Ποιο φύλο αψηφά τον κορωνοϊό, ποιο τον θεωρεί σοβαρή απειλή

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Η συμπεριφορά των δύο φύλων μπορεί να έχει συμβάλλει στη διαφορετική ευπάθεια και θνησιμότητα που έχουν από το νέο κορωνοϊό.

Με διαφορετικό τρόπο προσεγγίζουν την πανδημία που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός Covid-19 άνδρες και γυναίκες. Η συμπεριφορά τους μπορεί να εξηγεί εν μέρει γιατί δεν κινδυνεύουν όλοι εξίσου να μολυνθούν από τον επικίνδυνο ιό.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας διεθνούς μελέτης, στην οποία συμμετείχαν εθελοντές από οκτώ κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ. Όπως έδειξε, οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να βρεθούν σε συνθήκες που ευνοούν τη μετάδοση του κορωνοϊού. Και αυτό διότι εγγενώς έχουν την τάση να τον θεωρούν σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Το αποτέλεσμα είναι να ακολουθούν περισσότερο τους κανόνες που έχουν τεθεί για την αποφυγή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Με άλλα λόγια, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη σοβαρότητα τον κορωνοϊό. Ίσως γι’ αυτό αρρωσταίνουν και πεθαίνουν λιγότερο εξαιτίας του, εκτιμούν οι ερευνητές.

Τη νέα μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Bocconi στην Ιταλία, το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και άλλα ερευνητικά κέντρα. Συμμετείχαν 21.649  εθελοντές από ΗΠΑ, Αυστραλία, Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Νέα Ζηλανδία και Βρετανία.

Οι εθελοντές απάντησαν σε ειδικά ερωτηματολόγια σε δύο φάσεις, μία τον Μάρτιο του 2020 και μία τον Απρίλιο 2020.

Κλειδί η συμμόρφωση

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση PNAS. Όπως γράφουν οι ερευνητές, η αντιμετώπιση της πανδημίας που προκάλεσε ο κορωνοϊός εξ αρχής απαίτησε ριζικές αλλαγές στη συμπεριφορά μας.

Στις αρχές της πανδημίας, λ.χ., χρειάστηκε να κλειστούμε για καιρό στο σπίτι. Σήμερα, πρέπει να φοράμε ολοένα περισσότερο προστατευτικές μάσκες. Η επιτυχία αυτών των μέτρων, όμως, βασίζεται εξ ολοκλήρου στην συμμόρφωση με αυτά. Και εδώ είναι που αρχίζουν τα δύσκολα.

«Το επίπεδο συμμόρφωσης κάθε ατόμου εξαρτάται από τις απόψεις του όσον αφορά την πανδημία», γράφουν οι ερευνητές. Άνδρες και γυναίκες φαίνεται πως σε μεγάλο βαθμό έχουν διαφορετικές απόψεις για το θέμα.

Οι απαντήσεις των εθελοντών σε σειρά ερωτήσεων έδειξαν ότι οι άνδρες έχουν λιγότερες πιθανότητες να θεωρούν ως σοβαρή απειλή τη νόσο Covid-19. Μοιραία λοιπόν είναι λιγότερο πιθανό να συμφωνούν και να συμμορφώνονται με τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται.

Οι διαφορές στις απόψεις και τη συμπεριφορά μεταξύ των φύλων ήταν εμφανείς σε όλες τις χώρες. Παρατηρήθηκαν επίσης και στις δύο φάσεις της μελέτης. Επιπλέον, δεν φάνηκε να επηρεάζονται ιδιαίτερα από χαρακτηριστικά όπως το οικονομικό επίπεδο, η ανεργία ή ακόμα και ψυχολογικοί παράγοντες.

Οι μεγαλύτερες και οι μικρότερες διαφορές

Οι μεγαλύτερες διαφορές παρατηρήθηκαν στα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία των άλλων από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Παράδειγμα τέτοιου μέτρου είναι ο βήχας και το φτάρνισμα στο εσωτερικό του αγκώνα, το οποίο είπαν ότι κάνουν πολύ περισσότερες γυναίκες απ’ ό,τι άνδρες.

Οι μικρότερες διαφορές στις απόψεις και τις συμπεριφορές παρατηρήθηκαν στα παντρεμένα ζευγάρια που ζουν μαζί (πιθανώς συμφωνούν μεταξύ τους). Λιγοστές διαφορές παρατηρήθηκαν επίσης στα άτομα που εκτίθενται άμεσα στην πανδημία, όπως στο υγειονομικό προσωπικό.

Η μελέτη έδειξε ακόμα πως με το πέρασμα του χρόνου μειώνεται και στα δύο φύλα η συμμόρφωση στις συστάσεις των ειδικών.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως ίσως πρέπει να πραγματοποιηθούν ειδικές ενημερωτικές εκστρατείες για τους άνδρες, σε μια προσπάθεια να πειστούν για τη σοβαρότητα της νέας απειλής που μπήκε στα καλά καθούμενα στη ζωή μας, εκτιμούν οι ερευνητές.