Η συναισθηματική μουσική θεραπεύει τον πόνο – Τι διαπίστωσε νέα μελέτη

  • Iatropedia newsroom
πόνος, μουσική
Νέα έρευνα διαπιστώνει ότι το να ακούει κάποιος που πονάει την αγαπημένη του μουσική μπορεί να τον ανακουφίσει.

Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 25 Οκτωβρίου στο Frontiers in Pain Research, το αγαπημένο σας τραγούδι όταν πονάτε, μπορεί να είναι ένας απλός αλλά αποτελεσματικός τρόπος για να νιώσετε καλύτερα.

Ο πόνος είναι μια σύνθετη και υποκειμενική εμπειρία που περιλαμβάνει αισθητηριακές, γνωστικές και ψυχοκοινωνικές διαδικασίες, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Μουσικοθεραπείας.

Η θεραπεία μέσω της μουσικής μπορεί να μειώσει αυτή την αίσθηση με διάφορους τρόπους: Μπορεί να απομακρύνει την προσοχή από τον πόνο, να μειώσει την ένταση του πόνου, να μειώσει το στρες και το άγχος και να ενδυναμώσει την αίσθηση ελέγχου του οργανισμού.

Μελέτες για την μείωση του πόνου με τη βοήθεια της μουσικής

«Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η μουσική είναι αρκετά αποτελεσματική στη μείωση του πόνου«, λέει ο συν-συγγραφέας Dr. Mathieu Roy, αναπληρωτής καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ.

«Τα αποτελέσματα κυμαίνονται γενικά μεταξύ 10 έως 20% μείωσης, τόσο όσο και τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, για παράδειγμα. Ο μηχανισμός του πώς λειτουργεί είναι διαφορετικός, αλλά το εύρος των επιπτώσεων φαίνεται να είναι συγκρίσιμο», λέει ο Dr. Roy.

Μια ανασκόπηση του Cochrane που δημοσιεύθηκε το 2021 και εξέτασε την επίδραση των μουσικών παρεμβάσεων σε άτομα με καρκίνο, διαπίστωσε ότι η μουσική μπορεί να είναι αποτελεσματική στη μείωση του άγχους, της κατάθλιψης και του πόνου.

Ποιο είναι το κατάλληλο είδος μουσικής;

Δεν έχει γίνει πολλή έρευνα για να καθοριστεί ποιο είδος μουσικής είναι καλύτερο για τη μείωση του πόνου.  Ο Dr. Roy εξηγεί: : «Μπορούμε να αυξήσουμε τα αποτελέσματα της μουσικής; Αυτό επιδιώξαμε να δοκιμάσουμε στη μελέτη μας».

Οι συμμετέχοντες επέλεξαν τη μουσική που θα «έπαιρναν σε ένα έρημο νησί».

πόνος, μουσική

Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 63 υγιή άτομα, 49 γυναίκες και 14 άντρες, με μέσο όρο ηλικίας τα 21 έτη.

Σε μια ελεγχόμενη εργαστηριακή κατάσταση, τα άτομα έλαβαν μέτρια επώδυνα θερμικά ερεθίσματα στον εσωτερικό βραχίονα, με αποτέλεσμα μια αίσθηση παρόμοια με ένα ζεστό φλιτζάνι τσαγιού που καίει το δέρμα. Αυτά τα «καψίματα» συνδυάστηκαν με διαφορετικά είδη μουσικής, το καθένα διάρκειας περίπου επτά λεπτών.

«Συγκρίναμε δύο διαφορετικούς τύπους μουσικής: από τη μία χαλαρωτική μουσική που προήλθε από μια εφαρμογή μουσικοθεραπείας που έχει αποδειχθεί αποτελεσματική σε προηγούμενες μελέτες και από την άλλη μουσική επιλεγμένη από τους συμμετέχοντες», εξηγεί ο Dr. Roy.

Για την επιλεγμένη μουσική, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να φέρουν δύο κομμάτια που αντιπροσώπευαν «την αγαπημένη τους μουσική όλων των εποχών» και «τα τραγούδια που θα έπαιρναν μαζί τους σε ένα έρημο νησί».

«Είχαμε 20 έως 25% μείωση του πόνου από την επιλεγμένη προτιμώμενη μουσική σε σύγκριση με περίπου 10% για την εφαρμογή χαλαρωτικής μουσικής που οι συμμετέχοντες δεν επέλεξαν», λέει ο Dr. Roy.

Οι συναισθηματικές μελωδίες ήταν πιο αποτελεσματικές στη μείωση του πόνου

Στο δεύτερο μέρος του πειράματος, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να περιγράψουν και να κατηγοριοποιήσουν τη μουσική που επέλεξαν για τη μελέτη.

«Τα τραγούδια χωρίστηκαν σε τέσσερις βασικές κατηγορίες: δυναμωτικά, χαρούμενα, χαλαρωτικά και συγκινητικά», εξηγεί ο Dr. Roy.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι «τα πιο συναισθηματικά τραγούδια συσχετίστηκαν περισσότερο με ελάττωση του πόνου ή δυσάρεστης κατάστασης», σημειώνει ο Dr. Roy.

Μπορεί η μοναχική ακρόαση μουσικής να ανακουφίσει από τον πόνο;

Ο Dr. Roy πιστεύει ότι η ακρόαση της αγαπημένης σας μουσικής – ειδικά τραγουδιών που έχουν συναισθηματικό νόημα – θα μπορούσε να βοηθήσει με τους περισσότερους τύπους πόνου (υπό την προϋπόθεση ότι δεν είναι πόνος που προκαλείται από έναν απειλητικό για τη ζωή τραυματισμό ή κατάσταση).

«Ίσως όχι πονοκεφάλους, γιατί πολλές φορές στους ανθρώπους με πονοκεφάλους αρέσει η ησυχία, αλλά μπορεί να βοηθήσει με τους περισσότερους τύπους πόνου».