Πώς η ασπιρίνη προστατεύει από τον καρκίνο

  • Iatropedia
Τις ευεργετικές επιπτώσεις της προσεκτικής, αλλά τακτικής λήψης ασπιρίνης από παχύσαρκα άτομα στην μείωση του κινδύνου που διατρέχουν για εκδήλωση καρκίνου, αναδεικνύει μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Clinical Oncology.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή κλινικής γενετικής σερ Τζον Μπερν του βρετανικού Πανεπιστημίου του Νιούκασλ, πραγματοποίησαν σε 16 χώρες τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη κλινική δοκιμή σε 937 άτομα με «σύνδρομο του Λιντς».

Πρόκειται για μια κληρονομική γενετική διαταραχή, η οποία διαταράσσει τα γονίδια που ανιχνεύουν και διορθώνουν τις βλάβες στο DNA, με συνέπεια ο οργανισμός να κινδυνεύει περισσότερο με καρκίνο. Περίπου οι μισοί ασθενείς με τη νόσο αυτή αναπτύσσουν καρκίνο, κυρίως του εντέρου ή της μήτρας.

Η έρευνα έδειξε ότι η παχυσαρκία υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου στα άτομα με σύνδρομο Λιντς. Όμως ο κίνδυνος αυτός μειώνεται σημαντικά με την τακτική λήψη ασπιρίνης.

Όπως είπε ο Μπερν, αυτή η διαπίστωση δεν αφορά τελικά μόνο τα άτομα με τη συγκεκριμένη πάθηση, αλλά τον καθένα με παραπανίσια κιλά. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η παχυσαρκία αυξάνει την πιθανότητα χρόνιας φλεγμονής στον οργανισμό, πράγμα που, με τη σειρά του, αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου. «Ο έξτρα αυτός κίνδυνος όμως εξαφανίζεται με τη λήψη ασπιρίνης», όπως ανέφερε ο Μπερν.

Στη διάρκεια της δοκιμής, οι ασθενείς έπαιρναν είτε δύο ασπιρίνες (600 μιλιγκράμ) κάθε μέρα επί δύο χρόνια, είτε ψευδο-φάρμακο (πλασέμπο). Μετά από δέκα χρόνια, όσοι ήσαν παχύσαρκοι, είχαν κατά μέσο όρο 2,75 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο. Όμως όσοι είχαν πάρει ασπιρίνη, είχαν τον ίδιο κίνδυνο για καρκίνο, είτε ήσαν παχύσαρκοι, είτε όχι.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι προτού αρχίσει κανείς να παίρνει μόνος του ασπιρίνη καθημερινά, πρέπει προηγουμένως να συμβουλευθεί τον γιατρό του, επειδή, μεταξύ άλλων, η τακτική λήψη ασπιρίνης αυξάνει τον κίνδυνο έλκους και άλλων στομαχικών προβλημάτων. Αν πάντως κάποιος έχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου, μπορεί -σε συνεργασία πάντα με τον γιατρό του- να ζυγίσει τα υπέρ και τα κατά της συχνής λήψης ασπιρίνης.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν ήδη μια μεγαλύτερη διεθνή έρευνα-κλινική δοκιμή με 3.000 άτομα από όλο τον κόσμο, για να ελέγξουν τις επιπτώσεις διαφορετικών δόσεων ασπιρίνης στον κίνδυνο καρκίνου μεταξύ των παχύσαρκων.

Όσον αφορά τον πιθανό βιολογικό μηχανισμό, που αφορά την προστατευτική αντικαρκινική δράση της ασπιρίνης, σύμφωνα με τον Μπερν, μια εξήγηση είναι ότι η ασπιρίνη διευκολύνει τον θάνατο των κυττάρων με ελαττώματα στο DNA τους, πράγμα που τα αποτρέπει από το να γίνουν καρκινικά.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα 6 σημεία που συσσωρεύεται το λίπος στο σώμα σας και γιατί

Τι κερδίζετε σε λίγες μέρες αφότου κόψετε τα αναψυκτικά