Πώς ο θυρεοειδής ελέγχει τον μεταβολισμό

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
θυρεοειδής
Μέσα στους ιστούς του λαιμού σας υπάρχει ένα μικρό όργανο σε σχήμα πεταλούδας, που ασκεί τεράστια επιρροή στο σώμα σας. Ονομάζεται θυρεοειδής. Όπως ο διευθυντής σε μια εταιρεία, ο ρόλος του είναι να βεβαιωθεί ότι τα κύτταρα στο σώμα σας λειτουργούν σωστά.

Ο θυρεοειδής το κάνει αυτό χρησιμοποιώντας ορμόνες για να μεταφέρει “μηνύματα” σε κάθε ένα από αυτά.

Ο πολύτιμος θυρεοειδής αποτελείται από λοβούς που ο καθένας περιέχει μικρότερα κύτταρα, τα οποία αποθηκεύουν τις ορμόνες που στέλνει στο αίμα σας. Δύο από τις πιο σημαντικές ορμόνες που παράγει είναι η θυροξίνη και η τριιωδοθυρονίνη, γνωστές και ως Τ3 και Τ4.

θυρεοειδής

Πώς οι θυρεοειδικές ορμόνες ελέγχουν τον μεταβολισμό

Ως αγγελιαφόροι, η δουλειά των ορμονών αυτών είναι να καθοδηγούν κάθε κύτταρο του σώματος ως προς το πότε να καταναλώνει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά. Αυτό διατηρεί τον μεταβολισμό του σώματος, δηλαδή τη σειρά αντιδράσεων που εκτελούν τα κύτταρά μας για να μας παρέχουν ενέργεια.

Αυτή η ορμονική “ειδοποίηση” από τον θυρεοειδή κάνει την καρδιά να αντλεί πιο αποτελεσματικά το αίμα και τα κύτταρά μας να διασπούν τα θρεπτικά συστατικά πιο γρήγορα. Όταν χρειάζεστε περισσότερη ενέργεια, ο θυρεοειδής βοηθά με την αποστολή ορμονών για την αύξηση του μεταβολισμού. Έτσι, επιτρέπει στα κύτταρα να χρησιμοποιούν ενέργεια, να αναπτύσσονται και να αναπαράγονται.

Θυρεοειδής: Ο ρόλος της υπόφυσης στην λειτουργία του

Ο θυρεοειδής ελέγχεται από την υπόφυση, έναν ορμονικό αδένα βαθιά στον εγκέφαλο, που επιβλέπει την λειτουργία του, διασφαλίζοντας ότι “γνωρίζει πότε πρέπει να στείλει τους αγγελιαφόρους του”. Ο ρόλος της υπόφυσης είναι να αντιλαμβάνεται εάν τα επίπεδα ορμονών στο αίμα είναι πολύ χαμηλά ή πολύ υψηλά, οπότε στέλνει οδηγίες με την μορφή της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης.

Ωστόσο, ακόμη και σε αυτό το αυστηρά ελεγχόμενο σύστημα, η διαχείριση μερικές φορές ξεφεύγει. Ορισμένες ασθένειες, όζοι στον θυρεοειδή ή χημικές ανισορροπίες στο σώμα μπορεί να μπερδέψουν το όργανο και να το κάνουν “να μην υπακούει” στις κατευθυντήριες εντολές της υπόφυσης.

Υπερθυρεοειδισμός

Το πρώτο πρόβλημα που προκαλείται είναι ο υπερθυρεοειδισμός, ο οποίος συμβαίνει όταν ο θυρεοειδής παράγει πάρα πολλές ορμόνες. Αυτό σημαίνει ότι τα κύτταρα είναι υπερφορτωμένα με οδηγίες για την κατανάλωση θρεπτικών ουσιών και οξυγόνου.

Ως αποτέλεσμα γίνονται υπερδραστήρια, που σημαίνει ότι ένα άτομο με υπερθυρεοειδισμό βιώνει υψηλότερο μεταβολισμό που σηματοδοτείται από ταχύτερους καρδιακούς παλμούς, συνεχή πείνα και γρήγορη απώλεια βάρους. Επίσης, νιώθει πιο ζεστό, ιδρώνει περισσότερο, έχει παραπάνω άγχος και δυσκολεύεται να κοιμηθεί.

Υποθυρεοειδισμός

Το αντίθετο πρόβλημα είναι ο υποθυρεοειδισμός, ο οποίος συμβαίνει όταν ο θυρεοειδής παράγει πολύ λίγες ορμόνες, που σημαίνει ότι τα κύτταρα του σώματος δεν έχουν τόσους αγγελιαφόρους για να τα καθοδηγήσουν. Ως εκ τούτου, τα κύτταρα αναπτύσσονται άτονα και ο μεταβολισμός επιβραδύνεται.

Τα άτομα με υποθυρεοειδισμό βλέπουν συμπτώματα αύξησης βάρους, νωθρότητα, ευαισθησία στο κρύο, πρησμένες αρθρώσεις και αίσθημα χαμηλής πίεσης. Ευτυχώς, υπάρχουν ιατρικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν να ενεργοποιηθούν ξανά οι δραστηριότητες του θυρεοειδούς και να επαναφέρουν το σώμα σε σταθερό μεταβολικό ρυθμό.

Εν τέλει, για ένα τόσο μικρό όργανο, ο θυρεοειδής έχει τρομερή δύναμη. Όταν είναι υγιής διαχειρίζεται τα κύτταρά μας τόσο αποτελεσματικά που μπορεί να κρατήσει το σώμα σε ομαλή λειτουργία, χωρίς καν να προσέχουμε το τι κάνει.

Πηγή: https://www.ted.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θυρεοειδής: Οι 6 πιο συνήθεις ασθένειες θυρεοειδούς και τα συμπτώματα για κάθε μία

Πιθανό πρόβλημα στον θυρεοειδή αν σας συμβαίνει αυτό στην τουαλέτα

Πως επηρεάζει ο θυρεοειδής τη γονιμότητα. Ποια άλλα ενδοκρινικά νοσήματα τη μειώνουν

Ποιες τροφές περιέχουν βρογχογόνα, που μπορούν να επηρεάσουν τον θυρεοειδή σας