Ο μεσογειακός τρόπος ζωής μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο, καρδιά

  • Ρούλα Τσουλέα
μεσογειακός τρόπος ζωής
Τι έδειξε νέα μελέτη σε εκατοντάδες χιλιάδες εθελοντές, τι αναφέρουν επιστήμονες από το ΕΚΠΑ.

Ο μεσογειακός τρόπος ζωής μπορεί να μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες θανάτου από σοβαρές παθήσεις, όπως τα καρδιαγγειακά προβλήματα και ο καρκίνος, σύμφωνα με μία νέα, μεγάλη μελέτη.

Η μελέτη έδειξε πως οι μεσήλικες και ηλικιωμένοι που ακολουθούν τις επιταγές του, διατρέχουν σχεδόν 30% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία.

Ο μεσογειακός τρόπος ζωής συμπεριλαμβάνει χαρακτηριστικά που θεωρούνται ωφέλιμα για την υγεία, όπως:

  • Διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, περιορισμένη πρόσληψη αλατιού και σακχάρων
  • Επαρκή σωματική δραστηριότητα
  • Ανάπαυση
  • Κοινωνικοποίηση (συστηματική επαφή με άλλα άτομα)

Τα οφέλη που παρέχει η μεσογειακή διατροφή και γενικότερα ο μεσογειακός τρόπος ζωής στην υγεία, είναι καλά τεκμηριωμένα. Λίγες προγενέστερες μελέτες, όμως, τα έχουν εξετάσει σε περιοχές εκτός της Μεσογείου.

Το κενό αυτό θέλησε να καλύψει διεθνής ομάδα επιστημόνων, μελετώντας μεγάλο αριθμό Βρετανών εθελοντών. Οι ερευνητές ανέλυσαν τις συνήθειες και την κατάσταση της υγείας 110.799 ατόμων, ηλικίας 40 έως 75 ετών. Οι εθελοντές αυτοί συμμετέχουν στην μεγάλη βάση δεδομένων υγείας UK BioBank. Οι ερευνητές αξιολόγησαν:

  • Αν ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή και γενικότερα είχαν μεσογειακές διατροφικές συνήθειες
  • Το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητάς τους
  • Την ανάπαυση
  • Τις κοινωνικές συνήθειές τους

Τα ευρήματα

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Mayo Clinic Proceedings. Έπειτα από παρακολούθηση 9 ετών, 4.274 από τους εθελοντές είχαν χάσει τη ζωή τους από κάθε αιτία. Οι 2.401 είχαν καταλήξει από καρκίνο και 731 από καρδιαγγειακή νόσο.

Αναλύοντας αυτά τα αποτελέσματα σε συνδυασμό με τις βαθμολογίες των εθελοντών στην κλίμακα MEDLIFE (μεσογειακός τρόπος ζωής), οι ερευνητές διαπίστωσαν πως υπήρχε αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ της προσκόλλησης στον μεσογειακό τρόπο ζωής και του κινδύνου θανάτου.

Στην πραγματικότητα, οι εθελοντές που είχαν την υψηλότερη βαθμολογία στην κλίμακα MEDLIFE διέτρεχαν κατά 29% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία. Είχαν επίσης κατά 28% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο, έναντι όσων είχαν την χαμηλότερη βαθμολογία στην κλίμακα MEDLIFE.

Ανάλογα ήταν τα αποτελέσματα και ανά υποκατηγορία της κλίμακας MEDLIFE. Επιπλέον, όσοι είχαν υψηλότερη βαθμολογία όσον αφορά την σωματική δραστηριότητα, την ανάπαυση και τις κοινωνικές συνήθειες, είχαν και χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι ο μεσογειακός τρόπος ζωής παρέχει οφέλη σε όλους τους πληθυσμούς. Με άλλα λόγια, «η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει ότι είναι δυνατόν ακόμα και για τους πληθυσμούς σε περιοχές εκτός της λεκάνης της Μεσογείου να υιοθετήσουν τη μεσογειακή διατροφή χρησιμοποιώντας τοπικά προϊόντα και να υιοθετήσουν το συνολικό μεσογειακό τρόπο ζωής μέσα στο δικό τους πολιτιστικό πλαίσιο. Με αυτό τον τρόπο, είναι δυνατό να επεκταθούν οι θετικές επιδράσεις της μεσογειακής διατροφής και του τρόπου ζωής ευρύτερα», σχολιάζουν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής & Επιδημιολογίας), Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας – Αιματολογίας, διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής, Νοσοκομείο Αλεξάνδρα).

Φωτογραφία: iStock