Πόσα κιλά σηκώνουν οι χρήστες tablet και κινητού;

  • Iatropedia
Σοβαρούς κινδύνους για την σπονδυλική στήλη προκαλεί η κακή χρήση κινητών τηλεφώνων και τάμπλετ Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Surgical Technology International έδειξε ότι όσοι χρησιμοποιούν αυτές τις συσκευές σε όρθια θέση και σκύβουν ή καμπουριάζουν για να δουν την οθόνη, προσθέτουν μέχρι και 27 κιλά πίεσης στην σπονδυλική τους στήλη!

Στο γράφημα βλέπετε τη γωνία θέασης/χρήσης του κινητού σε μοίρες και το αντίστοιχο βάρος με το οποίο επιβαρύνεται η σπονδυλική στήλη σε κάθε περίπτωση:

0 μοίρες – 4,5-5,5 κιλά

15 μοίρες – 12 κιλά

30 μοίρες – 18 κιλά

45 μοίρες – 22 κιλά και

60 μοίρες – 27 κιλά πίεσης.

Ο συγγραφέας της έρευνας, δρ Kenneth K. Hansraj, ορθοπεδικός και χειρουργός σπινδυλικής στήλης, υποστηρίζει ότι η απώλεια της φυσικής καμπύλης της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης οδηγεί σε διαρκώς αυξανόμενη πίεση στον αυχένα.

Όταν το κεφάλι βρίσκεται όρθιο, επάνω ακριβώς από τους ώμους και σε ευθυγράμμιση με τη σπονδυλική στήλη, τότε δεν προκαλείται κανένα πρόβλημα. Όταν, όμως, το κεφάλι γέρνει προς τα εμπρός, τότε, επειδή είναι πολύ βαρύ από μόνο του, ασκεί μεγάλη πίεση στη σπονδυλική στήλη. Και όταν αυτή η πίεση ασκείται για πολλές ώρες την ημέρα, τότε το πρόβλημα διογκώνεται και υπάρχει περίπτωση σοβαρών ορθοπεδικών επιπλοκών.

Υπολογίζεται, ότι οι νέοι άνθρωποι σήμερα χρησιμοποιούν αυτές τις συσκευές (κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ κλπ) για περίπου δύο έως τέσσερις ώρες την ημέρα, πράγμα που σημαίνει ότι ο λαιμός τους μένει λυγισμένος για 700 έως 1.400 ώρες τον χρόνο. Οι μαθητές του Λυκείου είναι ακόμη χειρότερα, σύμφωνα με τον δρ Hansraj, αφού μπορεί να φτάσουν και τις 5.000 ώρες πριν καν τελειώσουν το σχολείο!

Οι ερευνητές συνιστούν να σταματήσουμε να κρατάμε τα κινητά μας τηλέφωνα στο ύψος της μέσης μας, για να αποφευχθεί η επαφή των σπονδυλικών δίσκων σε μορφή κύφωσης (καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης που οδηγεί σε σκυφτή στάση σώματος).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν