Ο κοροναϊός εξαπλώνεται γρήγορα στην Κίνα – Εντείνονται οι ανησυχίες για πανδημία

  • Ρούλα Τσουλέα
κοροναϊός
Ο νέος κοροναϊός που εντοπίστηκε στην Κίνα προσαρμόζεται, μεταλλάσσεται και εξαπλώνεται πιο γρήγορα τις τελευταίες ημέρες, ανακοίνωσαν κινέζοι αξιωματούχοι της Υγείας.

Ο νέος κοροναϊός που έχει αρρωστήσει πάνω από 440 ανθρώπους στην Κίνα, ως φαίνεται εξαπλώνεται με ταχύτερο ρυθμό τις τελευταίες ημέρες, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της χώρας.

Επιπλέον, φαίνεται πως προσαρμόζεται και μεταλλάσσεται, δυσχεραίνοντας τον περιορισμό του.

Μέσα σε ένα 24ωρο ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της αναπνευστικής λοίμωξης από τον ιό 2019-nCoV αυξήθηκε από σχεδόν 330 σε περισσότερους από 440. Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε επίσης από 6 σε 9. Σχεδόν ένας στους τέσσερις ασθενείς εκδήλωσαν βαριά πνευμονία και αρκετοί βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Όλοι οι νεκροί προέρχονται από την επαρχεία Hubei της Κίνας. Η πλειονότητα από αυτούς ήταν ηλικιωμένοι ή έπασχαν από προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας.

Μεταξύ των θυμάτων συμπεριλαμβάνεται ένας 66χρονος και μία 48χρονη που κατέληξαν στις 20 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την Υγειονομική Επιτροπή του Δήμου Wuhan απ’ όπου άρχισε η επιδημία.

Διαβάστε ακόμα Έφτασε στην Αμερική ο νέος κοροναϊός – 9 οι νεκροί στην Κίνα

Παρότι όμως οι αρχικές αναφορές έκαναν λόγο για έναν ιό ο οποίος είναι απίθανο να μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων, τελικά διαπιστώθηκε ότι «σίγουρα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο». Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας ασθενής πιστεύεται πως μόλυνε σε ένα νοσοκομείο 14 άτομα του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που ήρθαν σε επαφή μαζί του.

Ελέγχονται όσοι ήρθαν σε επαφή με τους ασθενείς

Όπως είπε στους δημοσιογράφους ο κ. Li Bin, υφυπουργός της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας, με τους ασθενείς είχαν έρθει σε επαφή συνολικά 2.197 άνθρωποι. Όλοι τέθηκαν σε καραντίνα έως ότου εξακριβωθεί εάν έχουν μολυνθεί και αυτοί. Οι 765 από τους ανθρώπους αυτούς έχουν πλέον επιστρέψει στα  σπίτια τους.

Όσον αφορά τον τρόπο μετάδοσης του ιού, ο κ. Li είπε ότι υπάρχουν στοιχεία πως μεταδίδεται δια της αναπνευστικής οδού.

«Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε σημαντική αλλαγή στον αριθμό των κρουσμάτων», είπε. «Αυτή οφείλεται στις αυξανόμενες γνώσεις μας για τη νόσο, τη βελτίωση των διαγνωστικών τεχνικών και την καλύτερη διανομή των διαγνωστικών κιτ».

Ο κ. Li είπε επίσης ότι στην προσπάθεια να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του ιού, απαγορεύθηκαν οι δημόσιες συγκεντρώσεις στην επαρχία Hubei.

Από την πλευρά του, ο κ. Gao Fu, γενικός διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων της Κίνας, δήλωσε ότι ο νέος ιός «προσαρμόζεται και μεταλλάσσεται». Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι υγειονομικές Αρχές στην προσπάθεια να τον αναχαιτίσουν.

Το χρονικό της επιδημίας

Ο κοροναϊός πρωτοεμφανίστηκε στα τέλη του Δεκεμβρίου στην πόλη Wuhan της επαρχίας αυτής. Έκτοτε έχουν αναφερθεί κάποια κρούσματα και στο Πεκίνο, την Σαγκάη και το Μακάου. Εκτός Κίνας έχουν αναφερθεί μεμονωμένα κρούσματα στις ΗΠΑ, την Ταϋλάνδη, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και την Ταϊβάν.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως για να εξετάσει τα διαθέσιμα στοιχεία και να αποφασίσει εάν ο νέος κοροναϊός αποτελεί απειλή για την παγκόσμια υγεία.

Με βάση όσα είχε ανακοινώσει ο ΠΟΥ έως χθες:

  • Οι υπηρεσίες του ενημερώθηκαν στις 31 Δεκεμβρίου 219 για το πρώτο κρούσμα πνευμονίας αγνώστου αιτιολογίας στην Κίνα.
  • Μέχρι τις 3 Ιανουαρίου 2020 τα κρούσματα ανέρχονταν σε 44. Η αιτία τους παρέμενε άγνωστη.
  • Στις 7 Ιανουαρίου 2020 οι κινεζικές Αρχές απομόνωσαν τον υπαίτιο ιό και διαπίστωσαν ότι είναι ένας κοροναϊός.
  • Στις 11 και 12 Ιανουαρίου 2020 η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ενημέρωσε τον ΠΟΥ ότι η πηγή της επιδημίας εντοπίζεται σε μία αγορά θαλασσινών της πόλης Wuhan. Η ακριβής εστία δεν έχει ακόμα εντοπιστεί, εικάζεται ότι είναι κάποιο ζώο, δεδομένου ότι στην αγορά πωλούνται και ζωντανά ζώα.

Σε κρίσιμη κατάσταση

Μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2020 υπήρχαν 282 επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης του αναπνευστικού από τον ιό 2019-nCoV. Τα 278 από τα κρούσματα προέρχονταν από την Κίνα. Δύο κρούσματα υπήρχαν στην Ταϋλάνδη και από ένα στην Ιαπωνία και την Δημοκρατία της Κορέας.

Από τα 278 κρούσματα της Κίνας, τα 51 αφορούσαν βαριά πνευμονία. 12 από τους ασθενείς βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση.

Από τα 278 κρούσματα της Κίνας, τα 258 προέρχονταν από την επαρχία Hubei. Τα 14 προέρχονταν από την επαρχία Guangdong, 5 από το Πεκίνο και 1 από τη Σαγκάη.

Τα συμπτώματα που εκδήλωσαν οι ασθενείς συμπεριλαμβάνουν πυρετό, βήχα και αναπνευστική δυσχέρεια.