Ο καρκίνος του πνεύμονα απειλεί τις νεαρές και μεσήλικες γυναίκες – Τι συμβαίνει

  • Ρούλα Τσουλέα
γυναίκες
Τι δείχνει νέα έκθεση για τη νόσο. Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες και τι μπορούν να κάνουν οι γυναίκες.

Τις τελευταίες δεκαετίες, τα νέα κρούσματα καρκίνου του πνεύμονα δείχνουν να μειώνονται στη Δύση, χάρη στις προσπάθειες για μείωση των καπνιστών. Ωστόσο η πρόοδος αυτή δεν αφορά άνδρες και γυναίκες εξίσου. Νέα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι ειδικά στις ηλικίες 35 έως 54 ετών, οι γυναίκες διαγιγνώσκονται με μεγαλύτερη συχνότητα απ’ ό,τι οι άνδρες.

Η διαφορά δεν είναι μεγάλη, διευκρινίζουν επιστήμονες από την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS) που δημοσίευσαν σχετική έκθεση. Είναι μόλις 1-2 κρούσματα επιπλέον ανά 100.000 γυναίκες αυτής της ηλικιακής ομάδας. Είναι, όμως, αρκετά σημαντική ώστε να θέλουν οι ειδικοί να μάθουν περισσότερο.

Η νέα έκθεση δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Oncology. Τα συμπεράσματά της ενισχύουν την άποψη ότι ο καρκίνος του πνεύμονα κρύβει ξεχωριστούς κινδύνους για τις γυναίκες.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Καρκίνου της Διεθνούς Υπηρεσίας Έρευνας του Καρκίνου (IARC), στη χώρα μας καταγράφονται ετησίως σχεδόν 9.000 νέα κρούσματα καρκίνου του πνεύμονα. Περισσότερα από τα 2.150 αφορούν γυναίκες. Στην πραγματικότητα, ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο τρίτος συχνότερος μεταξύ των Ελληνίδων.

«Υπάρχει η λανθασμένη πεποίθηση ότι ο καρκίνος του πνεύμονα είναι νόσος που αφορά μόνο τους ηλικιωμένους άνδρες, οι οποίοι υπήρξαν επί δεκαετίες καπνιστές», λέει στους New York Times η Dr. Narjust Florez, θωρακική ογκολόγος στο φημισμένο Ίδρυμα Καρκίνου Dana Farber, στη Βοστώνη.

Ωστόσο το 15-20% των κρουσμάτων καταγράφονται σε γυναίκες. Και μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται πολλές που δεν κάπνισαν ποτέ. Τι μπορεί να συμβαίνει;

Τι μπορεί να συμβαίνει

Οι ερευνητές λένε ότι το κάπνισμα παραμένει ο κύριος παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα. Οι γυναίκες άρχισαν το κάπνισμα πολύ αργότερα από τους άνδρες. Επιπλέον, αργούν περισσότερο από εκείνους να το κόψουν, λέει ο διακοπής, λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της νέας έκθεσης Dr. Ahmedin Jemal, από την ACS.

Από την άλλη πλευρά, οι μη καπνίστριες που εκδηλώνουν καρκίνο του πνεύμονα μπορεί να έχουν ιστορικό πολλών ετών έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα. Ή μπορεί ο οργανισμός τους να μεταβολίζει τα καρκινογόνα με διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι ο ανδρικός.

Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση επίσης μπορεί να παίζει ρόλο. Ως φαίνεται, οι γυναίκες να είναι ιδιαιτέρως ευάλωτες σε αυτήν, αναφέρει ο Dr. Patrick Forde, αναπληρωτής καθηγητής Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο Τζωνς Χόπκινς, στη Βαλτιμόρη.

Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει ακόμα σαφής εξήγηση για τη διαφορά μεταξύ των φύλων. Το σίγουρο είναι ότι από το 1980 έως σήμερα οι νέες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα:

  • Αυξήθηκαν κατά 84% στις γυναίκες
  • Μειώθηκαν 36% στους άνδρες

Επιπλέον, οι γυναίκες που δεν υπήρξαν ποτέ καπνίστριες διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν τη νόσο, έναντι των μη καπνιστών.

Τι μπορούν να κάνουν οι γυναίκες

Δεδομένης της κατάστασης, οι ειδικοί προτρέπουν τις γυναίκες να υποβάλλονται σε προληπτικό (προσυμπτωματικό) έλεγχο για καρκίνο του πνεύμονα, εάν πληρούν τις προϋποθέσεις. Ο έλεγχος αυτός συνίσταται σε χαμηλής δόσης αξονική τομογραφία μετά τα 50 έτη.

Διαβάστε ακόμα Καρκίνος του πνεύμονα: Οι προληπτικές εξετάσεις σώζουν ζωές – Ποιοι τις χρειάζονται

Εάν μια γυναίκα έχει στενούς συγγενείς που δεν ήσαν καπνιστές, αλλά εκδήλωσαν καρκίνο του πνεύμονα, καλό είναι να συμβουλευθεί έναν ειδικό, συνιστά ο Dr. Forde.

Πρέπει επίσης να έχουν το νου τους τα ύποπτα συμπτώματα για καρκίνο του πνεύμονα. Εάν εκδηλώσουν οποιοδήποτε από αυτά, πρέπει να συμβουλευθούν χωρίς καθυστέρηση έναν ειδικό. Εάν τυχόν οφείλονται σε καρκίνο, όσο νωρίτερα γίνει η διάγνωση, τόσο το καλύτερο. Βέβαια, τα συμπτώματα αρχίζουν όταν η νόσος έχει εξελιχθεί. Και πάλι, όμως, δεν έχουν όλα την ίδια βαρύτητα.

Στα ύποπτα συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται:

  • Βήχας που επιμένει επί περισσότερο από 6 εβδομάδες
  • Πόνο στη ράχη
  • Δύσπνοια
  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Μερικοί ασθενείς αναπτύσσουν επίσης βραχνάδα της φωνής, λέει η Dr. Florez. Στις σοβαρές περιπτώσεις, τέλος, μπορεί να παρατηρηθεί αιμόπτυση (βήχας με αίμα).

Φωτογραφία: iStock