Ο Δυτικός τρόπος διατροφής μπορεί να αποβεί μοιραίος για πάσχοντες από καρκίνο του προστάτη

  • Iatropedia
Η πλούσια σε «ερυθρό» κρέας, επεξεργασμένες τροφές και δημητριακά και γαλακτοκομικά με υψηλά λιπαρά Δυτική διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς με την συγκεκριμένη μορφή της νόσου, τόσο από την ίδια την ασθένεια όσο και από άλλα αίτια, υποστηρίζει νέα έρευνα.

Οι σύγχρονες διατροφικές συνήθειες του Δυτικού κόσμου μπορούν να αποβούν «ωρολογιακή βόμβα» για ασθενείς με καρκίνο του προστάτη, υποστηρίζουν ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, αναλύοντας την διατροφή που ακολουθούσαν 926 άνδρες που είχαν διαγνωσθεί με την νόσο για ένα διάστημα 14 ετών μετά την αρχική διάγνωση. Επισημαίνοντας ότι υπάρχουν ελάχιστα διαθέσιμα στοιχεία βάσει των οποίων θα μπορούσαν να γίνουν συστάσεις σε άτομα με τον συγκεκριμένο καρκίνο πώς θα μπορούσαν να τροποποιήσουν το στυλ ζωής τους για να βελτιώσουν την επιβιωσιμότητά τους, οι ερευνητές λένε στην επιθεώρηση Cancer Prevention Research ότι ένας πιο υγιεινός τρόπος διατροφής θα βοηθούσε μειώνοντας τις πιθανότητες θανάτου.

Σύμφωνα με τον Jorge Chavarro, επίκουρο καθηγητή Διατροφής και Επιδημιολογίας στην Σχολή T.H. Chan, τα άτομα που συμμετείχαν στην σχετική μελέτη και ακολουθούσαν κυρίως «Δυτική διατροφή» είχαν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο του προστάτη ενώ αντιμετώπιζαν 67% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από οποιοδήποτε άλλο αίτιο. Ως επί το πλείστον είχαν διαγνωστεί με την νόσο σε μεγαλύτερη ηλικία και χαρακτηρίζοντο από χαμηλότερη πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D. Στον αντίποδα, οι άνδρες που ακολουθούσαν μια πιο «συνετή» δίαιτα με λιγότερα ζωϊκά λίπη και αλκοόλ –και ενδεχομένως να μην κάπνιζαν– αντιμετώπιζαν πιθανότητες θανάτου από οποιοδήποτε αιτία μειωμένες κατά 36%.