Η πιο βασική αλλαγή στη διατροφή μας για να προλάβουμε εγκεφαλικό και καρδιακά

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
νάτριο
Το να διασφαλίσετε ότι η διατροφή σας είναι υγιεινή σημαίνει ότι λαμβάνετε την κατάλληλη ποσότητα βιταμινών και θρεπτικών συστατικών, ενώ παράλληλα διασφαλίζετε ότι δεν λαμβάνετε υπερβολική ποσότητα λίπους ή νατρίου (αλάτι) στο φαγητό σας.

Ωστόσο, αν και οι ειδικοί συνιστούν οι ενήλικες να καταναλώνουμε λιγότερο από 2.300 χιλιοστόγραμμα νατρίου την ημέρα, οι περισσότεροι ξεπερνάμε τα 3.200 χιλιοστόγραμμα νατρίου κάθε μέρα.

Κι ενώ αυτές οι οδηγίες μπορεί ήδη να σας ενθαρρύνουν να μειώσετε την ποσότητα νατρίου στη διατροφή σας, μια νέα μελέτη μπορεί να σας δώσει έναν επιπλέον λόγο για να μην βάζετε επιπλέον αλάτι στο φαγητό. Οι ερευνητές ανακάλυψαν πρόσφατα ότι η μείωση της πρόσληψης νατρίου ακόμα και κατά 1.000 χιλιοστόγραμμα μόλις την ημέρα θα μπορούσε να αποτρέψει τις καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό.

Τι έδειξε έρευνα για το αλάτι και τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακών

Στην σχετική δημοσίευση που έγινε στο BMJ Nutrition Prevention & Health, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα δημοσιευμένα αποτελέσματα από ένα προηγούμενο πρόγραμμα μείωσης αλατιού που μέτρησε την ποσότητα αλατιού που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες ανά ημέρα. Χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα, τα οποία συγκεντρώθηκαν από περισσότερους από 5.000 ενήλικες σε όλη την Κίνα, οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα μοντέλο για να προβλέψουν τις εκτιμώμενες επιπτώσεις στην υγεία από την μείωση της ημερήσιας πρόσληψης νατρίου κατά 1.000, 3.200 και 5.000 χιλιοστόγραμμα ανά ημέρα. Επικεντρώθηκαν στο πώς αυτή η μείωση θα άλλαζε την αρτηριακή πίεση καθώς και τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών, καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικού.

Τα αποτελέσματα έδειξαν, ότι ακόμη και η ελάχιστη μείωση νατρίου από αυτές που εξέτασαν οι ερευνητές (1.000 mg/ ημέρα), θα μπορούσε να αποτρέψει 9 εκατομμύρια περιπτώσεις καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων (συμπεριλαμβανομένων 4 εκατομμυρίων που οδήγησαν σε θάνατο) έως το 2030.

Τι σημαίνουν για εσάς τα αποτελέσματα της μελέτης

“Αυτή η μελέτη είναι αρχικά σοκαριστική λόγω του μεγάλου αριθμού ατόμων που προβλέπει ότι θα μπορούσαν να επηρεαστούν από την μείωση της πρόσληψης νατρίου”, λέει η διατροφολόγος δρ. Laura McDermott. “Όταν διαβάζετε έναν αριθμό όπως τα 9 εκατομμύρια, αυτό είναι ένα σημαντικό νούμερο καρδιαγγειακών συμβάντων που μπορούν να αποτραπούν μειώνοντας την πρόσληψη νατρίου κατά 1.000 mg/ημέρα”, πρόσθεσε.

Εντούτοις, η δρ. McDermott προειδοποιεί ότι υπάρχουν ορισμένες επιση,άνσεις για την μελέτη:

«Ωστόσο, όταν κοιτάξετε πιο προσεκτικά την μελέτη, καταλαβαίνετε ότι τα δεδομένα συλλέχθηκαν σε μια μικρή χρονική περίοδο και στη συνέχεια εφαρμόστηκαν σε ένα μοντέλο για να δείξει πιθανές τάσεις για την προβολή μελλοντικών επιπτώσεων. Αυτό είναι προβληματικό. Δεν μας δείχνει μια αληθινή σχέση αιτίου και αποτελέσματος με την πάροδο του χρόνου, επειδή δεν μπορούμε να συμπεράνουμε από αυτήν την μελέτη, ότι η μείωση της αρτηριακής πίεσης θα διατηρηθεί για το χρόνο που υπολογίζουν οι προβλέψεις».

Ταυτόχρονα, η δρ. McDermott συνεχίζει: Από την άλλη, σίγουρα δείχνει ένα πολλά υποσχόμενο αποτέλεσμα για τη συνολική βελτίωση της υγείας και την προληπτική φροντίδα, καθώς η σχέση μεταξύ νατρίου και συστολικής αρτηριακής πίεσης έχει εδραιωθεί καλά”.

Πηγή: https://www.eatthis.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκατέρωθεν ενδείξεις για το αλάτι και την καρδιακή υγεία: Τι πρέπει να μην ξεχνάτε ποτέ

Πως να μειώσετε το αλάτι σε κάθε φαγητό, χωρίς να χαλάσετε τη γεύση του

Γιατί λατρεύουμε την αλατισμένη καραμέλα. Τι το ξεχωριστό έχει

Τρία σημάδια προβλήματος καρδιάς στα παιδιά: Κάθε γονιός πρέπει να τα ξέρει αυτά