Όποιοι κάνουν αυτά τα 5 βασικά πράγματα μειώνουν κατά 80% τον κίνδυνο εγκεφαλικού

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
εγκεφαλικό
Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες θανάτου και αναπηρίας στον κόσμο. Μάλιστα, περίπου οι μισοί από τους επιζώντες από εγκεφαλικό άνω των 65 ετών εμφανίζουν μειωμένη κινητικότητα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη ποιότητα ζωής.

Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι είναι στο χέρι σας να μειώσετε δραστικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού. “Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές στρατηγικές για την πρόληψη ενός εγκεφαλικού επεισοδίου για πρώτη φορά ή για την μείωση του κινδύνου επαναλαμβανόμενων εγκεφαλικών επεισοδίων”, λέει η δρ. Sandra Narayanan, νευροχειρουργός στο Pacific Stroke & Neurovascular Center στην Καλιφόρνια. Έως και το 80% των εγκεφαλικών επεισοδίων μπορούν να προληφθούν με αυτές τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, λέει η ίδια.

Οι πέντε καλύτεροι τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού σε οποιαδήποτε ηλικία

1. Κόψε το κάπνισμα

Το κάπνισμα κάνει διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνει κανείς εάν πάθει εγκεφαλικό και όσο περισσότερο καπνίζετε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εγκεφαλικού. Εάν καπνίζετε 20 τσιγάρα την ημέρα, έχετε έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθετε εγκεφαλικό σε σύγκριση με έναν μη καπνιστή.

Οι ειδικοί λένε ότι η παρουσία νικοτίνης και μονοξειδίου του άνθρακα στα προϊόντα καπνού είναι μόνο ένας λόγος που το κάπνισμα και το εγκεφαλικό συνδέονται. Όταν εισπνέετε καπνό τσιγάρου, μονοξείδιο του άνθρακα και νικοτίνη εισέρχονται στο αίμα σας. Το μονοξείδιο του άνθρακα μειώνει την ποσότητα οξυγόνου στο αίμα σας και η νικοτίνη κάνει την καρδιά σας να χτυπά πιο γρήγορα και αυξάνει την αρτηριακή σας πίεση. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

2. Διαχειριστείτε την αρτηριακή σας πίεση

Σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), αυτό οφείλεται στο ότι “η υπέρταση μπορεί να προκαλέσει την ρήξη ή την απόφραξη των αρτηριών που παρέχουν αίμα και οξυγόνο στον εγκέφαλο”.

Η δρ. Narayanan λέει ότι η συνεπής παρακολούθηση είναι της αρτηριακής σας πίεσης είναι κλειδί. «Κάντε μετρήσεις καθημερινά. Σημειώστε τις και φέρτε τις σημειώσεις στο ραντεβού με τον γιατρό σας», συμβουλεύει. Προσθέτει ότι στόχος σας πρέπει να είναι πίεση μικρότερη από 140/90 mm Hg (ή μικρότερη από 130/80 mm Hg για ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη).

3. Μεσογειακή διατροφή

Η διατροφή σας μπορεί επίσης να έχει βαθιά επίδραση στον κίνδυνο εγκεφαλικού, λέει η δρ. Narayanan. Γι’ αυτό συνιστά το ίδιο πρόγραμμα υγιεινής διατροφής που προσφέρει η Αμερικανική Ένωση Εγκεφαλικών Επεισοδίων (ASA) ως μέτρο πρόληψης του εγκεφαλικού: την μεσογειακή διατροφή.

Η δρ. Narayanan σημειώνει ότι η συγκεκριμένη διατροφή είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρια και ξηρούς καρπούς. Επικεντρώνεται επίσης σε ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα φυτικής προέλευσης.

4. Καθημερινή άσκηση

Έστω και λίγη σωματική δραστηριότητα κάθε μέρα μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, λέει η δρ. Narayanan. Μπορείτε να το κάνετε αυτό “σε οποιαδήποτε μορφή άσκησης, ακόμα κι αν είναι για μόλις 10 λεπτά την ημέρα στην αρχή”.

Ωστόσο, αν μπορείτε, στόχος σας θα πρέπει να είναι να ασκηθείτε σε μέτρια ένταση τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα για 30 λεπτά κάθε μέρα. Αν δεν έχετε 30 συνεχόμενα λεπτά για άσκηση, χωρίστε τα σε συνεδρίες 10 έως 15 λεπτών μερικές φορές μέσα στην ημέρα.

5. Διαχειριστείτε τη χοληστερόλη σας

Τέλος, η διαχείριση της χοληστερόλης σας μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Και αυτό ξεκινά με την παρακολούθηση των επιπέδων σας. Η χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (επίσης γνωστή ως LDL ή “κακή χοληστερόλη”) θα πρέπει να είναι κάτω από 100 mg/dL. “Εάν έχετε ήδη υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, στοχεύστε σε LDL κάτω από 70 mg/dL”, προσθέτει η δρ. Narayanan. Μπορείτε να το πετύχετε μέσω διατροφικών και άλλων αλλαγών στον τρόπο ζωής.

Μιλήστε με έναν γιατρό για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την μείωση της χοληστερόλης σας.

Πηγές: https://www.mayoclinic.org, https://www.health.harvard.edu, https://www.stroke.org, https://www.stroke.org.uk, https://bestlifeonline.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η πιο βασική αλλαγή στη διατροφή μας για να προλάβουμε εγκεφαλικό και καρδιακά

Ποια ομάδα αίματος συσχετίζεται με τον μεγαλύτερο κίνδυνο για πρώιμο εγκεφαλικό πριν τα 60

Αν προσέξετε αυτό όταν περπατάτε, ίσως είναι το πρώτο σύμπτωμα εγκεφαλικού

Σχεδόν οι μισοί που παθαίνουν εγκεφαλικό βιώνουν αυτό μια εβδομάδα νωρίτερα