Παγκόσμια Ημέρα Πνευμονικής Υπέρτασης: Προσοχή στα ύπουλα συμπτώματα της θανατηφόρας νόσου!

  • Iatropedia newsroom
Παγκόσμια Ημέρα Πνευμονικής Υπέρτασης
Η Παγκόσμια Ημέρα Πνευμονικής Υπέρτασης είναι ένα ετήσιο γεγονός για την ενημέρωση και εγρήγορση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με την πνευμονική υπέρταση, μια πολύ σοβαρή κατάσταση, που επηρεάζει τους πνεύμονες και την καρδιά.

Σκοπός σε κάθε Παγκόσμια Ημέρα Πνευμονικής Υπέρτασης είναι να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση του καθενός μας, ξεχωριστά, και της κοινωνίας στο σύνολό της, σχετικά με αυτήν την σοβαρή ασθένεια που τόσο συχνά διαγιγνώσκεται λανθασμένα, ή με πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Η Παγκόσμια Ημέρα Πνευμονικής Υπέρτασης στρέφει την παγκόσμια προσοχή στην σημασία της βελτίωσης της ποιότητας ζωής και της αύξησης του προσδόκιμου ζωής των περισσοτέρων από 25 εκατομμύρια ανθρώπων, που ζουν με πνευμονική υπέρταση παγκοσμίως.

Η 5η Μαΐου επιλέχθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Πνευμονικής Υπέρτασης, επειδή είναι η ημέρα μνήμης του θανάτου του πρώτου παιδιού στην Ισπανία από πνευμονική υπέρταση πάνω από 30 χρόνια πριν.

Τι είναι η πνευμονική υπέρταση

Πνευμονική υπέρταση είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση στα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τους πνεύμονες (πνευμονικές αρτηρίες). Είναι μια σοβαρή κατάσταση που μπορεί να βλάψει την δεξιά πλευρά της καρδιάς.

Τα τοιχώματα των πνευμονικών αρτηριών γίνονται παχιά και άκαμπτα και δεν μπορούν να διογκωθούν, για να επιτρέψουν στο αίμα να διέλθει από αυτά. Η συνεπακόλουθη μειωμένη ροή αίματος καθιστά δυσκολότερο για την δεξιά πλευρά της καρδιάς να αντλήσει αίμα μέσω των αρτηριών. Εάν η δεξιά πλευρά της καρδιάς σας πρέπει συνεχώς να εργάζεται σκληρότερα, μπορεί σταδιακά να εξασθενήσει. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια.

Η πνευμονική υπέρταση είναι μια σπάνια κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους όλων των ηλικιών, αλλά είναι πιο συχνή σε άτομα που έχουν κάποια υποκείμενη καρδιακή, ή πνευμονική κατάσταση.

Συμπτώματα πνευμονικής υπέρτασης

  • δυσκολία στην αναπνοή
  • κούραση
  • αίσθημα αδυναμίας ή ζάλης
  • πόνος στο στήθος (στηθάγχη)
  • ταχυπαλμία
  • οίδημα (πρήξιμο) στα πόδια, τους αστραγάλους, τα πέλματα ή την κοιλιά

Τα συμπτώματα συχνά επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε σωματικής δραστηριότητας, γεγονός που περιορίζει σημαντικά την καθημερινότητα του ασθενούς. Το κακό είναι ότι πολύ συχνά τα συμπτώματα αντιστοιχίζονται πολύ αργά με την πραγματική αιτία, την πνευμονική υπέρταση, με αποτέλεσμα όταν ξεκινάει η εξατομικευμένη θεραπεία για τον ασθενή, να είναι ήδη αρκετά προχωρημένη η κατάσταση.

Πότε να μιλήσετε με τον γιατρό σας

Μην διστάσετε να ενημερώσετε τον γιατρό σας εάν έχετε συμπτώματα πνευμονικής υπέρτασης, ούτε να του ζητήσετε να σας κάνει εξειδικευμένη εξέταση για την διάγνωση της νόσου. Η σωστή διάγνωση της πνευμονικής υπέρτασης μπορεί μερικές φορές να πάρει χρόνο, επειδή τα συμπτώματά της είναι παρόμοια με εκείνα πολλών άλλων καρδιακών και πνευμονικών παθήσεων.

