Οικονομικοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε το κρύο στο σπίτι

  • Ρούλα Τσουλέα
κρύο
Τι συνιστούν ειδικοί από τις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις χαμηλές θερμοκρασίες της εποχής. Πρακτικές συμβουλές για το ντύσιμο, τη διατροφή, το ντους και για τα θερμαντικά σώματα.

Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας έχει από σήμερα η χώρα μας και η επαρκής θέρμανση του σώματος αλλά και του σπιτιού μας αποκτά ζωτική σημασία με το κρύο που κάνει.

Η διατήρηση της σωματικής θερμοκρασίας είναι απαραίτητη όχι μόνο για να νιώθουμε άνετα, αλλά πρωτίστως για λόγους υγείας, λέει στο CNN ο Dr. Georges Benjamin, εκτελεστικός διευθυντής της Αμερικανικής Εταιρείας Δημοσίας Υγείας.

«Η δυσκαμψία που προκαλεί η αρθρίτιδα στην πλάτη και τον αυχένα και ο πόνος στις αρθρώσεις εντείνονται με το κρύο», εξηγεί.  «Οι ασθενείς με μεταβολικά νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, έχουν ευαισθησία στο κρύο. Το ίδιο και οι πάσχοντες από καρδιαγγειακά προβλήματα. Όσο περισσότερο κρυώνει κάποιος, τόσο περισσότερο καταπονεί την καρδιά του».

Για να αντιμετωπίσετε καλύτερα το κρύο των ημερών, δοκιμάστε τα εξής:

Μην μένετε ακίνητοι

Η φυσική δραστηριότητα μέσα στο σπίτι θα σας βοηθήσει να μείνετε ζεστοί. Προσέξτε μόνο να μην ιδρώσετε, συνιστά ο Dr. JohnEric Smith, αναπληρωτής καθηγητής Κινησιολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μισισίπι. Και αυτό, διότι με την εφίδρωση δροσίζεται ο οργανισμός σας.

Μην κάνετε καυτό ντους

Μπορεί να σας ζεστάνει παροδικά, αλλά μετά θα κρυώνετε πολύ, προειδοποιεί ο Dr. Smith. Επιπλέον, το δέρμα σας θα χάνει γρήγορα θερμότητα.

Προμηθευτείτε μικροσυσκευές θέρμανσης

Συσκευές όπως οι ηλεκτρικές κουβέρτες και τα υποστρώματα, οι θερμοφόρες, τα θερμαινόμενα επιθέματα (heating pad) κ.λπ. μπορούν να σας βοηθήσουν να ζεσταθείτε.

Να ακολουθείτε τις οδηγίες χρήσης τους και να εστιάζετε τη ζέστη στον κορμό σας, συνιστά ο Dr. Smith. «Αν ζεστάνετε τον κορμό, θα ζεσταθούν και τα χέρια και τα πόδια σας», λέει.

Μην τοποθετείτε όμως τέτοιου είδους προϊόντα πάνω στο γυμνό δέρμα, συνιστά ο Dr. Benjamin. Υπάρχει κίνδυνος εγκαύματος. Ούτε χρειάζεται να κοιμάστε έχοντας αναμμένο π.χ. το ηλεκτρικό υπόστρωμα ή την κουβέρτα. Όταν ζεσταθούν και τα χρησιμοποιήσετε, το σώμα σας θα ζεσταθεί και εφ’ όσον είστε καλά σκεπασμένοι, θα παραμείνει ζεστό.

Να καταναλώνετε τα κατάλληλα τρόφιμα και ροφήματα

Τα τρόφιμα με πολλές πρωτεΐνες και λίπη μεταβολίζονται πιο αργά στον οργανισμό. Έτσι, μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε ζεστοί για περισσότερη ώρα. Δοκιμάστε ζεστές σούπες λαχανικών με κρέας (π.χ. την κλασική κοτόσουπα). Να πίνετε επίσης ζεστά ροφήματα με γάλα.

Να μαγειρεύετε στον φούρνο

Το μαγείρεμα στον φούρνο παράγει περισσότερη θερμότητα απ’ ό,τι στο μάτι της κουζίνας και θερμαίνει το χώρο. Μετά το τέλος του μαγειρέματος, να αφήνετε την πόρτα του φούρνου ανοιχτή για να διαχέεται η θερμότητα στον αέρα και να «σπάει» το κρύο.

Να ντύνεστε σε στοιβάδες

Όσο περισσότερα λεπτά ρούχα φοράτε, τόσο περισσότερη θερμότητα θα διατηρεί το σώμα σας. Και αυτό, διότι θα παγιδεύεται αέρας ανάμεσά τους και θα νιώθετε λιγότερο κρύο. Και πάλι η έμφαση πρέπει να δοθεί στον κορμό, κατά τον Dr. Smith. Ωστόσο μπορείτε να βάλετε και ένα καλσόν ή κολάν κάτω από το παντελόνι ή τη φούστα σας, για πρόσθετη ζεστασιά.

