Πως μπορείτε να κόψετε το κάπνισμα με τον βελονισμό;

  • Iatropedia
Εκτός από «κακιά» συνήθεια το κάπνισμα είναι εθισμός. Στην πραγματικότητα η νικοτίνη είναι μια από τις πιο εθιστικές ουσίες για τον άνθρωπο. Τα αρνητικά της αποτελέσματα μπορεί να μην είναι άμεσα φανερά , όπως με άλλες εθιστικές ουσίες, αλλά οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της συχνά είναι θανατηφόρες.

Έχει ήδη αποδειχθεί με πολλές έρευνες στην ιατρική κοινότητα ότι η νικοτίνη συμβάλλει στην ανάπτυξη αρτηριακής υπέρτασης, αθηροσκλήρωσης, χρόνιας πνευμονοπάθειας και καρκίνου του πνεύμονα.

Ο βελονισμός, όταν εφαρμόζεται από έναν έμπειρο ιατρό, αποτελεί μια αποτελεσματική βοήθεια όταν κάποιος αποφασίσει πως θέλει να σταματήσει το κάπνισμα. Συνήθως οι 7 στους 10 που αποφασίζουν να σταματήσουν το κάπνισμα με τη βοήθεια του βελονισμού θα τα καταφέρουν μεσα σε 2 με 3 εβδομάδες.

Ο βελονισμός βοηθάει με το να μειώνει την επιθυμία για κάπνισμα. Επιπλέον, μειώνει τα συμπτώματα στέρησης και έχει μια γενικότερη ηρεμιστική επίδραση στο νευρικό σύστημα. Η φυσική ορμόνη ,Β-ενδορφίνη, που προάγει τη φυσική χαλάρωση και μειώνει την ευαισθησία στον πόνο , απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας βελονισμού. Η παραγωγή της Β-ενδορφίνης είναι μέρος του μηχανισμού που θα βοηθήσει κάποιον να καταφέρει να σταματήσει το κάπνισμα.

Ένα τυπικό πρόγραμμα θεραπείας αποτελείται από τρεις συνεδρίες κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας ( όταν και τα συμπτώματα στέρησης είναι και πιο έντονα ) και δύο συνεδρίες κατά τη διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας. Οι συνεδρίες διαρκούν περίπου 30 λεπτά και περιλαμβάνουν βελονισμό σημείων στο σώμα και σημείων στο αυτί. Προκειμένου να είμαστε σίγουροι για το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα της θεραπείας, κάποιες φορές συστήνουμε επαναληπτικές συνεδρίες για τους επόμενους 2 με 3 μήνες από την αρχή της θεραπείας.

Η αύξηση του σωματικού βάρους, μετά τη διακοπή του καπνίσματος , δεν αποτελεί πρόβλημα όταν εφαρμόζεται βελονισμός γιατι τα σημεία βελονισμού που χρησιμοποιούνται για την επιθυμία του καπνίσματος ελέγχουν και την επιθυμία για φαγητό. Αν χρειαστεί , στις συνεδρίες που θα ακολουθήσουν μετά την πρώτη εβδομάδα , μπορεί να εφαρμοστεί κατάλληλο πρόγραμμα βελονισμού για μείωση της όρεξης και απώλειας σωματικού βάρους.

Το μόνο που πρέπει κανείς να κάνει είναι να πάρει σοβαρά την απόφαση να κόψει το κάπνισμα. Όταν θα έχει πετάξει ότι πακέτο μπορεί να υπάρχει γύρω του και δεν θα έχει καπνίσει τουλάχιστον για 3 ώρες θα είναι έτοιμος να ακολουθήσει το πρόγραμμα εκείνο του βελονισμού που θα τον βοηθήσει να πραγματοποιήσει την απόφασή του! Καλή επιτυχία!

Τακβοριάν Μαρια

Ιατρικός Βελονισμός

mariatakvorian@gmail.com