Ο μεταλλαγμένος κορωνοϊός δεν προκαλεί πιο σοβαρή νόσο, σύμφωνα με νέα μελέτη

  • Iatropedia newsroom
κορωνοϊός
Δεν συνοδεύεται ούτε από αυξημένο κίνδυνο επαναμόλυνσης. Ωστόσο αρρωσταίνει περισσότερους ανθρώπους απ' όσους έρχονται σε επαφή με κάθε επιβεβαιωμένο κρούσμα και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο.

Ο μεταλλαγμένος κορωνοϊός Covid-19 που εντοπίστηκε στη Βρετανία και έκτοτε εξαπλώνεται αργά, αλλά σταθερά στον πλανήτη, δεν προκαλεί πιο σοβαρή νόσο από τα υπόλοιπα στελέχη του, σύμφωνα με μία νέα, βρετανική μελέτη.

Ο μεταλλαγμένος κορωνοϊός ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο στην Αγγλία. Στα μέσα του Δεκεμβρίου άρχισε να εξαπλώνεται ραγδαία. Σύντομα αποτελούσε την πλειονότητα (έως το 70%) των κρουσμάτων σε μερικές περιοχές. Αυτό είχε ως συνέπεια άλλες χώρες να θέσουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς προς την Βρετανία. Έκτοτε, όμως, έχουν αναφερθεί κρούσματα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στην Βόρεια Αμερική.

Οι επιστήμονες που τον μελετούν είχαν ανακοινώσει ότι μεταδίδεται πιο γρήγορα από άλλα στελέχη. Ωστόσο στη νέα μελέτη, ερευνητές από την ανώτατη υγειονομική Αρχή της Αγγλίας, τον οργανισμό Public Health England (PHE), ανακάλυψαν πως τουλάχιστον δεν προκαλεί πιο σοβαρή νόσο.

Στη μελέτη αναλύθηκαν στοιχεία από 1.769 Βρετανούς που νόσησε ο μεταλλαγμένος κορωνοϊός και 1.769 άλλους που νόσησαν από το στέλεχος που επικρατεί στον υπόλοιπο κόσμο. Οι δύο ομάδες ταιριάστηκαν πλήρως όσον αφορά την ηλικία, το φύλο, τον τόπο κατοικίας και την χρονική στιγμή που είχαν εξεταστεί.

Τα σοβαρά περιστατικά

Όπως έδειξε η μελέτη, απ’ όλους αυτούς τους ανθρώπους οι 42 χρειάσθηκαν μεταφορά στο νοσοκομείο. Τους 16 είχε μολύνει ο μεταλλαγμένος κορωνοϊός και τους υπόλοιπους 26 το κοινό στέλεχος. Όσον αφορά τους θανάτους, 28 ημέρες μετά την εκδήλωση συμπτωμάτων είχαν καταγραφεί:

  • 12 θάνατοι μεταξύ των ασθενών που είχε αρρωστήσει σοβαρά ο μεταλλαγμένος κορωνοϊός
  • 10 θάνατοι μεταξύ των υπολοίπων ασθενών

«Τα προκαταρκτικά αυτά αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι δεν υπάρχει στατιστικώς σημαντική διαφορά στις νοσηλείες και τη θνησιμότητα που προκαλούν τα δύο στελέχη του νέου κορωνοϊού», ανέφεραν οι ερευνητές.

Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύονται στην αναθεωρημένη Τεχνική Έκθεση που εξέδωσε ο PHE για τον μεταλλαγμένο ιό.

Ο κίνδυνος νέας μόλυνσης

Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που δημοσιεύεται για το μεταλλαγμένο στέλεχος του επικίνδυνου ιού. Εκτός από τα σοβαρά περιστατικά, εξέτασε και άλλους δείκτες της επικινδυνότητάς του.

Στα θετικά νέα συμπεριλαμβάνεται πως δεν φάνηκε να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος επαναμόλυνσης των ασθενών από το μεταλλαγμένο στέλεχος. Αντιθέτως, το ποσοστό δευτερογενούς μετάδοσης ήταν αυξημένο. Αυτό σημαίνει πως ο μεταλλαγμένος κορωνοϊός νοσεί περισσότερους ανθρώπους απ’ όσους έρχονται σε επαφή με κάθε επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Κορυφαίοι επιδημιολόγοι στη Βρετανία έχουν προειδοποιήσει πως η χώρα θα αντιμετωπίσει «αληθινή καταστροφή» τις ερχόμενες εβδομάδες, εάν δεν ανακόψει τη διασπορά του μεταλλαγμένο κορωνοϊού. Χθες καταγράφηκαν 53.135 νέα κρούσματα της λοίμωξης Covid-19. Ο αριθμός αυτός είναι ο υψηλότερος από τότε που άρχισαν μαζικοί έλεγχοι, στα μέσα του 2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Αυτή η ένδειξη στο τεστ δείχνει αν θα περάσετε ήπια, ή σοβαρή COVID-19

Κορονοϊός: Τι πρέπει να αλλάξουμε σχετικά με την απολύμανση, σύμφωνα με γιατρούς

Κορονοϊός: Τι σημαίνει αν σας μυρίζει ψάρι, θείο, ή καμένο. Νέο σύμπτωμα λένε οι ειδικοί