Ωνάσειο: Γίνεται 30 ετών και μας καλεί να μετρήσουμε το «σκορ της καρδιάς μας»

  • Ρούλα Τσουλέα
Ωνάσειο
Διοργανώνει μεγάλη δράση στην Αττική έως τις 5 Οκτωβρίου 2023, όπου θα συμμετέχουν πολίτες 35-65 ετών. Προετοιμάζεται ταυτοχρόνως για τη νέα εποχή με τη λειτουργία του Ωνασείου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου.

Χρονιά ορόσημο η εφετινή για το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, το οποίο συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας, μπαίνει στην ψηφιακή εποχή και ταυτοχρόνως ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο μεταμοσχευτικό κέντρο της χώρας.

Όλα άρχισαν με ένα όραμα: να έχουν όλοι οι άνθρωποι στην Ελλάδα πρόσβαση στην ποιοτική, σύγχρονη ιατρική φροντίδα. Το Ωνάσειο σχεδιάστηκε για να καλύψει μία πολύ σημαντική και επείγουσα ανάγκη του δημόσιου συστήματος υγείας: να πάψει να στέλνει στο εξωτερικό τους ασθενείς που χρειάζονταν καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, ιδίως ανοικτής καρδιάς.

Με αυτή την αποστολή παρέδωσε το Ίδρυμα Ωνάση στην ελληνική κοινωνία το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Η προσφορά του, το 1993, άλλαξε για πάντα την φροντίδα των καρδιολογικών ασθενών. Έκτοτε, όχι μόνο καλύφθηκε η αρχική και πολλές άλλες ανάγκες, αλλά το Ωνάσειο έγινε παράδειγμα προς μίμησιν. Και αυτό διότι αποτελεί το μοναδικό νοσοκομείο στη χώρα με δημόσια πρόσβαση, το οποίο έχει οργανωθεί και λειτουργεί σαν να είναι ιδιωτικό νοσοκομείο.

Με αυτό το μοναδικό μοντέλο λειτουργίας, το Ωνάσειο έφτασε σε έναν εντυπωσιακό απολογισμό της τριακονταετίας 1993-2023. Οι επισκέψεις ξεπέρασαν τα δύο εκατομμύρια. Οι επεμβάσεις καρδιάς τις 52.700. Οι νοσηλείες παιδιών υπερβαίνουν τις 15.500. Οι μεταμοσχεύσεις καρδιάς έφτασαν τις 209.

Ωστόσο το Ωνάσειο δεν είναι μόνον η κορωνίδα της καρδιολογικής και καρδιοχειρουργικής θεραπείας. Ιδιαίτερο βάρος δίνει στην πρόληψη, η οποία ήταν και παραμένει η καλύτερη θεραπεία. Έτσι, με αφορμή την σημερινή (29 Σεπτεμβρίου) Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, διοργανώνει ειδική δράση στην οποία προσκαλεί νέους και μεσήλικες 35-65 ετών να μετρήσουν το «σκορ της καρδιάς τους».

«Heartscore – Η καλή καρδιά μετράει»

Επί επτά ημέρες, η κινητή μονάδα του Ωνασείου θα βρίσκεται σε έξι διαφορετικούς δήμους της Αττικής, υποβάλλοντας τους ενδιαφερομένους σε επιτόπιο υπολογισμό του καρδιαγγειακού κινδύνου που διατρέχουν, βάσει προγράμματος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Η δράση τιτλοφορείται «Heartscore – Η καλή καρδιά μετράει» και έχει ως αποκλειστικό γνώμονα την προστασία και τη βελτίωση της υγείας. Η διεξαγωγή της υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Ωνάση.

Η δράση περιλαμβάνει τέσσερα στάδια. Αρχικά, λαμβάνεται ένα σύντομο ιστορικό του επισκέπτη από εξειδικευμένους νοσηλευτές και νοσηλεύτριες του Ωνασείου. Ακολουθεί μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης. Στη συνέχεια, πραγματοποιείται ο υπολογισμός του καρδιαγγειακού κινδύνου. Τέλος, παρέχεται στους συμμετέχοντες συμβουλευτική νοσηλευτική για την τροποποίηση των δυνητικών παραγόντων κινδύνου, αναλόγως με τα αποτελέσματα της μέτρησης.

Ωνάσειο

Οι εκτιμήσεις και η αξιολόγηση θα διενεργούνται από τις 10 π.μ. έως τις 15.00 μ.μ. σε έξι εκ των μεγαλύτερων δήμων της Αττικής. Πρόκειται για τους δήμους Αθηναίων, Κηφισιάς, Πειραιά, Καλλιθέας, Αιγάλεω και Γλυφάδας. Ειδικότερα, το πρόγραμμα της δράσης έχει ως εξής:

  • Παρασκευή και Σάββατο 29-30 Σεπτεμβρίου 2023: Σύνταγμα (δίπλα στο Μετρό)
  • Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023: Κηφισιά (εμπορικό κέντρο Shopping land, επί των οδών Κολοκοτρώνη και Λεβίδου)
  • Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023: Πειραιάς (οδός Δραγάτση Ιακώβου 1Α)
  • Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023: Καλλιθέα (πλατεία Δαβάκη)
  • Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023: Αιγάλεω (κεντρική πλατεία, πλησίον του Μετρό)
  • Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023: Γλυφάδα (συμβολή των οδών Άγγελου Μεταξά και Γρηγορίου Λαμπράκη).

