Ποιο χρώμα κάνει τον άνδρα να φαίνεται “πιο επιθετικός και άγριος”

  • Iatropedia
Μπορεί τελικά το κόκκινο να μην είναι και η καλύτερη επιλογή χρώματος για την ένδυση ενός άντρα, σύμφωνα με έρευνα από το πανεπιστήμιο του Durham στην Μ. Βρετανία.

Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνδρες που φορούν κόκκινο σε αθλητικές εκδηλώσεις προάγουν την επιθετικότητα και την ανταγωνιστικότητα μέσα στην ομάδα τους. Έτσι οι ερευνητές θέλησαν να δουν εάν αυτές οι παρατηρήσεις ισχύουν και σε πιο ήπιες κοινωνικές εκδηλώσεις.

Για τις ανάγκες της μελέτης εξέτασαν τις περιπτώσεις 100 εθελοντών (50 άνδρες και 50 γυναίκες) στους οποίους έδειξαν μια σειρά από εικόνες ανδρών που φορούσαν κάθε φορά ένα διαφορετικό χρώμα πουκάμισο ή μπλούζα. Στη συνέχεια, οι εθελοντές βαθμολόγησαν τις εικόνες αυτές σε μια κλίμακα από το ένα έως το επτά, ανάλογα με το πόσο επιθετικοί και κυριαρχικοί φαίνονταν οι άντρες. Επιπλέον, οι εθελοντές βαθμολόγησαν τη συναισθηματική κατάσταση των ανδρών στην φωτογραφία, επιλέγοντας ανάμεσα σε συναισθήματα όπως θυμός, χαρά, φόβος και “ουδέτερο συναίσθημα”.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα ρούχα με κόκκινο χρώμα κάνουν τους άνδρες να φάινονται πιο “επιθετικοί” και “θυμωμένοι”, συγκριτικά με όταν φορούν ρούχα μπλε ή γκρι χρώματος.

Ωστόσο, αν και οι άνδρες βαθμολόγησαν τους άλλους άνδρες (που φορούσαν κόκκινα) ως “πιο κυρίαρχους”, δεν συνέβη το ίδιο και με τις γυναίκες. Έτσι, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτό δείχνει “μια ξεκάθαρη συσχέτιση μεταξύ του κόκκινου χρώματος και της επικρατούσας κοινωνικής αντίληψης γα τον θυμό».

Αυτό συμφωνεί με άλλες έρευνες όπου οι γυναίκες που φορούν κόκκινο χρώμα εκλαμβάνονται από τους άντρες ως πιο “ελκυστικές”, αλλά από τις άλλες γυναίκες εκλαμβάνονται ως “απειλή”.

Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Rob Barton, υποστηρίζει ότι η αντίδρασή μας στο κόκκινο χρώμα μπορεί να έχει τις ρίζες της στην εξέλιξη του ανθρώπου και τον τρόπο που το ένα άτομο εκλάμβανε το κοκκίνισμα του προσώπου σε άλλο άτομο (θυμός, οργή, επιθετικότητα, κυριαρχία κλπ).

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Biology Letters.

http://www.medicaldaily.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιο χρώμα “ανάβει” περισσότερο τις γυναίκες;

Το χρώμα των ματιών μπορεί να είναι δείκτης προβλημάτων υγείας