Οδηγός θεραπευτικής άσκησης για άτομα που κάνουν αιμοκάθαρση

  • Iatropedia
Έναν οδηγό άσκησης στα ελληνικά, έχουν στη διάθεση τους πλέον, οι αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς και αυτοί με νεφρική ανεπάρκεια. Πρόκειται για ένα δημιούργημα της Αμερικανίδας, κλινικής εργοφυσιολόγου, Πατρίσια Πέιντερ, και ομάδας ειδικών επιστημόνων από τις ΗΠΑ, που άμεσο σκοπό έχει, τα άτομα με νεφρική ανεπάρκεια να απολαμβάνουν και πάλι τη ζωή, μέσω της θεραπευτικής άσκησης.

Όπως τονίζει ο συνεργάτης της συγγραφέως, εργοφυσιολόγος, του Ινστιτούτου Σωματικής Απόδοσης και Αποκατάστασης του ΚΕΤΕΑΘ κ. Γ. Σακκάς, οι αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς που ασκούνται συστηματικά, βλέπουν πραγματικά αποτελέσματα: «Μπορούν να κάνουν περισσότερα πράγματα στην καθημερινότητα τους και οι ίδιοι λένε ότι αισθάνονται καλύτερα. Έχουν περισσότερη ενέργεια, και λιγότερο στρες και μελαγχολία. Νιώθουν ότι ελέγχουν οι ίδιοι τη ζωή τους».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ορισμένοι αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς μπόρεσαν να μειώσουν τη δοσολογία των φαρμάκων για την αρτηριακή τους πίεση, όταν άρχισαν να ασκούνται συστηματικά και μερικοί από αυτούς τα σταμάτησαν εντελώς, με την καθοδήγηση των γιατρών τους.

Η συστηματική άσκηση μπορεί να κάνει τους μύες πιο δυνατούς, και τις αρθρώσεις πιο εύκαμπτες, με αποτέλεσμα οι ασκούμενοι ασθενείς να μπορούν ευκολότερα να ανταπεξέρχονται στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Και δεν είναι μόνο αυτό. Με την ευλυγισία που αποκτούν, βελτιώνουν την ισορροπία τους και κινούνται με μεγαλύτερη σιγουριά και με μικρότερο κίνδυνο για πτώσεις.

Η άσκηση βοηθάει πάντα κάθε οργανισμό. Έτσι μπορεί να συνδράμει στη μείωση των τριγλυκεριδίων και της χοληστερίνης στο αίμα, και να ελαττώσει την πιθανότητα καρδιαγγειακών προβλημάτων. Τα άτομα που κάνουν αιμοκάθαρση λοιπόν, θα βοηθηθούν, θα νιώσουν καλύτερα, θα νιώσουν πιο δυνατοί και θα ελέγχουν οι ίδιοι την υγεία τους.

Στον μεταφρασμένο, εικονογραφημένο οδηγό: «Άσκηση για τους αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς», τα άτομα με νεφρική ανεπάρκεια αλλά και οι συγγενείς τους θα ενημερωθούν πλήρως για όλες τις ασκήσεις και πως οι ίδιοι μπορούν να απολαύουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Περιέχει επίσης πληροφορίες και μυστικά που αφορούν τη θεραπευτική άσκηση ενώ απαντά σε όλα τα ερωτήματα και τις απορίες που μπορούν να απασχολούν τους ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.

Μέσα από τις σελίδες του, επισημαίνεται, ποιος ασθενής επιτρέπεται να ασκηθεί, τι είδους άσκηση μπορεί και πρέπει να κάνει, πώς να ξεκινήσει για πρώτη φορά, πώς να αξιολογεί τις προσπάθειες του. Δίνει επίσης χρήσιμες και πρακτικές συμβουλές, ακόμη και για τα ρούχα και τα παπούτσια που πρέπει να φοράει κάποιος για να μην διατρέχει κίνδυνο όταν αθλείται.

Η κάθε εικόνα περιέχει οδηγίες για το πώς θα εκτελεστεί σωστά μια άσκηση, καθώς επίσης και για τη μυϊκή ομάδα που ο αιμοκαθαιρόμενος ασθενής, γυμνάζει.

Ο οδηγός μέχρι στιγμής είναι έτοιμος, αλλά δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη, αφού αναμένεται φορέας που θα χρηματοδοτήσει αυτή την προσπάθεια, έτσι ώστε να διανέμεται δωρεάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για τη διαβητική νεφροπάθεια στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε τα πάντα για την πυελονεφρίτιδα στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε τα πάντα για τον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε τα πάντα για την αρτηριακή υπέρταση στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε τα πάντα για τα τριγλυκερίδια στο αίμα στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε τα πάντα για τον διαβήτη στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia