Ο νέος κοροναϊός της Κίνας μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, ανακοίνωσαν οι Αρχές

  • Ρούλα Τσουλέα
κορονοϊός
Τα πρώτα περιστατικά μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο του θανατηφόρου κοροναϊού που πρωτοανιχνεύθηκε στην πόλη Βουχάν, στην Κίνα, επιβεβαιώθηκαν από τις υγειονομικές Αρχές της χώρας.

Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ομάδας εμπειρογνωμόνων της κινεζικής κυβέρνησης Zhong Nanshan, επιβεβαιώθηκε ότι ο νέος κοροναϊός (corona virus – CoV) μεταδόθηκε σε δύο ανθρώπους στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ από συγγενείς τους. Μεταδόθηκε επίσης σε 14 εργαζόμενους στην Υγεία, οι οποίοι φρόντιζαν ασθενείς.

Έως στιγμής, ο κοροναϊός έχει προσβάλλει περισσότερους από 200 ανθρώπους στην Κίνα. Έχουν επίσης αναφερθεί τέσσερα περιστατικά στην Ιαπωνία, την Ταϋλάνδη και τη Νότιο Κορέα.

Ο κοροναϊός πιστεύεται ότι προέρχεται από αγορά θαλασσινών στην πόλη Βουχάν, που βρίσκεται στην Κεντρική Κίνα. Ο ιός πιθανώς αποτελεί τον έβδομο κοροναϊό που μολύνει τους ανθρώπους. Άλλοι κοροναϊοί που έχουν αυτή την ικανότητα είναι:

  • Ο κοροναϊός που προκαλεί σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS)
  • Ο κοροναϊός που προκαλεί το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS)
  • Ορισμένοι κοροναϊοί οι οποίοι προκαλούν ηπιότερα προβλήματα, όπως το κοινό κρυολόγημα.

Όπως έγινε γνωστό, ένας Βρετανός τουρίστας στην Ταϋλάνδη είναι ένας από τους ασθενείς που μολύνθηκαν από τον ιό, ο οποίος προκαλεί βαριά πνευμονία.

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε προ ημερών ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τα συμπτώματα της νόσου είναι:

  • Πυρετός
  • Βήχας
  • Αναπνευστική δυσχέρεια

Επιπλέον, οι ακτινογραφίες θώρακος των ασθενών δείχνουν διηθήσεις και στους δύο πνεύμονες.

Έλεγχοι στα αεροδρόμια

Η παγκόσμια ανησυχία για την περαιτέρω εξάπλωση του ιού έχει οδηγήσει σε αυστηρούς ελέγχους στα αεροδρόμια όχι μόνο της Κίνας, αλλά και γειτονικών κρατών. Ελέγχους στους ταξιδιώτες από την Κίνα θα γίνονται επίσης σε ορισμένα αεροδρόμια των ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμα Ο κοροναϊός που προκαλεί πνευμονία εξαπλώνεται στην Κίνα – Έφτασε στο Πεκίνο

Όπως ανακοίνωσαν τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC), έλεγχοι για συμπτώματα πνευμονίας θα πραγματοποιούνται στα διεθνή αεροδρόμια:

  • Του Σαν Φρανσίσκο
  • Του Λος Άντζελες
  • Στο JF Kennedy της Νέας Υόρκης.

Οι επιβάτες που θα ελέγχονται θα είναι όσοι προέρχονται από την πόλη Βουχάν. Για τον σκοπό αυτό θα αποσπαστούν στα αεροδρόμια επιπλέον 100 εργαζόμενοι της Υγείας.

Έλεγχοι πραγματοποιούνται επίσης στα αεροδρόμια της Σιγκαπούρης, του Χονγκ Κονγκ και του Τόκυο.

Εκατοντάδες ασθενείς

Μέχρι τη Δευτέρα το πρωί, ο κοροναϊός της Βουχάν είχαν επιβεβαιωθεί σε 217 ασθενείς. Η κρατική τηλεόραση της Κίνας ανέφερε ότι οι 198 από αυτούς είναι κάτοικοι της συγκεκριμένης πόλης.

Ωστόσο, σε έκθεσή τους επιστήμονες από το Κέντρο Παγκόσμιας Ανάλυσης Λοιμωδών Νοσημάτων του Imperial College του Λονδίνου ανέφεραν ότι ο αληθινός αριθμός των περιστατικών μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος. Όπως υπολόγισαν, μέχρι τις 12 Ιανουαρίου 2020 τα κρούσματα στην Βουχάν μπορεί κάλλιστα να ξεπέρασαν τα 1.700.

Τα πρώτα περιστατικά πνευμονίας από τον κοροναϊό αναφέρθηκαν στα τέλη Δεκεμβρίου 2019. Έκτοτε, έχουν επιβεβαιωθεί περιστατικά και σε άλλες πόλεις, όπως η Σαγκάη και το Πεκίνο, αλλά και σε ταξιδιώτες εκτός Κίνας. Τρεις από τους ασθενείς έχασαν τελικά τη ζωή τους.

Το γεγονός ότι ο κοροναϊός (ονομάστηκε 2019-nCoV) μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο εντείνει τη λήψη μέτρων ώστε να αναχαιτιστεί η περαιτέρω εξάπλωσή του.