Πότε η «απλή» δυσκοιλιότητα συνδέεται με νεφροπάθεια – Τι έδειξε νέα έρευνα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
δυσκοιλιότητα
Οι άνθρωποι με δυσκοιλιότητα αντιμετωπίζουν κατά 13% μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν χρόνια νεφροπάθεια και 9% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν νεφρική ανεπάρκεια, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Σχεδόν ένας στους τρεις ανθρώπους εμφανίζει δυσκοιλιότητα σε κάποια περίοδο της ζωής του. Η συγκεκριμένη πάθηση μπορεί να έχει διάφορες επιπτώσεις στην υγεία, π.χ. αυξάνοντας τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Είναι όμως η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται σχέση μεταξύ της δυσκοιλιότητας και των παθήσεων των νεφρών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή νεφρολογίας Κσάμπα Κοβέσντι του Ιατρικού Κέντρου Βετεράνων του Μέμφις, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Νεφρολογίας (JASN), μελέτησαν στοιχεία για πάνω από 3,5 εκατομμύρια άτομα με μέση ηλικία 60 ετών, οι οποίοι στην αρχή της μελέτης δεν είχαν κάποιο πρόβλημα στα νεφρά.

Σε σχέση με όσους δεν είχαν δυσκοιλιότητα, μετά από μια δεκαετία, εκείνοι με δυσκοιλιότητα εμφάνισαν αυξημένη πιθανότητα για προβλήματα στα νεφρά. Όσο σοβαρότερη ήταν η δυσκοιλιότητα, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος για χρόνια νεφροπάθεια, ή για νεφρική ανεπάρκεια.

Παραμένει ασαφής ο βιολογικός μηχανισμός που συνδέει τη δυσκοιλιότητα με τα νεφρά, αλλά πιθανώς έχει να κάνει με αλλαγές στις μικροβιακές κοινότητες του εντέρου, που μπορεί να πυροδοτήσουν χρόνια φλεγμονή και αυτή, με τη σειρά της, να κάνει ζημιά στα νεφρά.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η θεραπεία της δυσκοιλιότητας με αλλαγές στον τρόπο ζωής (διατροφή κ.α.) και με προβιοτικά μπορεί να προστατέψει επίσης την υγεία των νεφρών.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