μάζας θα πρέπει να λαμβάνουν οπωσδήποτε συμπληρώματα μαγνησίου τουλάχιστον 2 ώρες πριν ή μετά από άλλα φάρμακα.
  • Επιπλέον, εάν παίρνετε διουρητικά ή αναστολείς αντλίας πρωτονίων, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να καθορίσετε το καλύτερο ημερήσιο πρόγραμμα για εσάς.

Πηγή: https://www.healthline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μαγνήσιο: Οι 25 καλύτερες τροφές

Παλμοί καρδιάς: Γιατί το μαγνήσιο βοηθάει την ταχυκαρδία

Αν νιώσετε έτσι, έχετε ανεπάρκεια μαγνησίου

Μαγνήσιο: Τα 9 μοναδικά του οφέλη για την υγεία

φωτό: iStock