Όταν η γλώσσα λέει αλήθειες που πονάνε!

  • Iatropedia
Η γλώσσα κόκαλα δεν έχει αλλά κόκαλα τσακίζει... η παροιμία αυτή φαίνεται ότι βρήκε την επσιτημονική της τεκμηρίωση αφού οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι λέξεις πονάνε περισσότερο από τις πράξεις. Πως αντιδρά ο εγκέφαλος σε αρνητικά λεκτικά ερεθίσματα; τι συναισθήματα βιώνει; Στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί θα ενημερωθείτε για το μείζον αυτό θέμα.

Του Πέτρου Γεωργιτσογιαννάκου Ιατρού

Οι λέξεις πονάνε περισσότερο από τις πράξεις, είναι μια θεωρία που όλοι έχουμε βιώσει, τόσο σε μια σχέση η λεκτική κακοποίηση του συντρόφου όσο και σε ένα γράμμα χωρισμού, σήμερα έχει και μια επιστημονική επιβεβαίωση.

Στο περιοδικό Pain οι νευρολόγοι του Πανεπιστημίου της Jena στην Γερμανία, με την χρήση του μαγνητικού τομογράφου ‘φωτογράφησαν’ την φαιά ουσία του εγκεφάλου για να αξιολογήσουν τον πόνο σε αρνητικά λεκτικά ερεθίσματα.

Οι ασθενείς που άκουγαν δυσάρεστα λόγια αντιδρούσαν σαν να δέχονται ένα εικονικό χαστούκι. Η ανάλυση του εγκεφάλου που εμπλέκεται στα συναισθήματα αποκάλυψε ότι η μνήμη ενός επώδυνου ερεθίσματος αφήνει το δικό του αποτύπωμα μα εξίσου σημαντικό είναι και το αποτύπωμα που δημιουργείται από τις λέξεις.

Η μελέτη του Thomaς Weiss μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε κατά πόσο η παρουσίαση της ασθένειας μας στον γιατρό μας μπορεί να επιδεινώσει η να αυξήσει τον πόνο μας και να προσδιορίσει έναν τρόπο λογοθεραπείας για να περιορίσει τον πόνο χρόνιων ασθενών.

Πέτρος Γεωργιτσογιαννάκος Ιατρός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αδιάβαστοι στο ..σεξ οι έφηβοι!

Όχι στα αντιβιοτικά για ψύλλου πήδημα!

Παυσίπονο η … γιόγκα! Έρευνα

Οι νότες γιατρεύουν την καρδιά!