Οι προβλεπόμενες εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν υπέρηχο (τρίπλεξ καρδιάς) και καθετηριασμό στην δεξιά κοιλία της καρδιάς, όπου ένας λεπτός, εύκαμπτος σωλήνας εισάγεται στην πνευμονική αρτηρία σας.

Αιτίες πνευμονικής υπέρτασης

Οι αλλαγές στις πνευμονικές αρτηρίες που οδηγούν σε πνευμονική υπέρταση μπορούν να προκληθούν από:

  • προβλήματα με τα μικρότερα αγγεία των πνευμονικών αρτηριών
  • συνθήκες που επηρεάζουν την αριστερή πλευρά της καρδιάς
  • πνευμονικές παθήσεις ή έλλειψη οξυγόνου στο σώμα (υποξία)
  • θρόμβους αίματος που προκαλούν στένωση ή μπλοκάρισμα στις πνευμονικές αρτηρίες

Τύποι πνευμονικής υπέρτασης

Αν κάποιος/κάποια διαγνωστεί με πνευμονική υπέρταση, η σοβαρότητα της κατάστασης θα ταξινομηθεί ανάλογα με το πόσο έντονα είναι τα συμπτώματα. Αυτό βοηθά στην καλύτερη δυνατή θεραπεία για εσάς.

Η πνευμονική υπέρταση συνήθως ταξινομείται σε τέσσερις τύπους, όπου:

  1. οι συνηθισμένες φυσικές δραστηριότητες δεν προκαλούν συμπτώματα
  2. οι συνηθισμένες φυσικές δραστηριότητες προκαλούν συμπτώματα, όπως πόνο στο στήθος και κόπωση, αλλά δεν υπάρχουν συμπτώματα όταν ο ασθενής είναι σε κατάσταση ηρεμίας
  3. ακόμα και μικρές σωματικές δραστηριότητες, όπως η κίνηση των χεριών, προκαλούν συμπτώματα, αλλά ο ασθενής εξακολουθεί να μην παρουσιάζει συμπτώματα σε φάση ηρεμίας
  4. υπάρχουν συμπτώματα ακόμα και κατά την ανάπαυση, τα οποία επιδεινώνονται με οποιοδήποτε είδος σωματικής δραστηριότητας

Διαβάστε επίσης: Πόνος στο στήθος: Όλες οι πιθανές αιτίες – Συμπτώματα ανά περίπτωση

Θεραπεία της πνευμονικής υπέρτασης

Η πνευμονική υπέρταση είναι ανίατη κατάσταση, αλλά η θεραπεία μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα και να σας βοηθήσει να την διαχειριστείτε όσο καλύτερα γίνεται.

Η πνευμονική υπέρταση συνήθως επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια, η οποία μπορεί να είναι θανατηφόρα, οπότε είναι σημαντική η έναρξη της θεραπείας το συντομότερο δυνατό. Αν μια άλλη κατάσταση προκαλεί πνευμονική υπέρταση, πρώτα πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτή η υποκείμενη αιτία. Αυτό μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στις πνευμονικές αρτηρίες.

Οι θεραπείες για πνευμονική υπέρταση μπορεί να περιλαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα για την μείωση της ικανότητας πήξης του αίματος και διουρητικά φάρμακα για την απομάκρυνση της περίσσειας του υγρού, ως αποτέλεσμα της καρδιακής ανεπάρκειας. Μπορεί επίσης να ακολουθήσετε φαρμακευτική αγωγή για να διευρύνετε τα αιμοφόρα αγγεία σας και να επιτρέπεται στο αίμα να διέρχεται με πιο κανονική ροή.

Η θεραπεία οξυγόνου στο σπίτι μπορεί επίσης να επιλεγεί, εάν το επίπεδο του οξυγόνου στο αίμα σας είναι χαμηλό.

Πρόγνωση

Οι προοπτικές για την πνευμονική υπέρταση ποικίλλουν ανάλογα με παράγοντες όπως:

  • το τι την προκαλεί
  • πόσο γρήγορα εντοπίστηκε/διαγνώστηκε
  • πόσο προηγμένα είναι τα συμπτώματα
  • εάν υπάρχει κάποια άλλη υποκείμενη κατάσταση υγείας

Πηγές: https://www.nhs.ukhttp://worldphday.org