Ο τύπος της γρίπης Α (Η1Ν1) και πάλι στο προσκήνιο σε όλη την Ευρώπη

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Το ECDC (ευρωπαϊκό ΚΕΕΛΠΝΟ) αναφέρει ότι υπάρχουν ήδη πανευρωπαϊκά 18.048 επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης στο 97,7% των οποίων το στέλεχος της γρίπης που απομονώθηκε είναι ο τύπος Α και το πανδημικό στέλεχος A(H1N1)pdm09 που θέρισε ζωές το χειμώνα 2009-10. 

Όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη, έτσι και στην Ελλάδα, ο ιός τύπου A(H1N1)pdm09 κυριαρχεί επίσης στο 63,6% των δειγμάτων που έχουν ληφθεί. Και παρότι ακόμα τα κρούσματα είναι λίγα, με 36 μόλις καταγεγραμμένα περιστατικά μέχρι την περασμένη Πέμπτη, στην πλειονότητά τους οι ασθενείς δεν είχαν εμβολιαστεί.

Το ερώτημα είναι βέβαια πόσοι εξ αυτών που δεν κάνουν επιπλοκές και νοσούν με ήπια συμπτώματα πάνε σε νοσοκομείο ώστε να εξεταστούν και να πιστοποιηθεί αν πέρασαν γρίπη ή ένα απλό κρυολόγημα. Αλλά ακόμα και σε νοσοκομεία, ειδικά της περιφέρειας, αν το περιστατικό δεν εισαχθεί σε ΜΕΘ, δεν εξετάζεται με τρόπο που να πιστοποιείται η γρίπη και ο τύπος της!

Αν λάβουμε λοιπόν υπόψη τις μαρτυρίες γιατρών και νοσηλευτών ότι τα νοσοκομεία είναι γεμάτα με ανθρώπους που έχουν άλλα προβλήματα αλλά και κάποια γριπώδη συνδρομή, τότε η χαμηλή επίπτωση της γρίπης που παρουσιάζεται μέσω των στοιχείων του ΚΕΕΛΠΝΟ, ίσως και να μην δίνει την πραγματική εικόνα.

Το θέμα είναι ότι φέτος πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιαστούν όλοι όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου καθώς ο χειμώνας μέχρι και τις αρχές Απριλίου αναμένεται δύσκολος…

Γρίπη: Πρόληψη, αντιμετώπιση, ποιοι κινδυνεύουν και πότε να πάτε στο νοσοκομείο!

Γρίπη: Πώς ο ιός εισβάλλει στον οργανισμό! [vid]

ΚΕΕΛΠΝΟ: Σε χαμηλά επίπεδα ακόμα το εποχικό κύμα γρίπης- Υπάρχει καιρός για εμβολιασμό