«Πολυεργαλείο» τα νέα φάρμακα για το αδυνάτισμα; Για ποιες άλλες παθήσεις τα μελετούν

  • Ρούλα Τσουλέα
φάρμακα
Δημοσιεύθηκαν τα πρώτα ευρήματα για υπέρταση, λιπώδη νόσο του ήπατος. Έπονται πολλά άλλα.

Τα νέα φάρμακα για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 που προκαλούν και σημαντική απώλεια βάρους, μπορεί να ωφελούν και με άλλους τρόπους την υγεία και ήδη διεξάγονται πολλές μελέτες με αυτά.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έδειξε ότι ένα από αυτά, η τιρζεπατίδη, μπορεί να μειώνει την αρτηριακή πίεση στους υπέρβαρους και παχύσαρκους ασθενείς.

Όπως έγραψαν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση Hypertension, οι επιδράσεις της τιρζεπατίδης στην πίεση αξιολογήθηκαν σε 494 εθελοντές. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 45,5 έτη. Οι συμμετέχοντες έπαιρναν διαφορετικές δόσεις του φαρμάκου (5, 10 ή 15 mg).

Έπειτα από 36 εβδομάδες, η αρτηριακή πίεσή τους είχε μειωθεί έως και 10,6 mmHg. Η ακριβής μείωση παρουσίαζε διαφορά, αναλόγως με τη δόση που λάμβαναν.

Η παρασκευάστρια εταιρεία του φαρμάκου, εξ άλλου, ανακοίνωσε χθες ότι το φάρμακο μπορεί να μειώνει και τα συμπτώματα της σοβαρής μη-αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος. Με τον όρο αυτό περιγράφεται το «λίπος στο συκώτι», δηλαδή η παθολογική συσσώρευση λίπους στο όργανο.

Η μη-αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος προκαλεί φλεγμονή στο ήπαρ και μπορεί να οδηγήσει στην δημιουργία ουλών πάνω του (ίνωση).

Η σχετική μελέτη έδειξε ότι μετά από έναν χρόνο λήψης του φαρμάκου, έως και 74% των εθελοντών που λάμβαναν τιρζεπατίδη δεν είχαν πια συμπτώματα της λιπώδους νόσου, ούτε παρουσίασαν επιδείνωση της ίνωσης. Το αντίστοιχο ποσοστό σε άλλη ομάδα εθελοντών που λάμβαναν μία ανενεργό ουσία (εικονικό φάρμακο) ήταν σχεδόν 13%.

Ωστόσο δεν είναι μόνο αυτές οι μελέτες με τα νέα, ενέσιμα φάρμακα, ούτε αφορούν όλες την τιρζεπατίδη. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters αναφέρει για ποιες άλλες παθήσεις δοκιμάζονται.

Εθισμός στο αλκοόλ

Στο Ψυχιατρικό Κέντρο του Νοσοκομείου Rigshospitalet του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης διεξάγεται μελέτη με τη σεμαγλουτίδη για να διαπιστωθεί εάν μπορεί να μειώσει την κατανάλωση αλκοόλ σε παχύσαρκους πάσχοντες από αλκοολισμό. Στη σχετική μελέτη έχουν ενταχθεί 108 ασθενείς.

Νόσος Αλτσχάιμερ

Έχει αρχίσει μελέτη της σεμαγλουτίδης και σε ασθενείς με αρχόμενη νόσο Αλτσχάιμερ. Στην μελέτη θα εισαχθούν συνολικώς 1.840 ασθενείς. Τα πρώτα αποτελέσματα μπορεί να ανακοινωθούν το 2025.

Καρδιαγγειακές παθήσεις

Για τις καρδιαγγειακές παθήσεις διεξάγονται μελέτες και με τα δύο προαναφερθέντα φάρμακα.

Η τιρζεπατίδη μελετάται σε παχύσαρκους ασθενείς που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Η ένταξη των ασθενών θα ολοκληρωθεί έως τον εφετινό Ιούλιο. Συνολικώς θα μελετηθούν περίπου 700 ασθενείς.

Στο Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ η σεμαγλουτίδη θα μελετηθεί σε ασθενείς με ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, σε συνδυασμό με μηχανική αφαίρεση του θρόμβου που το προκαλεί. Η προσέγγιση θα συγκριθεί με την κλασική θεραπεία. Η μελέτη αυτή είναι φάσης ΙΙ και θα ενταχθούν συνολικώς 140 ασθενείς.

Η φάση ΙΙ είναι το ενδιάμεσο στάδιο των κλινικών μελετών. Το αρχικό είναι η φάση Ι και το τελικό η φάση ΙΙΙ.

Χρόνια νεφρική νόσος

Η τιρζεπατίδη αξιολογείται σε μελέτη φάσης ΙΙ σε παχύσαρκους ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο. Θα ενταχθούν συνολικώς 140 ασθενείς.

Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος

Και τα δύο φάρμακα μελετώνται για το «λίπος στο συκώτι». Τα πρώτα ευρήματα της τιρζεπατίδης αναφέρθηκαν προηγουμένως. Η σεμαγλουτίδη βρίσκεται στο τελικό στάδιο των κλινικών δοκιμών. Θα μελετηθεί σε σχεδόν 1.200 ασθενείς, η ένταξη των οποίων εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το 2028.

Νευρολογικές παθήσεις

Επιστήμονες από το Δανέζικο Κέντρο Κεφαλαλγιών του Νοσοκομείου Rigshospitalet, στην Κοπεγχάγη, μελετούν την σεμαγλουτίδη μαζί με μία δίαιτα χαμηλών θερμίδων ως θεραπεία για την ιδιοπαθή ενδοκρανιακή υπέρταση. Πρόκειται για μία πάθηση που σχετίζεται με την παχυσαρκία. Χαρακτηρίζεται από αύξηση της πίεσης στο εσωτερικό του κρανίου. Στη σχετική μελέτη θα ενταχθούν συνολικώς 50 ασθενείς.

Υπνική άπνοια

Η τιρζεπατίδη βρίσκεται στο τελικό στάδιο των κλινικών μελετών για παχύσαρκους ασθενείς με αποφρακτική υπνική άπνοια. Η διαταραχή προκαλεί αλλεπάλληλες, προσωρινές διακοπές της αναπνοής στη διάρκεια του ύπνου. Στη σχετική μελέτη θα ενταχθούν ασθενείς που κάνουν θεραπεία για υπνική άπνοια και ασθενείς που δεν κάνουν. Συνολικώς θα ενταχθούν περίπου 470 άτομα.

Φωτογραφία: iStock