Όταν το παιδί ζεσταίνεται…Τι να κάνω;

  • Iatropedia
Η ζέστη του καλοκαιριού μπορεί να κρύβει πολλούς κινδύνους για τα μικρά παιδιά και οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν πως να τα προστατεύουν. Τα μικρά παιδιά έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υπερθερμανθούν και να αφυδατωθούν σε σχέση με τους ενήλικες. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο χρήσιμες συμβουλές για να προστατεύσετε το παιδί σας τόσο τις θερμές ημέρες όσο και τις ζεστές ώρες του μεσημεριού!

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Στα βρέφη ο μηχανισμός ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματος δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως, έχουν λιγότερους ιδρωτοποιούς αδένες από τους ενήλικες και έτσι ιδρώνουν λιγότερο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να δροσίσουν φυσικά το σώμα τους και να είναι πολύ ευαίσθητα στη θερμοπληξία, η οποία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.

Επιπλέον, τα μωρά δεν μπορούν να πουν στους γονείς οτι διψούν και έτσι αν δεν ενυδατώνονται αρκετά μπορεί να αφυδατωθούν.

Τα προειδοποιητικά σημάδια της αφυδάτωσης σε βρέφη είναι τα εξής:

• Ξηροστομία

• Λίγα δάκρυα όταν κλαίει

• Λίγες βρεγμένες πάνες (λιγότερες από έξι την ημέρα)

• Σκούρα κίτρινα ή δύσοσμα ούρα

• Μαύροι κύκλοι γύρω από τα μάτια

• Υπνηλία

Τι πρέπει να κάνετε για να προστατεύσετε το παιδί σας

1. Βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας πίνει επιπλέον υγρά, ειδικά νερό, όταν ο καιρός είναι ζεστός. Τα μωρά που θηλάζουν χρειάζονται επίσης επιπλέον γάλα, είτε από το στήθος ή το μπουκάλι. Η θηλάζουσα μητέρα θα πρέπει και αυτή να αυξήσει την πρόσληψη υγρών, ώστε να μην αφυδατωθεί.

2. Κρατήστε το μωρό σας σε εσωτερικούς κλιματιζόμενους χώρους κατά τις περιόδους που έχει καύσωνα. Οι ανεμιστήρες μπορεί να βοηθήσουν λίγο, αλλά όταν η θερμοκρασία ανέβει αρκετά δεν μπορούν να αποτρέψουν την υπερθέρμανση.

3. Εάν πρέπει να βγείτε έξω με το μωρό σας να το ντύσετε με ελαφριά, ανοιχτόχρωμα ρούχα. Το καπέλο και το αντηλιακό (αν είναι μεγαλύτερο από 6 μηνών) είναι επίσης απαραίτητα.

4. Μην αφήνετε ποτέ, ούτε και για ένα λεπτό το παιδί σας μέσα στο αυτοκίνητο. Ακόμη και με τα παράθυρα ελαφρώς ανοιχτά το αυτοκίνητο μπορεί γρήγορα να ζεσταθεί σε επικίνδυνα επίπεδα μέσα σε 10 λεπτά, ακόμα και σε μέτριες θερμοκρασίες.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

www.bountouri.gr

email: cbountouri@gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Φάτε υγιεινά στις διακοπές! Όχι εκτός ορίων

Αντιμετωπίστε φυσικά τα τραύματα του καλοκαιριού!

Τι αρρώστιες μπορεί να φέρει το καλοκαίρι;

Πόσα ποτήρια νερό να πίνω στη ζέστη;

Πως να μην κολλήσω Ηπατίτιδα Β!

Πόνος στην κοιλιά: Πότε να ανησυχήσω;

Μήπως ο υπολογιστής σας αρρωσταίνει;

Τρίξιμο δοντιών: Τι είναι και πως θεραπεύεται;

Γιατί πέφτει ο σίδηρος μου;