Έφτασε στην Αμερική ο νέος κοροναϊός – 9 οι νεκροί στην Κίνα

  • Ρούλα Τσουλέα
κοροναϊός
Τέσσερις ημέρες βρισκόταν στις ΗΠΑ νεαρός άνδρας, πριν νοσήσει από τον ιό. Είχε επιστρέψει από ταξίδι στην πόλη της Κίνας απ' όπου άρχισε η επιδημία. Πάνω από 440 οι ασθενείς στην Κίνα. Στους 9 οι νεκροί από την πνευμονία.

Ο νέος κοροναϊός που έχει αρρωστήσει πάνω από 440 ανθρώπους στην Κίνα, έφτασε και στις ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση των αμερικανικών υγειονομικών Αρχών.

Όπως ανακοίνωσαν τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Πρόληψης Ασθενειών (CDC), ο κοροναϊός ανιχνεύθηκε σε έναν 30άρη άνδρα, ο οποίος έφτασε στο Σηάτλ στις 15 Ιανουαρίου. Ο άνδρας επέστρεψε στις ΗΠΑ από την πόλη Wuhan, στην Κίνα, απ’ όπου άρχισε η επιδημία με τον νέο ιό.

Ο άνδρας απευθύνθηκε στους γιατρούς με συμπτώματα πνευμονίας τέσσερις ημέρες αργότερα και εισήχθη στο νοσοκομείο. Τα CDC και η πολιτεία της Ουάσινγκτον εξετάζουν τώρα όλα τα άτομα με τα οποία ήρθε σε επαφή, για να εξακριβώσουν εάν έχει μεταδώσει τη νόσο σε κάποιο από αυτά.

«Πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος για το κοινό είναι χαμηλός», δήλωσε ο κ. John Wiesman, υπουργός Υγείας της πολιτείας της Ουάσινγκτον.

Βάσει των συμπτωμάτων του ασθενούς και του ταξιδιωτικού ιστορικού του, οι γιατροί του νοσοκομείου όπου εισήχθη υποψιάσθηκαν ότι ήταν μολυσμένος με τον νέο κοροναϊό. Έτσι, έστειλαν δείγματα για έλεγχο στα CDC. Αυτά επιβεβαίωσαν αργά τη Δευτέρα ότι ο κοροναϊός είναι υπεύθυνος για τα συμπτώματά του.

Ο άνδρας νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Everett, κοντά στο Σηάτλ, και βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Η παραμονή του στο νοσοκομείο γίνεται για προληπτικούς λόγους.

Περισσότεροι από 440 ασθενείς, 9 νεκροί

Ο νέος κοροναϊός (ονομάστηκε 2019-nCoV) πρωτοεμφανίστηκε στην πόλη Wuhan στα τέλη Δεκεμβρίου. Έκτοτε έχει μολύνει περισσότερους από 400 ανθρώπους, προκαλώντας σε έναν στους τέσσερις σοβαρή πνευμονία που προσβάλλει και τους δύο πνεύμονες.

Εννέα από τους ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ 300 εξακολουθούν να βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση.

Συνολικά, 440 κρούσματα αναπνευστικής λοίμωξης από τον νέο κοροναϊό έχουν ανιχνευθεί στην Wuhan, στο Πεκίνο και τη Σαγκάη. Έχουν επίσης αναφερθεί δύο κρούσματα στην Ταϋλάνδη και από ένα σε Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ταϊβάν και ΗΠΑ. Υπάρχει επίσης ένα ύποπτο κρούσμα στην Αυστραλία.

Διαβάστε ακόμα Ο νέος κοροναϊός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο

Μερικοί από τους ασθενείς μολύνθηκαν από άλλα άτομα. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται 15 γιατροί και νοσηλευτές που μολύνθηκαν από ασθενείς που φρόντισαν.

