Γιατί λατρεύουμε την αλατισμένη καραμέλα. Τι το ξεχωριστό έχει

  • Ρούλα Τσουλέα
αλατισμένη καραμέλα
Τι έχει δείξει η επιστημονική έρευνα για τα τρόφιμα με πολύπλοκους συνδυασμούς γεύσεων. Τι είναι η ηδονική κλιμάκωση και πως επηρεάζει τις διατροφικές επιλογές μας.

Όλοι έχουμε ακούσει για γλυκίσματα και παγωτά που συνδυάζουν την αλμυρή με την γλυκιά γεύση ταυτοχρόνως. Ποιος είναι ο δημιουργός αυτής της ξεχωριστής γεύσης και γιατί δεν μπορούμε να σταματήσουμε να τρώμε οτιδήποτε περιέχει αλατισμένη καραμέλα;

Η αλατισμένη καραμέλα «γεννήθηκε» πριν από περίπου τρεις δεκαετίες, στη Βρετάνη. Εκεί ο βραβευμένος σοκολατοποιός Henri Le Roux πρωτοπόρησε, δημιουργώντας μία από τις δημοφιλέστερες καινοτομίες στον χώρο της Ζαχαροπλαστικής.

Προερχόμενος από οικογένεια ζαχαροπλαστών, ο Le Roux σπούδασε στην φημισμένη σχολή COBA στην Ελβετία. Ύστερα ανέλαβε τη διαχείριση της οικογενειακής επιχείρησης.

Στην προσπάθειά του να διαφοροποιηθεί από τα άλλα ζαχαροπλαστεία, χρησιμοποίησε στις συνταγές του το προϊόν για το οποίο ήταν δημοφιλής η περιοχή: το αλατισμένο βούτυρο. Το 1977, μετά από εκτεταμένες δοκιμές, ο Le Roux δημιούργησε μια καραμέλα αλατισμένου βουτύρου, η οποία αργότερα βραβεύθηκε ως η καλύτερη καραμέλα στη Γαλλία.

Μάλιστα, φρόντισε να κατοχυρώσει νομικά την ονομασία που έδωσε στο προϊόν του: CBS (caramel au beurre salé), δηλαδή καραμέλα από αλατισμένο βούτυρο.

Σήμερα, υπάρχουν πολλά καταστήματα Henri Le Roux σε όλη τη Γαλλία, όπου οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν αυτή την πρώιμη εκδοχή της salted caramel.

Στη χώρα μας, η αλατισμένη καραμέλα έχει εισαχθεί τα τελευταία χρόνια. Πλέον τη συναντάμε παντού, από τα γλυκά καλών ζαχαροπλαστείων και τις απλές σοκολάτες και γκοφρέτες του περιπτέρου, έως γιαούρτια, παγωτά και ροφήματα.

Η ηδονική κλιμάκωση

Γιατί, όμως, έχει γίνει τόσο δημοφιλής παγκοσμίως η ιδιαίτερη γεύση της; Η εξήγηση πιθανώς είναι ένα φαινόμενο που έχει μελετήσει η επιστήμη και αποκαλείται ηδονική κλιμάκωση.

H ηδονική κλιμάκωση είναι η ολοένα μεγαλύτερη απόλαυση που αποκομίζει κάποιος με κάθε μπουκιά από το ίδιο τρόφιμο που καταναλώνει. Αντί δηλαδή να βαρεθούμε τελικά αυτό που τρώμε, μας αρέσει ολοένα περισσότερο.

Σύμφωνα με μελέτη που είχαν πραγματοποιήσει επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η ηδονική κλιμάκωση συνήθως συμβαίνει όταν:

  • Ένα εύγευστο τρόφιμο αποτελείται από πολύπλοκο συνδυασμό γεύσεων και
  • Το άτομο έχει την ικανότητα να τις αναγνωρίζει όλες.

Η ηδονική κλιμάκωση μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση και να επηρεάσει την επιλογή τροφίμων, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ως φαίνεται, λοιπόν, όταν τρώμε αλατισμένη καραμέλα μπορούμε να διακρίνουμε ταυτοχρόνως και τις δύο γεύσεις (την αλμυρή και την γλυκιά) και γι’ αυτό την λατρεύουμε. Ωστόσο χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωσή της διότι, όπως ισχύει για όλα τα νόστιμα πράγματα, έχει πολλές θερμίδες και χαμηλή θρεπτική αξία.

Φωτογραφία: iStock