Η Novartis επεκτείνει την έρευνά της για τις θεραπείες της ψωρίασης

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η Novartis ανακοίνωσε το σχέδιό της για την έναρξη της ARROW, μιας μελέτης άμεσης σύγκρισης και επαλήθευσης θεωρίας η οποία θα αξιολογήσει τη μηχανιστική ανωτερότητα της άμεσης αναστολής της IL-17A με τη σεκουκινουμάμπη σε σχέση με την αναστολή της IL-23 με το guselkumab σε ασθενείς με ψωριασικές πλάκες οι οποίες εμφανίζουν ανθεκτικότητα στην ουστεκινουμάμπη. Τα αποτελέσματα της μελέτης αναμένονται το 2019.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν διάφοροι ανοσολογικοί μηχανισμοί που καθοδηγούν τις κλινικές εκδηλώσεις της ψωρίασης, όπως η εμπλοκή των αρθρώσεων, του τριχωτού της κεφαλής, των ονύχων, των παλαμών των χεριών και των πελμάτων των ποδιών. Τα αποτελέσματα από τη μελέτη ARROW μπορούν να μας βοηθήσουν να μάθουμε περισσότερα για τις διαφορές μεταξύ της άμεσης στόχευσης της IL-17A και της IL-23 στην ψωρίαση», δήλωσε ο Kristian Reich, M.D., Ph.D., Georg-August- University Göttingen και Dermatologikum Hamburg, Γερμανία. «Χαιρόμαστε πολύ που βλέπουμε ότι η Novartis πρωτοστατεί στην επιστημονική έρευνα για την ψωρίαση, την ψωριασική αρθρίτιδα και την αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα».

«Η αντιμετώπιση όλων των εκδηλώσεων της ψωρίασης με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο είναι ζωτικής σημασίας για τους ασθενείς και τους γιατρούς. Είμαστε υπερήφανοι που ηγούμαστε των επιστημονικών δραστηριοτήτων για τη διασαφήνιση των βιολογικών μονοπατιών σε αυτές τις νόσους, με στόχο την αναβάθμιση των θεραπευτικών επιλογών για τους ασθενείς», δήλωσε ο Shreeram Aradhye, Chief Medical Officer and Global Head, Medical Affairs, Novartis Pharmaceuticals.

Στόχος

Στόχος της μελέτης ARROW είναι να αξιολογήσει τη μηχανιστική ανωτερότητα της σεκουκινουμάμπης έναντι του guselkumab όσον αφορά τον έλεγχο της κλινικής ενεργότητας στις ψωριασικές πλάκες που παρουσιάζουν ανθεκτικότητα στην θεραπεία με την ουστεκινουμάμπη. Τα ανεξάρτητα από την IL-23 μονοπάτια της έκλυσης IL-17A εμπλέκονται δυνητικά στη φλεγμονή άλλων επίμονων σημείων, όπως οι αρθρώσεις, το τριχωτό της κεφαλής, τα νύχια, οι παλάμες των χεριών και τα πέλματα των ποδιών. Έως και 90% των ανθρώπων με ψωρίαση μπορεί να αναπτύξουν ψωρίαση των ονύχων ή παλαμοπελματιαία ψωρίαση. Η ψωρίαση των ονύχων είναι ένας σημαντικός παράγοντας πρόβλεψης της ψωριασικής αρθρίτιδας (ΨΑ), η οποία προσβάλλει έως και 40% των ασθενών με ψωρίαση.

Η σεκουκινουμάμπη είναι ο πρώτος πλήρως ανθρώπινος βιολογικός παράγοντας που αναστέλλει εκλεκτικά την ιντερλευκίνη-17A (IL-17A), μία βασική κυτταροκίνη η οποία εμπλέκεται στη φλεγμονή και την ανάπτυξη της ψωρίασης, της αγκυλοποιητικής σπονδυλαρθρίτιδας (ΑΣ) και της ψωριασικής αρθρίτιδας (ΨΑ)12–15. Η IL-17A παράγεται από εξαρτώμενα και ανεξάρτητα από την IL-23 μονοπάτια, από διάφορα κύτταρα τόσο της φυσικής ανοσίας (η οποία μπορεί να πυροδοτηθεί από τη μηχανική πίεση) όσο και της επίκτητης ανοσίας. Ενεργώντας απευθείας στην IL-17A, η σεκουκινουμάμπη αναστέλλει αυτή τη βασική κυτταροκίνη, ανεξάρτητα από πού προέρχεται.

Αυτή η μελέτη είναι τώρα η 100η δοκιμή με τη σεκουκινουμάμπη τα τελευταία 10 χρόνια και προστίθεται στον συνολικό όγκο δεδομένων2. Η σεκουκινουμάμπη εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρέος προγράμματος μελετών άμεσης σύγκρισης, το οποίο περιλαμβάνει τις δοκιμές κλινικής ανωτερότητας FIXTURE, CLEAR, CLARITY, SURPASS και EXCEED.

Σχετικά με την ARROW

Η ARROW (CAIN457A2403) είναι μια παγκόσμια, πολυκεντρική, ανοιχτού σχεδιασμού, τυχαιοποιημένη, επαλήθευσης θεωρίας μελέτη Φάσης ΙΙa, η οποία έχει σχεδιαστεί για την αξιολόγηση της μηχανιστικής ανωτερότητας της σεκουκινουμάμπης 300mg έναντι του guselkumab 100mg στην επίτευξη κάθαρσης των ψωριασικών πλακών του δέρματος που εμφανίζουν ανθεκτικότητα στη θεραπεία με την ουστεκινουμάμπη έπειτα από 16 εβδομάδες. 40 ασθενείς θα τυχαιοποιηθούν 1:1 στη σεκουκινουμάμπη ή το guselkumab και θα λάβουν αγωγή για 16 εβδομάδες. Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο της μελέτης είναι το ποσοστό ασθενών που θα πετύχουν κάθαρση ή σχεδόν κάθαρση των ανθεκτικών στην ουστεκινουμάμπη πλακών, όπως αξιολογείται μέσω της Συνολικής Κλινικής Βαθμολογίας (TCS ≤2). Τα μηχανιστικά διερευνητικά καταληκτικά σημεία αυτής της μελέτης θα διερευνήσουν την υπόθεση ότι η άμεση στόχευση της IL-17A είναι σε θέση να ξεπεράσει τους ανεξάρτητους από την IL- 23 μηχανισμούς ανθεκτικότητας, παρέχοντας μια πληρέστερη προσέγγιση στον έλεγχο των εναλλακτικών μονοπατιών της φλεγμονής της ψωρίασης.