Οι καλύτερες ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε για να κατεβάσετε την πίεσή σας

  • Iatropedia newsroom
ασκήσεις
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, οι ισομετρικές ασκήσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να κατεβάσε με φυσικό τρόπο την πίεσή σας.

Η διατροφή είναι ο βασικός τρόπος με τον οποίο μπορείτε φυσικά να κατεβάσετε την πίεσή σας. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες ασκήσεις γυμναστικής που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι που θα σας βοηθήσουν.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, οι ερευνητές συμπέραναν ότι οι ισομετρικές ασκήσεις μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Μια ισομετρική άσκηση συνεπάγεται τη διατήρηση μιας συγκεκριμένης μυϊκής σύσπασης κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Οι σανίδες και τα καθίσματα στον τοίχο είναι δύο βασικά παραδείγματα ισομετρικών ασκήσεων. Αυτές οι δύο ασκήσεις είναι πιο χρήσιμες για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Η μελέτη υποστηρίζει ότι η ροή του αίματος συνήθως μειώνεται όταν ένας μυς συσπάται. Η απελευθέρωση αυτής της συστολής προκαλεί χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων στέλνοντας μεταβολικά σήματα όταν η ροή του αίματος ξαναρχίζει. Έτσι, κατεβαίνει και η αρτηριακή πίεση.

Η μελέτη εξέτασε πάνω από 15.000 συμμετέχοντες σε 270 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το να κάνεις τρεις ισομετρικές προπονήσεις κατά μέσο όρο κάθε εβδομάδα είναι η πιο αποτελεσματική στρατηγική για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Κατά την διάρκεια της μελέτης, κάθε προπόνηση που έκαναν οι συμμετέχοντες περιελάμβανε τέσσερα σετ ισομετρικών ασκήσεων διάρκειας δύο λεπτών η καθεμία, σε συνδυασμό με ένα έως τέσσερα λεπτά διατάσεων. Η αρτηριακή τους πίεση έπεσε στα ίδια επίπεδα με όσους λάμβαναν τακτική φαρμακευτική αγωγή.

Επιπλέον, η μελέτη υποστηρίζει ότι η ισομετρική άσκηση ενισχύει την υγεία του αγγειακού μας συστήματος, του νευρικού μας συστήματος και τη λειτουργία της καρδιάς μας.

Ωστόσο, οι επιστήμονες προειδοποιούν να μην το παρακάνετε και ξεπεράσετε τις αντοχές σας, καθώς μπορεί να έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα και σε περίπτωση υποκείμενων νοσημάτων και παθήσεων πρέπει πάντα να ακούτε τη συμβουλή του γιατρού σας.

Φωτογραφίες iStock