Πώς τα ινομυώματα της μήτρας επηρεάζουν το πεπτικό σύστημα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ινομυώματα μήτρας
Ανάλογα με το μέγεθος και την τοποθεσία, μπορεί να επηρεάσουν το ορθό, το στομάχι, την ουροδόχο κύστη και τα νεφρά.

Εάν έχετε ινομυώματα μήτρας, αντιμετωπίζετε ήδη πυελικό πόνο, δυσφορία και αιμορραγία μεταξύ των περιόδων σας.

Τα ινομυώματα μήτρας είναι μη καρκινικές αναπτύξεις στην μήτρα, που επηρεάζουν περίπου το 40-80% των γυναικών. Παράγοντες κινδύνου όπως το υπερβολικό σωματικό βάρος, η μη απόκτηση παιδιών και το οικογενειακό ιστορικό ινομυωμάτων μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες. Και εκτός από τον πυελικό πόνο και την αιμορραγία μεταξύ των περιόδων, υπάρχουν και άλλα συμπτώματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε, όπως πόνος στην μέση και κόπωση.

Μπορούν όμως τα ινομυώματα μήτρας να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα;

Ανάλογα με το μέγεθος και τη θέση τους στην μήτρας, ναι. Μπορούν να επηρεάσουν άλλα όργανα όπως το ορθό, το στομάχι, την ουροδόχο κύστη και τους νεφρούς. Αυτό μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως δυσκοιλιότητα και συχνοουρία.

Η συνεργάτιδα της Clevelan Clinic, γυναικολόγος δρ. Lindsey Valentine, εξηγεί πώς τα ινομυώματα της μήτρας μπορούν να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα και πότε πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό.

Μπορούν τα ινομυώματα της μήτρας να προκαλέσουν προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα;

Ναι, επαναλαμβάνει η δρ. Valentine. Το σημείο που αναπτύσσονται μπορεί να επηρεάσει το είδος των συμπτωμάτων που έχετε:

“Ανάλογα με το πού βρίσκονται τα ινομυώματα και πόσο μεγάλα είναι, μπορούν να ασκήσουν πίεση στα άλλα όργανα. Τα περισσότερα από τα γαστρεντερικά συμπτώματα οφείλονται στην πίεση των ινομυωμάτων στα έντερα”.

Ινομυώματα μήτρας και προβλήματα στομάχου

Εάν ένα ινομύωμα είναι εξαιρετικά μεγάλο και εκτείνεται έξω από την λεκάνη προς το άνω μέρος της κοιλιάς, αυτό μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα ή πίεση στο στομάχι. Ευτυχώς, αυτό δεν είναι κάτι συνηθισμένο.

“Μπορεί να έχετε ένα αίσθημα πρώιμου κορεσμού ή αίσθημα πληρότητας”, σημειώνει η δρ. Valentine.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ακούσια απώλεια βάρους. Επίσης, εάν το ινομύωμα της μήτρας σας γίνει αρκετά μεγάλο, η περιοχή μπορεί να διογκωθεί, κάνοντάς το να φαίνεται σαν να είστε έγκυος!

Ινομυώματα μήτρας και προβλήματα εντέρου

Η θέση ορισμένων ινομυωμάτων μπορεί να προκαλέσει εντερικά προβλήματα, όπως δυσκοιλιότητα.

“Εάν ένα ινομύωμα πιέζει τα όργανα χαμηλότερα στην λεκάνη, θα μπορούσε να σας προκαλέσει δυσκοιλιότητα”, εξηγεί η ίδια. Και με την πάροδο του χρόνου, η δυσκοιλιότητα μπορεί να προκαλέσει αιμορροΐδες.

“Αυτό μπορεί να συμβεί έμμεσα. Εάν ένα ινομύωμα πιέζει το κόλον ή το ορθό και δυσκολεύεστε όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αιμορροΐδες με την πάροδο του χρόνου”, πρόσθεσε η δρ. Valentine.

Αν και πολύ σπάνιο, ένα ινομύωμα της μήτρας μπορεί επίσης να επηρεάσει τα νεφρά σας.

«Σε περιπτώσεις όπου ένα ινομύωμα είναι πολύ μεγάλο, θα μπορούσε να πιέσει τον ουρητήρα και να αναγκάσει τα ούρα να υπαναχωρήσουν προς τα νεφρά. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο των νεφρών σας, μια κατάσταση γνωστή ως υδρονέφρωση”, εξήγησε η ίδια.

ινομυώματα μήτρας

Πότε να δείτε γιατρό

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με το στομάχι ή το έντερο, υπάρχει πιθανότητα να οφείλονται σε ινομυώματα μήτρας και να μην το γνωρίζετε καν. Τα περισσότερα ινομυώματα μήτρας δεν προκαλούν συμπτώματα μέχρι να γίνουν μεγαλύτερα σε μέγεθος.

“Εάν έχετε συμπτώματα που είναι επίμονα ή επιδεινώνονται χωρίς καμία γνωστή αιτία, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό για περαιτέρω αξιολόγηση. Το δύσκολο με αυτά τα συμπτώματα είναι ότι δεν αφορούν αποκλειστικά τα ινομυώματα μήτρας, επομένως υπάρχουν πολλές πιθανές”, συμβουλεύει η δρ. Valentine.

Ο γιατρός θα αξιολογήσει τα συμπτώματά σας και ίσως ζητήσει να κάνετε και ορισμένες εξετάσεις, όπως υπερηχογράφημα, μαγνητική ή αξονική τομογραφία, για να προσδιορίσουν την ακριβή αιτία.

Πηγή: https://health.clevelandclinic.org

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πως αντιμετωπίζονται τα μεγάλα ινομυώματα μήτρας χωρίς ανοιχτή εγχείρηση

Ινομύωμα μήτρας: Τι συμβαίνει ανάλογα με το μέγεθός του

Πότε τα ινομυώματα επηρεάζουν τη γονιμότητα

φωτό: iStock