Κορονοϊός: Αυτή η ένδειξη στο τεστ δείχνει αν θα περάσετε ήπια, ή σοβαρή COVID-19

  • Iatropedia newsroom
κορονοϊός
Η νόσος COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2 ακολουθεί απρόβλεπτη και διαφορετική πορεία από άτομο σε άτομο.

Ο κορονοϊός έχει ορισμένους προφανείς παράγοντες επικινδυνότητας, όπως η ηλικία και τα υποκείμενα νοσήματα. Αλλά ακόμη και νεαρά και φαινομενικά υγιή άτομα έχουν πεθάνει από την COVID-19.

Ως εκ τούτου, πολλοί ανησυχούν για το πόσο βαριά θα είναι η δική τους κατάσταση σε περίπτωση που κολλήσουν κορονοϊό. Ευτυχώς, οι ειδικοί στον τομέα της υγείας μαθαίνουν κάθε μέρα ολοένα και με μεγαλύτερη ακρίβεια το πώς να διακρίνουν εάν ένα μολυσμένο άτομο θα αντιμετωπίσει σοβαρές επιπλοκές. Σύμφωνα με έρευνες, το μοναδικό πράγμα που θα μπορούσε να καθορίσει εάν η COVID-19 θα είναι ήπια, ή σοβαρή είναι το ιικό φορτίο του ασθενούς.

Κορονοϊός: Είναι πιθανότερο να περάσετε σοβαρή COVID-19 εάν έχετε υψηλότερο ιικό φορτίο

Το ιικό φορτίο είναι η ποσότητα του ιού στο σώμα και μετριέται αντίστροφα σε τιμές Ct (Cycle threshold). Δηλαδή:

  • Εάν η τιμή Ct είναι υψηλή, τότε έχετε μικρό ιικό φορτίο.
  • Εάν το Ct είναι χαμηλό, τότε έχετε υψηλό ιικό φορτίο.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Open Forum Infectious Diseases έδειξε ότι οι ασθενείς με Ct κάτω από 22 (υψηλό ιικό φορτίο) είχαν περισσότερες από τέσσερις φορές αυξημένες πιθανότητες θανάτου εντός 30 ημερών σε σύγκριση με εκείνους που είχαν υψηλότερα επίπεδα Ct, δηλαδή μικρό ιικό φορτίο.

Σε μια προηγούμενη έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell, καταγράφηκαν τα ιικά φορτία σε περισσότερους από 3.000 νοσηλευόμενους ασθενείς COVID-19, την πρώτη ημέρα νοσηλεύτηκαν. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 40% των ασθενών που είχαν επίπεδα Ct 25 και κάτω πέθαναν ενώ ήταν στο νοσοκομείο, σε σύγκριση με μόλις το 15% των ασθενών με υψηλότερα επίπεδα Ct.

Κορονοϊός: Είναι πιθανότερο να είστε ασυμπτωματικοί εάν έχετε χαμηλό ιικό φορτίο

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Journal of Biomedical Research έδειξε ότι τα άτομα που ήταν ασυμπτωματικά είχαν μέση τιμή Ct 29,6. Αυτό υποδηλώνει ότι όσοι δεν εμφανίζουν συμπτώματα COVID-19 μπορεί να έχουν χαμηλότερο ιικό φορτίο σε σχέση με εκείνους που είναι συμπτωματικοί. Αυτό συμβάλλει στη συσχέτιση του υψηλότερου ιικού φορτίου με την αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων, τα οποία θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε σοβαρή ή ακόμη και θανατηφόρα περίπτωση κορονοϊού.

Κορονοϊός: Το ιικό σας φορτίο φαίνεται σε ένα τεστ COVID-19

Ευτυχώς, ο προσδιορισμός του επιπέδου Ct δεν είναι περίπλοκο θέμα. Το ιικό σας φορτίο μπορεί να προσδιοριστεί από το κανονικό PCR τεστ COVID-19. Αυτά τα τεστ πραγματοποιούνται σε “κύκλους”, οι οποίοι διπλασιάζουν την ποσότητα του γενετικού υλικού του ιού, που αντλείται από το δείγμα ενός ασθενούς. Εάν το ιικό σας φορτίο είναι υψηλό, θα απαιτηθούν λίγοι “κύκλοι” στο τεστ σας για να γίνει η διάγνωση. Επομένως:

  • Εάν λάβετε θετικό αποτέλεσμα για κορονοϊό με χαμηλό Ct, αυτό σημαίνει ότι έχετε υψηλό ιικό φορτίο και άρα περισσότερες πιθανότητες να περάσετε πιο σοβαρή νόσο COVID-19.
  • Εάν πρέπει να εκτελεστούν πολλοί κύκλοι προτού βγει το θετικό αποτέλεσμα, θα έχετε υψηλό Ct, οπότε πιθανότατα έχετε μικρότερο ιικό φορτίο και άρα είναι πιο πιθανό να περάσετε ήπια COVID-19.

Πηγή: https://bestlifeonline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Τι σημαίνει αν σας μυρίζει ψάρι, θείο, ή καμένο. Νέο σύμπτωμα λένε οι ειδικοί

Κορονοϊός: Τι πρέπει να αλλάξουμε σχετικά με την απολύμανση, σύμφωνα με γιατρούς

Κορονοϊός: Πώς καταλαβαίνουμε αν η κόπωση που νιώθουμε είναι σύμπτωμα COVID-19