Τα ρούχα πρέπει να είναι άνετα, για να μην εμποδίζουν την κυκλοφορία του αίματος. Ένας σκούφος επίσης μπορεί να σας βοηθήσει, ακόμα και μέσα στο σπίτι. Βεβαιωθείτε, τέλος, ότι τα ρούχα σας περιέχουν και συνθετικά υλικά, καθώς και ότι έχουν πυκνή ύφανση.

Να φοράτε ζεστές κάλτσες και παντόφλες

Ακόμα κι ένα ζευγάρι ζεστά παπούτσια που θα φοράτε μόνο μέσα στο σπίτι, μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το κρύο.

Ρίξτε μία κουβέρτα παραπάνω

Και εδώ ισχύει ό,τι για το ντύσιμο σε στοιβάδες. Τα παπλώματα φυσικά είναι πολύ ζεστά (αναλόγως με την ποιότητά τους, βέβαια), αλλά μία ή δύο κουβέρτες παραπάνω μπορεί να σας ζεστάνουν ακόμα περισσότερο. Μπορείτε επίσης να κουκουλωθείτε με μία ζεστή κουβέρτα και όταν κάθεστε σε άλλα σημεία του σπιτιού.

Κλείστε τα παράθυρα, αλλά προσέξτε τα παντζούρια

Να ανοίγετε τις κουρτίνες και τα παντζούρια όταν έχει ήλιο. Γενικά, όμως, να κρατάτε κλειστά τα παράθυρα και τις πόρτες. Αν από κάποια σημεία μπαίνει κρύος αέρας στο σπίτι, προσπαθήστε να τα σφραγίσετε.

Κλείστε τα άδεια δωμάτια

Αν έχετε δωμάτια στο σπίτι που δεν χρησιμοποιείτε, κλείστε την πόρτα τους. Μπορεί έτσι να δημιουργήσετε ένα επιπλέον εμπόδιο, ανάμεσα σε εσάς και στο κρύο έξω από το σπίτι.

Να κάθεστε κοντά στα θερμαντικά σώματα

Φροντίστε μόνο να μην το παρακάνετε. Απόσταση ασφαλείας θεωρείται το ένα μέτρο, λέει ο Dr. Benjamin. Ειδικά αν έχετε φορητές σόμπες και όχι κεντρική θέρμανση, βεβαιωθείτε ότι βρίσκονται τουλάχιστον ένα μέτρο μακριά από το κρεβάτι, τα έπιπλα και τις κουρτίνες.

Απομακρύνετε τα εμπόδια από τα καλοριφέρ

Μην βάζετε μπροστά τους κουτιά αποθήκευσης, καναπέδες, πολυθρόνες κ.λπ. Η θερμότητα πρέπει να κυκλοφορεί ανεμπόδιστα για να είναι αποδοτική. Αν βρίσκονται μέσα σε ξύλινα πλαίσια, όπως γινόταν στα παλιά σπίτια, αφαιρέστε τα.

Μην κλείνετε την πόρτα του μπάνιου μετά το ντους

Αν το μπάνιο σας δεν αναπτύσσει μούχλα λόγω υγρασίας, αφήστε την πόρτα ανοιχτή μετά το ντους σας. Ο θερμός ατμός θα υγράνει τον αέρα έξω από το μπάνιο και θα μειώσει για λίγη ώρα το κρύο.

Να μένετε όσο πιο ψηλά μπορείτε

Αν το σπίτι σας έχει εσωτερική σκάλα, προσπαθήστε να μένετε περισσότερη ώρα στον δεύτερο όροφο. Η θερμότητα τείνει να συγκεντρώνεται προς τα πάνω, οπότε εκεί μπορεί να είναι πιο ζεστά.

Βάλτε παντού χαλιά

Όσο λιγότερο γυμνό είναι το πάτωμα, τόσο λιγότερο θα είναι το κρύο που θα νιώθετε. Καλύψτε λοιπόν με μικρά και μεγάλα χαλιά όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιφάνεια (εφ’ όσον, φυσικά, δεν έχετε ενδοδαπέδια θέρμανση).

Μην ανάβετε κεριά

Μπορεί να εκλύουν λίγη θερμότητα, αλλά είναι επικίνδυνα ως πηγή θερμότητας. «Έχουν αναφερθεί συχνά ατυχήματα σε ανθρώπους που αποκοιμήθηκαν με αναμμένα κεριά και πήρε φωτιά το σπίτι», προειδοποιεί ο Dr. Benjamin.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν