Πώς να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες στην κατάποση μετά την Covid-19. Οι οδηγίες του ΠΟΥ

  • Iatropedia newsroom
κατάποση
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσίευσε έναν οδηγό με μέτρα που μπορούν να λαμβάνουν όσοι αναρρώνουν από τη λοίμωξη Covid-19. Τι συνιστά σε όσους έχουν πρόβλημα με την κατάποση τροφίμων και ροφημάτων.

Η νοσηλεία για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19 μπορεί να αφήσει αρκετά υπολειπόμενα προβλήματα στους ασθενείς. Ένα από αυτά είναι οι δυσκολίες στην κατάποση, που παρατηρούνται σε ασθενείς που υποβάλλονται σε μηχανικό αερισμό με αναπνευστήρα.

Όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, οι δυσκολίες αυτές οφείλονται στην αποδυνάμωση των μυών που βοηθούν στην κατάποση. Για να αναρρώσει ο ασθενής είναι σημαντικό να τρώει καλά και να πίνει άφθονο νερό/χυμούς.

Είναι σημαντικό επίσης να προσέχει όταν καταπίνει για να αποφύγει τον πνιγμό ή τις πνευμονικές λοιμώξεις. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί εάν το φαγητό ή το ποτό βρεθεί στους πνεύμονες την ώρα της κατάποσης.

Χρήσιμες τεχνικές

Εάν δυσκολεύεστε στην κατάποση, μπορεί να σας βοηθήσουν οι τεχνικές που παρατίθενται στη συνέχεια:

  • Να κάθεστε με ίσιο τον κορμό όταν τρώτε ή πίνετε. Μην τρώτε και μην πίνετε ποτέ ενώ είστε ξαπλωμένοι.
  • Να κρατάτε ίσιο τον κορμό (σε καθιστή ή όρθια θέση ή να βαδίζετε) για τουλάχιστον 30 λεπτά μετά από κάθε γεύμα.
  • Να δοκιμάζετε διαφορετικές υφές (παχύρρευστη ή ρευστή) για κάθε φαγητό. Με αυτό τον τρόπο θα βρείτε εκείνη που διευκολύνει την κατάποση. Αρχικά, μπορεί να σας φανεί χρήσιμο να επιλέγετε μαλακά, ημιστερεά ή/και υγρά τρόφιμα ή να τα κόβετε σε πολύ μικρές μπουκιές.
  • Να συγκεντρώνετε την προσοχή σας στο πιάτο και στο ποτήρι σας. Να προσπαθείτε να γευματίζετε σε κάποιο ήσυχο μέρος.
  • Να τρώτε με ηρεμία, χωρίς να βιάζεστε. Να τρώτε μικρές μπουκιές φαγητού, να πίνετε μια μικρή γουλιά υγρού ανάμεσα στις μπουκιές και να μασάτε καλά πριν καταπιείτε.
  • Να βεβαιώνεστε ότι το στόμα σας έχει αδειάσει, προτού πάρετε την επόμενη μπουκιά φαγητού ή γουλιά υγρού. Εάν χρειαστεί, καταπιείτε ξανά.
  • Να τρώτε καθημερινά πολλά, μικρά γεύματα, εάν σας κουράζουν τα μεγάλα γεύματα.
  • Εάν στη διάρκεια του φαγητού αρχίσετε να βήχετε ή πνίγεστε ή έχετε δυσκολίες με την αναπνοή, κάνετε ένα διάλειμμα έως ότου συνέλθετε.

Πότε να πάτε στον γιατρό

Η υγιεινή διατροφή είναι πολύ σημαντική για την ανάρρωσή σας, ιδίως εάν είστε αδύναμοι ή έχετε υποβληθεί σε μηχανικό αερισμό. Επειδή, εξ άλλου, η κατάποση είναι πιο εύκολη με υγιές στόμα, μην παραλείπετε:

  • Να βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά από κάθε γεύμα
  • Να πίνετε άφθονα υγρά, ώστε να είστε καλά ενυδατωμένοι.

Εάν παρά τις προσπάθειές σας δεν βλέπετε βελτίωση στην κατάποση και εξακολουθεί να σας δυσκολεύει η κατανάλωση τροφίμων και ποτών, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.