Μέτρα στα αεροδρόμια

Η εμφάνιση του νέου ιού έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό. Η Βόρεια Κορέα έκλεισε προσωρινά τα σύνορά της στους ξένους τουρίστες, σύμφωνα με τον ταξιδιωτικό οργανισμό Young Pioneer Tours που ειδικεύεται στα ταξίδια στη χώρα.

Σε ανακοίνωσή του, το Young Pioneer Tours λέει πως η απόφαση αυτή ελήφθη για προληπτικούς λόγους και ότι οι λεπτομέρειές της δεν έχουν ακόμα γίνει γνωστές.

Μέτρα στα αεροδρόμια έχουν ανακοινώσει και άλλες χώρες, οι οποίες ελέγχουν κυρίως τους ταξιδιώτες από το Wuhan. Τέτοιου είδους έλεγχοι γίνονται:

  • Στην Αυστραλία
  • Τη Σιγκαπούρη
  • Το Χονγκ Κονγκ
  • Την Ταϊβάν
  • Την Ιαπωνία
  • Τις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ, οι έλεγχοι άρχισαν από τα αεροδρόμια του Σαν Φρανσίσκο, του Λος Άντζελες και το  JF Kennedy της Νέας Υόρκης. Εντός της εβδομάδας, όμως, θα αρχίσουν έλεγχοι και στα αεροδρόμια του Σικάγου και της Ατλάντας.

Διαβάστε ακόμα Απειλή από τον κοροναϊό: Μέτρα στα αεροδρόμια λαμβάνει και η Ελλάδα

Αυξημένα μέτρα και έλεγχοι για ενδεχόμενα κρούσματα σε ταξιδιώτες θα αρχίσουν και στη χώρα μας, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη των υγειονομικών Αρχών.

Τι γνωρίζουμε για τον νέο κοροναϊό

Ο νέος κοροναϊός πρωτοεμφανίστηκε στην πόλη Wuhan στα τέλη Δεκεμβρίου. Πιστεύεται ότι σχετίζεται με μία αγορά θαλασσινών, όπου πωλούνται και ζωντανά ζώα. Εξ όσων έχουν γίνει γνωστά, είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος κοροναϊός εντοπίζεται σε ανθρώπους.

Οι κοροναϊοί είναι μία μεγάλη οικογένεια μικροοργανισμών που μολύνουν κυρίως τα ζώα (καμήλες, γάτες, νυχτερίδες). Μερικοί από αυτούς (έως πρότινος 6, αλλά πλέον 7) μολύνουν και τους ανθρώπους, στους οποίους εξελίσσονται και μπορεί να αποκτήσουν την ικανότητα μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αυτό συνέβη προ ετών με τους κοροναϊούς που προκάλεσαν την επιδημία του SARS και του MERS.

Όταν ένας κοροναϊός αποκτά ικανότητα μετάδοσης μεταξύ των ανθρώπων, αυτό συνήθως γίνεται μέσω των σταγονιδίων του αναπνευστικού.

Η κατάσταση με τον ιό 2019-nCoV δεν είναι ξεκάθαρη διότι ναι μεν κάποιοι άνθρωποι αρρώστησαν βαριά και μερικοί πέθαναν, αλλά οι περισσότεροι εκδήλωσαν ήπια νόσο.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα υπάρξουν πολλά ακόμα κρούσματα. Μόνο στην πόλη Wuhan οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για έως και εξαπλάσιο αριθμό κρουσμάτων από τα δηλωθέντα. Ο Dr Gabriel Leung, πρύτανης του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, λ.χ., εκτίμησε ότι μπορεί να έχουν μολυνθεί έως και 1.300 άνθρωποι.

Επιστήμονες από το Imperial College London, όμως, πιστεύουν ότι ο αληθινός αριθμός είναι πάνω από 1.700.

Τα έως τώρα δεδομένα για την όλη κατάσταση θα αξιολογήσει σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σε έκτακτη σύσκεψη που έχει συγκαλέσει.