Πονοκέφαλος: Τι είδος έχετε ανάλογα με το τι νιώθετε

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
πονοκέφαλος
Ο πονοκέφαλος ταλαιπωρεί συχνότερα ή σπανιότερα κάθε άνθρωπο. Αλλά δεν είναι όλοι οι πονοκέφαλοι το ίδιο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο πονοκέφαλος κατηγοριοποιείται σε 150 ξεχωριστές διαγνωστικά περιπτώσεις, όπου στην κάθε μία ισχύουν και διαφορετικά πράγματα. Προφανώς όλες οι κατηγορίες μοιάζουν σαν να είναι… μία, σε όλους εμάς που δεν είμαστε γιατροί, αλλά η διάγνωση ενός πονοκεφάλου δεν είναι τόσο απλό όσο μας φαίνεται εμάς.

Οι πιο συνήθεις τύποι πονοκεφάλου είναι τρεις:

  • Πονοκέφαλος τάσης
  • Ημικρανία
  • Αθροιστικός πονοκέφαλος

Πονοκέφαλος τάσης

Είναι γνωστός και ως χρόνιος ημερήσιος πονοκέφαλος ή χρόνιος μη-προοδευτικός πονοκέφαλος. Ο πονοκέφαλος τάσης είναι ο πιο κοινός τύπος πονοκεφάλου στους ενήλικες και τους εφήβους. Προκαλείται από την σύσπαση των μυών, έχει ήπια έως μέτρια ένταση πόνου και πολλοί άνθρωποι νιώθουν ότι ο πόνος “έρχεται και φεύγει” σε μια παρατεταμένη χρονική περίοδο.

Ημικρανία

Τα ακριβή αίτια της ημικρανίας είναι άγνωστα. Μια δημοφιλής θεωρία είναι ότι διάφορα ερεθίσματα προκαλούν μια ανώμαλη δραστηριότητα στον εγκέφαλο, το οποίο με τη σειρά του προκαλεί αλλαγές στα αιμοφόρα αγγεία του. Αυτό ονομάζεται η νευραγγειακή θεωρία. Η γενετική προδιάθεση παίζει επίσης ρόλο στις ημικρανίες και υπάρχουν κάποιες μορφές ημικρανίας που σχετίζονται με κληρονομικές ανωμαλίες σε ορισμένα τμήματα του εγκεφάλου. Ο πόνος από την ημικρανία μπορεί να είναι από μέτριος έως ισχυρός και συχνά περιγράφεται ως “σουβλιές” πόνου. Οι πονοκέφαλοι ημικρανίας μπορεί να διαρκέσουν από τέσσερις ώρες έως και τρεις ημέρες και συνήθως συμβαίνουν μία έως τέσσερις φορές ανά μήνα. Οι ημικρανίες συνδέονται και με άλλα συμπτώματα όπως ευαισθησία στο φως, τον ήχο, ή τις οσμές, ναυτία, εμετό, απώλεια της όρεξης και στομαχικές διαταραχές ή κοιλιακό άλγος.

Αθροιστικός πονοκέφαλος

Είναι ο λιγότερο συχνός, αλλά ταυτόχρονα και ο πιο ισχυρός τύπος πονοκεφάλου. Ο πόνος της αθροιστικής κεφαλαλγίας είναι πολύ δυνατός και μπορεί να περιγραφεί και με ένα κάψιμο ή τρύπημα που πάλλεται, ή είναι σταθερό. Ο πόνος είναι τόσο σοβαρός, ώστε οι περισσότεροι που υποφέρουν από αθροιστικούς πονοκεφάλους (ή πονοκεφάλους συμπλέγματος όπως επίσης ονομάζονται) δεν μπορούν καν να κάτσουν σε ένα μέρος και συχνά βαδίζουν χωρίς σκοπό όσο διαρκεί ο πόνος. Ο πόνος βρίσκεται συνήθως πίσω από το ένα μάτι ή στην γενικότερη περιοχή των ματιών, χωρίς να αλλάζει τις πλευρές. Ο όρος “αθροιστική κεφαλαλγία” αναφέρεται σε πονοκεφάλους που έχουν μια χαρακτηριστική “ομαδική επίθεση”. Συμβαίνουν μία έως τρεις φορές ανά ημέρα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου έξαρσης, η οποία μπορεί να διαρκέσει από δύο εβδομάδες έως τρεις μήνες. Οι πονοκέφαλοι μπορεί να εξαφανιστούν πλήρως για μήνες ή και χρόνια και στην συνέχεια να επανέλθουν.

Πηγή: http://www.webmd.com