Ποιες αρρώστιες χτυπούν μόνο γυναίκες!

  • Iatropedia
Γένους θηλυκού είναι ορισμένες ασθένειες οι οποίες φαίνεται να ''προτιμούν'' το λεγόμενο ασθενές φύλο.Η σκλήρυνση κατά πλάκας, η οστεοπόρωση, η κατάθλιψη αλλά και άλλες ακόμη προσβάλλουν περισσότερο τις γυναίκες από τους άνδρες. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο, που ακολουθεί ποιες είναι αυτές και γιατί συμβαίνει αυτό.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Ορισμένες ασθένειες παρατηρούνται το ίδιο συχνά ανάμεσα στους άντρες και στις γυναίκες, αλλά υπάρχουν και κάποιες που εμφανίζονται κυρίως στο γυναικείο φύλο. Μάθετε για τις οκτώ νόσους από τις οποίες κινδυνεύουν περισσότερο οι γυναίκες.

Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος

Είναι μια αυτοάνοση νόσος στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται λανθασμένα σε υγιείς ιστούς, οδηγώντας σε βλάβη του δέρματος, των αρθρώσεων και διαφόρων οργάνων (π.χ. νεφροί).

Τα συμπτώματα ποικίλλουν, αν και μερικά από τα πιο κοινά είναι εύκολη κόπωση, απώλεια βάρους, πόνος και πρησμένες αρθρώσεις, εξάνθημα δέρματος και τριχόπτωση. Προσβάλει τις γυναίκες 8-10 φορές συχνότερα απ' ότι τους άντρες και εμφανίζεται σε ηλικίες από 20-45 ετών.

Σκλήρυνση κατά Πλάκας

Είναι νόσος του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, δηλαδή του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Η αιτιολογία παραμένει άγνωστη αν και μελετώνται παράγοντες ανοσολογικοί, γενετικοί, περιβαλλοντικοί και λοιμογόνοι.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν εύκολη κόπωση, διαταραχές στο συντονισμό των κινήσεων, αστάθεια, αδυναμία, διαταραχές όρασης και μνήμης. Αφορά κυρίως γυναίκες με διπλάσιο ποσοστό εμφάνισης από τους άντρες και ηλικίες 20-40 ετών.

Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης

Είναι μία σύνθετη διαταραχή στην οποία κυριαρχεί η έντονη κόπωση που δεν βελτιώνεται με την ξεκούραση, καθώς και μια σειρά από άλλα συμπτώματα, όπως πόνος στους μύες, απώλεια μνήμης και αϋπνία. Οι γυναίκες έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν το σύνδρομο.

Ινομυαλγία

Είναι μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από εκτεταμένο πόνο στους μύες και συνοδεύεται από κόπωση και διαταραχές στον ύπνο, στη μνήμη και στη διάθεση. Τα αίτια δεν έχουν διευκρινιστεί, αλλά πιθανά να αφορούν γενετικούς, λοιμογόνους ή συναισθηματικούς παράγοντες. Εμφανίζεται συνήθως στη μέση ηλικία και είναι πιο συχνή στις γυναίκες από τους άντρες σε αναλογία 7:1.

Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι δύο φορές πιο συχνή στις γυναίκες από τους άντρες και περίπου μία στις πέντε γυναίκες θα παρουσιάσει κατάθλιψη στη διάρκεια της ζωής της.

Κοιλιοκάκη. Είναι μια αυτοάνοση διαταραχή, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά στην κατανάλωση γλουτένης, η οποία είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν διάρροια, απώλεια βάρους, μετεωρισμό κοιλίας (φούσκωμα) και κοιλιακό άλγος. Επιπλέον, μελέτες συνδέουν τη νόσο με διαταραχές της εμμήνου ρύσεως και στειρότητα. Εμφανίζεται πιο συχνά (50-60%) στις γυναίκες παρά στους άντρες.

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ή Σπαστική Κολίτιδα)

Είναι μια λειτουργική διαταραχή του εντέρου που χαρακτηρίζεται από μετεωρισμό κοιλίας (φούσκωμα) κοιλιακό άλγος και αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου (διάρροια ή δυσκοιλιότητα). Περίπου το 65-70% των ασθενών είναι γυναίκες.

Οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση (πορώδες οστό), είναι η ασθένεια στην οποία μειώνονται η πυκνότητα και η ποιότητα του οστού. Καθώς τα οστά γίνονται πιο πορώδη και εύθραυστα, ο κίνδυνος κατάγματος αυξάνεται σημαντικά.

Η απώλεια της οστικής μάζας συμβαίνει σιωπηλά και προοδευτικά και συχνά δεν υπάρχουν συμπτώματα μέχρι να συμβεί το πρώτο κάταγμα. Είναι πιο συχνή στις γυναίκες από τους άντρες με αναλογία 5:1 και εμφανίζεται συχνά μετά την εμμηνόπαυση.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τελικά τι έχω κρυολόγημα ή αλλεργία;

Όταν πονούν τα νεφρά: Δείτε τα πρώτα συμπτώματα

Πέντε tips για να διώξτε το καθημερινό άγχος!

Οικογενειακός γιατρός: Αυτός ο άγνωστος!