Ο κορωνοϊός γερνάει πρόωρα τον εγκέφαλο και ρίχνει το IQ

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Συγκλονιστικά ευρήματα από μεγάλη βρετανική μελέτη. Ποιοι κινδυνεύουν να παρουσιάσουν έκπτωση των νοητικών λειτουργιών τους. Πόσο μεγάλη είναι η έκπτωση αυτή.

Ο κορωνοϊός Covid-19 επιτίθεται στον εγκέφαλο των ανθρώπων που μολύνει και του προκαλεί βλάβες που πλήττουν τις νοητικές λειτουργίες και μειώνουν το IQ, σύμφωνα με μία νέα σημαντική μελέτη.

Το εύρημα αυτό αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η «ομίχλη εγκεφάλου» (το «θόλωμα» του μυαλού) που αναφέρουν πολλοί αναρρώσαντες από τη λοίμωξη Covid-19, να αποτελεί στην πραγματικότητα σύμπτωμα πιο σοβαρών νοητικών ελλειμμάτων, εκτιμούν οι ερευνητές.

Τα ευρήματά τους προέρχονται από 84.285 ανθρώπους οι οποίοι πριν την πανδημία είχαν δηλώσει συμμετοχή σε μεγάλη μελέτη νοητικών δεξιοτήτων. Μετά την έναρξή της, οι ερευνητές τους ζήτησαν να απαντήσουν και σε ερωτήσεις για τον κορωνοϊό. Μεταξύ άλλων αν είχαν νοσήσει, τι συμπτώματα είχαν και αν είχαν νοσηλευθεί.

Οι επιστήμονες αξιολόγησαν τις νοητικές λειτουργίες τους ζητώντας τους να συμπληρώσουν εννέα ειδικά τεστ. Ύστερα, συνέκριναν τις απαντήσεις των υγιών με εκείνες όσων είχαν περάσει ύποπτη ή επιβεβαιωμένη νόσο Covid-19.

Σοβαρή νόσος, σοβαρά προβλήματα

Οι απαντήσεις τους έδειξαν ότι οι αναρρώσαντες παρουσίαζαν έκπτωση στις νοητικές λειτουργίες τους. Η φθορά αυτή ήταν ανάλογη με τη σοβαρότητα της λοίμωξης Covid-19 που είχαν περάσει. Συνολικά, από τους 84.285 εθελοντές που δήλωσαν συμμετοχή στη μελέτη:

  • Οι 9.201 είχαν διάφορα συμπτώματα της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός, αλλά όχι αναπνευστικά
  • Οι 3.466 είχαν αναπνευστικά συμπτώματα, αλλά ανάρρωσαν στο σπίτι χωρίς ιατρική βοήθεια
  • Οι 176 χρειάσθηκαν ιατρική βοήθεια στο σπίτι λόγω αναπνευστικών συμπτωμάτων
  • Οι 147 νοσηλεύθηκαν στο νοσοκομείο και είχαν αναπνευστική δυσχέρεια, αλλά χωρίς να χρειασθούν διασωλήνωση
  • Οι 60 χρειάσθηκαν διασωλήνωση

Όσοι είχαν αρρωστήσει πιο σοβαρά και είχαν νοσηλευθεί στην εντατική, με ή χωρίς διασωλήνωση, είχαν τη σημαντικότερη έκπτωση στις νοητικές λειτουργίες τους. Η έκπτωση αυτή ισοδυναμούσε με μείωση του δείκτη νοημοσύνης κατά 8,5 μονάδες ή γήρανση του εγκεφάλου κατά 10 χρόνια!

Και οι νέοι με ήπια λοίμωξη

Ωστόσο δεν ήταν μόνο οι σοβαρά πάσχοντες που παρουσίασαν έκπτωση στις νοητικές λειτουργίες τους εξαιτίας της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Η μελέτη έδειξε ότι νοητικά ελλείμματα παρουσίασαν και οι ασθενείς χωρίς αναπνευστική δυσχέρεια. Επιπλέον, τα παρουσίασαν ακόμα και νεαροί εθελοντές οι οποίοι ανάρρωσαν στο σπίτι από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Στην πραγματικότητα, οι ασθενείς που ανάρρωσαν στο σπίτι είχαν κατά μέσον όρο έκπτωση στις νοητικές λειτουργίες που ισοδυναμούσε με:

  • Τέσσερις μονάδες του IQ ή
  • Πέντε χρόνια γήρανσης του εγκεφάλου

«Η διαφορά αυτή είναι αρκετά μεγάλη ώστε ο πάσχων να αντιληφθεί τη διαφορά στην καθημερινότητά του», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Adam Hampshire, λέκτορας Επανορθωτικών Νευροεπιστημών στο Imperial College του Λονδίνου.

«Τα ευρήματά μας συμφωνούν με τις αναφορές ασθενών που αναρρώνουν από τη λοίμωξη Covid-19, αλλά παραπονούνται πως το μυαλό τους είναι για καιρό θολωμένο», πρόσθεσε. «Εξηγούν επίσης γιατί δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν στη δουλειά και αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην διεκπεραίωση νοητικών εργασιών».

Η νέα μελέτη δεν έχει ακόμα δημοσιευτεί σε κάποια ιατρική επιθεώρηση. Ωστόσο, έχει αναρτηθεί στον διακομιστή προεκτυπώσεων ερευνών Υγείας medRxiv.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν