Πως αντιμετωπίζονται τα μεγάλα ινομυώματα μήτρας χωρίς ανοιχτή εγχείρηση

  • Ρούλα Τσουλέα
ινομυώματα
Με τη βοήθεια της ρομποτικής χειρουργικής αφαιρέθηκαν από γυναίκα πολλαπλά ινομυώματα, που έφταναν σε διάμετρο μέχρι και τα 21 εκατοστά. Η επέμβαση έγινε μέσω τριών μικρών τομών (κάθε μία είχε μήκος 3 χιλιοστά).

Κάθε χρόνο χιλιάδες γυναίκες υποβάλλονται σε επεμβάσεις αφαίρεσης ινομυωμάτων. Ο σκοπός των επεμβάσεων αυτών είναι να βελτιώσουν τη γονιμότητα των γυναικών, καθώς και να αντιμετωπίσουν τα πολλαπλά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν τα ινομυώματα.

Τα ινομυώματα είναι οι πιο συχνοί, κατά κανόνα καλοήθεις όγκοι της μήτρας. Μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσουν είναι:

  • Έντονοι πόνοι στην κοιλιά
  • «Βαριά» περίοδος (απώλεια μεγάλης ποσότητας αίματος)
  • Δυσκοιλιότητα
  • Συχνουρία
  • Υπογονιμότητα

«Μέχρι πρότινος υπήρχε ένα όριο μεγέθους πάνω από το οποίο προτείναμε στις ασθενείς να υποβληθούν σε ανοιχτές και όχι λαπαροσκοπικές επεμβάσεις», επισημαίνει ο γυναικολόγος Νικόλαος Πλεύρης, διευθυντής της Α’ Γυναικολογικής Κλινικής – Τμήμα Ρομποτικής και Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής στο Metropolitan General. «Με τη συμμετοχή της ρομποτικής χειρουργικής και πάντοτε με την ξεχωριστή περίθαλψη για κάθε ασθενή, τα όρια αυτά αναιρούνται».

Μονοήμερη νοσηλεία

Στην Α’ Γυναικολογική Κλινική του Metropolitan General πραγματοποιήθηκε με τη χρήση της ρομποτικής χειρουργικής, μια πρωτοποριακή επέμβαση για τα ελληνικά και παγκόσμια δεδομένα.

Ασθενής απευθύνθηκε στην κλινική με πολλαπλά ινομυώματα μήτρας, μέγιστης διαμέτρου 21 εκατοστών. Μετά από κατάλληλη προετοιμασία, υποβλήθηκε σε ρομποτική χειρουργική επέμβαση με την οποία έγινε αφαίρεση των ινομυωμάτων μέσω τριών μικρών τομών των 3 χιλιοστών.

Η ασθενής πήρε εξιτήριο την επόμενη μέρα, χωρίς επιπλοκές και με πολύ μικρή ανάγκη για παυσίπονα. Είχε κινητοποιηθεί το ίδιο απόγευμα της επέμβασης.

«Οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν τις επιλογές τους όταν διαγνωστούν με κάποιο ινομύωμα», τονίζει ο κ. Πλεύρης. «Πρέπει να ξέρουν ότι τα όρια που θα τους αναγκάσουν να υποβληθούν σε ανοιχτή επέμβαση και πολυήμερη παραμονή στο νοσοκομείο, έχουν αλλάξει».

Ινομυώματα μεγαλύτερα από 10 εκατοστά, καθώς και πολλά σε αριθμό (πάνω από 5) μπορούν να χειρουργηθούν με τη βοήθεια της ρομποτικής χειρουργικής, με μικρές τομές στο δέρμα.

«Μέσω της ρομποτικής χειρουργικής στη Γυναικολογία η ασθενής δέχεται υπηρεσίες απόλυτης χειρουργικής ακρίβειας. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων απαιτείται μονοήμερη παραμονή στο νοσοκομείο. Με αυτόν τον τρόπο η ρομποτική χειρουργική εγγυάται καλύτερη ποιότητα ζωής και πολλές φορές καλύτερα χειρουργικά αποτελέσματα από το ανοιχτό και το λαπαροσκοπικό χειρουργείο», καταλήγει ο κ. Πλεύρης.

Φωτογραφία: iStock