Η τρίτη δράση του 2023

Οι δράσεις του Ιδρύματος Ωνάση και του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου με αφορμή τα 30 χρόνια λειτουργίας του τελευταίου, άρχισαν με μεγάλη, πανηγυρική ημερίδα τον περασμένο Φεβρουάριο όπου παρουσιάστηκαν τα πεπραγμένα του και τα σχέδια για το εγγύς μέλλον.

Ακολούθησε η ενημερωτική εκστρατεία κατά των καρδιαγγειακών νοσημάτων «Καλή καρδιά». Βγήκε στους δρόμους, δημοσιεύθηκε σε εφημερίδες και περιοδικά, και εμφανίζεται ακόμα και σήμερα στις οθόνες τηλεοράσεων και ψηφιακών συσκευών. Υπενθυμίζει σε όλους πως η πρόληψη είναι η μοναδική οδός για καλή υγεία – της καρδιάς και όχι μόνο.

Ο υπολογισμός του «σκορ της καρδιάς μας» είναι η τρίτη φάση. Βασίζεται στη βαθιά γνώση που έχουν αποκομίσει οι άνθρωποι του Ιδρύματος Ωνάση και του Ωνασείου για τη σπουδαιότητα της πρόληψης.

«Στο πλαίσιο του εορτασμού των 30 χρόνων λειτουργίας του ΩΚΚ, το Ίδρυμα Ωνάση στηρίζει μία σειρά πρωτοβουλιών που υλοποιεί από την αρχή της χρονιάς», λέει η κυρία Έφη Τσιότσιου, εκτελεστική διευθύντρια και διευθύντρια Παιδείας του Ιδρύματος Ωνάση. «Είμαστε πραγματικά περήφανοι που το Ωνάσειο έχει καταφέρει να γίνει συνώνυμο της καινοτομίας, της φροντίδας και της ανθρωποκεντρικής Ιατρικής περίθαλψης στην Καρδιολογία, την Καρδιοχειρουργική, αλλά και στη Μεταμόσχευση. Αυτή η επιτυχία διασφαλίζει την πορεία του Ωνασείου για τα επόμενα 30 χρόνια. Από την άλλη, γνωρίζοντας την σημασία της πρόληψης στη διατήρηση της καλής υγείας μας και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, διοργανώνουμε αυτήν την πολύ ουσιαστική δράση γιατί τελικά, η καλή καρδιά μετράει!».

Εν αναμονή του Ωνασείου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου

Αλλά αυτά, όμως, είναι μόνο η αρχή. Έπονται κι άλλα, καινοτόμα και μοναδικά. Το πρώτο μεγάλο δημιούργημα του Ιδρύματος Ωνάση, παραμένει πιστό στο όραμα του εμπνευστή του, Αριστοτέλη Ωνάση, και ετοιμάζεται να προσφέρει κάτι ακόμα.

Μπροστά μας βρίσκεται το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο (ΩΕΜΕΚ), το οποίο αναμένεται να μετασχηματίσει το χάρτη των μεταμοσχεύσεων και της δωρεάς οργάνων στη χώρα μας.

Το ΩΕΜΕΚ θα λειτουργεί με τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά πρότυπα της ψηφιακής εποχής. Η προσπάθεια είναι να ανοίξει τις πύλες του στο κοινό κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2024 και έτσι οι προετοιμασίες είναι εντατικές.

Θα προηγηθεί όμως ο μετασχηματισμός του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, το οποίο έως το τέλος του 2023 θα περάσει εξ ολοκλήρου στην ψηφιακή εποχή. Στην πραγματικότητα θα γίνει το πρώτο, πλήρως ψηφιοποιημένο νοσοκομείο εντός ελληνικών συνόρων.

Αυτό θα επιτευχθεί με αξιοποίηση απεικονιστικών συστημάτων τελευταίας γενιάς και υβριδικών χειρουργικών αιθουσών, με ταυτόχρονη ανάπτυξη του ψηφιακού φακέλου του ασθενούς.

Με τη συνδρομή της τεχνητής νοημοσύνης, ο γιατρός θα είναι σε θέση να κάνει διάγνωση με μεγαλύτερη ταχύτητα και ακρίβεια. Και με την εγκατάσταση λογισμικού διαχείρισης του νοσοκομείου, προσφέρεται η ευκαιρία παρακολούθησης των λειτουργιών του και της πορείας του ασθενούς σε αυτό.

«Από το 1993 έως σήμερα, το ΩΚΚ έχει αποτελέσει ένα δώρο ζωής που παραδόθηκε δωρεάν στο ελληνικό Δημόσιο και μπόρεσε να ανατρέψει τα δεδομένα της δημόσιας υγείας στη χώρα μας, συμβάλλοντας δραστικά στην εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης σε διεθνές επίπεδο», τονίζει ο κ. Πάνος Μινογιάννης, γενικός διευθυντής του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου. «Παράλληλα, αξιοποιώντας πλήρως τις δυνατότητες που μας παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία, έχει εξελιχθεί στο πρώτο πλήρως ψηφιακό νοσοκομείο στην Ελλάδα. Προετοιμάζει έτσι το έδαφος για την άφιξη του υπερσύγχρονου Ωνασείου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου, το οποίο αναμένεται να αναμορφώσει το χάρτη των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας».