Πιτυρίδα VS ξηροδερμία: Σε τι διαφέρουν;

  • Iatropedia
Πολλοί άνθρωποι έχουν εκείνες τις ενοχλητικές λευκές νιφάδες στο τριχωτό της κεφαλής, οι οποίες πέφτουν στους ώμους και στην πλάτη, ενώ έχουν και φαγούρα στο κεφάλι που φέρνει δυσφορία.

Οι περισσότεροι θεωρούν αμέσως ότι πρόκειται για πιτυρίδα. Αλλά αυτό δεν είναι πάντοτε αληθές. Κάποιες φορές πρόκειται για πρόβλημα ξηροδερμίας. Αλλά πώς μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε αυτά τα δύο;

Η ξηροδερμία χαρακτηρίζεται από μικρές, λευκές και ξηρές νιφάδες του τριχωτού της κεφαλής, ενώ η πιτυρίδα είναι συνήθως χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερες, λιπαρές ή κηρώδες νιφάδες, ή συστάδες κυττάρων του δέρματος, που έχουν συνήθως κιτρινωπό ή γκρι χρώμα.

Αυτό συμβαίνει, επειδή, η πιτυρίδα οφείλεται στην υπερβολική έκκριση σμήγματος (φυσικού ελαίου) στην επιδερμίδα και την ανάπτυξη του μύκητα “μαλασέζια”. Αυτός ο μύκητας τρέφεται από το επιπλέον σμήγμα και από τα νεκρά δερματικά κύτταρα στο κρανίο, αναγκάζοντας τα ζωντανά δερματικά κύτταρα να “ξεφλουδίζουν” με μεγαλύτερη συχνότητα και να συσσωρεύεται αυτό το υλικό “κομμάτια” στο δέρμα.

Από την άλλη πλευρά, η ξηροδερμία οφείλεται σε απώλεια υγρασίας από το δέρμα του κεφαλιού ή/και την εφαρμογή σαπουνιού, ισχυρών απορρυπαντικών, από τον πολύ κρύο καιρό, από την κακή απομάκρυνση υπολειμμάτων, από το σκληρό νερό από τη διατροφή (παράδειγμα: υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης).