Κορονοϊός: Πώς καταλαβαίνουμε αν η κόπωση που νιώθουμε είναι σύμπτωμα COVID-19

  • Iatropedia newsroom
κορονοϊός
Καθώς χειμωνιάζει, πέφτει η θερμοκρασία, η ημέρα είναι μικρότερη ενώ και το άγχος της καθημερινότητας που συνοδεύει την πανδημία.

Ο κορονοϊός έχει επηρεάσει την σκέψη μας. Πολλοί, αμέσως μόλις αισθάνονται ένα σύμπτωμα ανησυχούν ότι έχουν COVID-19.

Η κόπωση είναι ένα από τα πιο βασικά συμπτώματα της COVID-19. Αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι ένα σημάδι διαφόρων άλλων κοινών ασθενειών, οι οποίες απαιτούν ιατρική βοήθεια. Για να ηρεμήσετε το μυαλό σας και να σας βοηθήσουμε να καταλάβετε εάν ήρθε η ώρα να κάνετε ένα τεστ COVID-19, οι γιατροί λένε ότι υπάρχουν μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε.

Κορονοϊός: Πέντε δείκτες ότι η κόπωση σας μπορεί να είναι σύμπτωμα COVID-19

Κοιμάστε περισσότερες ώρες, αλλά η κόπωση δεν μειώνεται

Πριν αποφασίσετε εάν η κόπωση σας είναι σύμπτωμα COVID-19, θα πρέπει πρώτα να προσδιορίσετε εάν είναι αληθινή κόπωση, ή απλά υπνηλία. «Εάν η κούραση σας οφείλεται σε υπνηλία, τότε το να κοιμηθείτε θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα», λέει ο οικογενειακός γιατρός δρ. Abisola Olulade. «Τα άτομα που έχουν κόπωση συχνά δεν θα αισθάνονται καλύτερα ακόμα και μετά τον ύπνο». Εάν για μερικές συνεχόμενες νύχτες κάνετε καλό και βαθύ ύπνο, αλλά αυτό δεν μειώσει την κόπωση που νιώθετε, ίσως είναι καιρός να κάνετε ένα τεστ για COVID-19.

Η κόπωση εκδηλώθηκε ξαφνικά

Αν νιώθετε ότι ολοένα και περισσότερο -σταδιακά δηλαδή- νιώθετε κουρασμένοι, πιθανότατα δεν έχετε COVID-19. «Οι περισσότερες αιτίες κόπωσης που δεν σχετίζονται με τον κορονοϊό συμβαίνουν σταδιακά με την πάροδο του χρόνου -που σημαίνει εβδομάδες έως μήνες εξέλιξης- και όχι ξαφνικά», λέει ο δρ. Olulade. «Συνήθως, με την COVID-19, η κόπωση έρχεται ξαφνικά». Επομένως, εάν έχετε νιώσει υπερβολική κόπωση ξαφνικά, πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Έχετε άλλα κοινά συμπτώματα COVID-19

Χωρίς την εκδήλωση άλλων συμπτωμάτων κορονοϊού, είναι απίθανο η κόπωσή σας να σχετίζεται με αυτόν. “Είναι ασυνήθιστο να έχεις κόπωση ως απομονωμένο σύμπτωμα της COVID-19, αν και σίγουρα δεν είναι αδύνατο”, λέει ο δρ. Olulade.

Ο ωτορινολαρυγγολόγος δρ. Gan Eng Cern προσθέτει, ότι «η κόπωσή σας θα προκαλέσει ανησυχία εάν συνοδεύεται με άλλα βασικά συμπτώματα όπως βήχα, αγευσία, ανοσμία και δύσπνοια«.

Κάνατε πρόσφατα κάποιο ταξίδι, ή βρεθήκατε με πολλούς ανθρώπους

Υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα η κόπωσή σας να είναι σύμπτωμα COVID-19 «εάν έχετε πρόσφατα ταξιδέψει με άλλους ανθρώπους ή έχετε ταξιδέψει σε κάποιο μέρος που ο κορονοϊός παρουσιάζει έξαρση», εξηγεί ο δρ. Gan. Σκεφτείτε ποιους έχετε δει και πού έχετε πάει πρόσφατα, για να αξιολογήσετε την πιθανότητα να σας έχει προσβάλλει ο κορονοϊός.

Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση

Ακόμα κι αν η κόπωσή σας δεν είναι σύμπτωμα COVID-19, θα μπορούσε να σχετίζεται με άλλη ασθένεια που πρέπει να ελέγξετε. «Εάν ροχαλίζετε, ή εάν ξυπνάτε συχνά μέσα στη νύχτα, τότε αυτό είναι ένα σημάδι ότι μπορεί να έχετε άπνοια ύπνου. Και εάν αισθάνεστε κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, τότε αυτό επίσης πιθανότατα σχετίζεται με την υπνική άπνοια», λέει ο δρ. Olulade. «Επίσης εάν, ως γυναίκα, έχετε βαριά περίοδο, τότε η κόπωσή σας μπορεί να οφείλεται σε χαμηλά επίπεδα σιδήρου και όχι στην COVID-19. Επίσης, εάν έχετε χαμηλά επίπεδα στους δείκτες του θυρεοειδούς, τότε η κόπωσή σας θα μπορούσε να οφείλεται σε αυτό».

Ο δρ. Olulade επισημαίνει επίσης ότι «ορισμένα προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη, μπορούν επίσης να προκαλέσουν χρόνια κόπωση». Πριν μιλήσετε με τον γιατρό σας, αφιερώστε λίγο χρόνο για να κατανοήσετε καλά το πώς αισθάνεστε, ώστε να σας βοηθήσει και εκείνος καλύτερα να μάθετε τι μπορεί να σας συμβαίνει.

Πηγή: https://bestlifeonline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Τι ρόλο παίζουν το σπίτι και οι συνθήκες διαβίωσης στη διασπορά του

Κορονοϊός: Τρομερή λίστα με τα 30 πιο μακροχρόνια συμπτώματα της COVID-19!

Κορονοϊός: Το παράξενο σύμπτωμα που μπορεί να διαρκέσει 5 μήνες!

Κορονοϊός: Βρήκαν νέο σύμπτωμα, που είναι τρομακτικό, αλλά σπάνιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν