Νόσος Addison: Νέο είδος θεραπείας αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας κατά 30%

  • Ελισάβετ Σταύρου
Νόσος Addison
Επιστήμονες από την Βρετανία υποστηρίζουν πως ένα νέο είδος θεραπείας μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα που προκαλεί η νόσος Addison.

Μια νέα πρακτική που βασίζεται στην παλμική χορήγηση υδροκορτιζόνης μέσω αντλίας, μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα που προκαλεί η νόσος Addison, όπως δείχνει νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Bristol.

Πρόκειται για μια νέα στο είδος της θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης που αναπαράγει πιο πιστά τους φυσιολογικούς  κιρκάδιους και ουλτράδιους ρυθμούς της κορτιζόλης φαίνεται πως βελτιώνει τα συμπτώματα σε ασθενείς με φλοιοεπινεφριδιακή ανεπάρκεια. Τα αποτελέσματα της σχετικής κλινικής μελέτης υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου του Bristol δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, στο κορυφαίο διεθνές περιοδικό Journal of Internal Medicine.

Η κορτιζόλη είναι μία ζωτική για τα θηλαστικά ορμόνη, που φυσιολογικά παράγεται και εκκρίνεται από τα  επινεφρίδια, και εμπλέκεται σε πληθώρα λειτουργιών, του νευρικού συστήματος, του μεταβολισμού και του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ επιπλέον ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα γλυκόζης πλάσματος.

Τι είναι η φλοιοεπινεφριδιακή ανεπάρκεια – Νόσος Addison

Η νόσος Addison, είναι μια διαταραχή που εμφανίζεται όταν τα επινεφρίδια δεν παράγουν αρκετά ορισμένες ορμόνες, την κορτιζόλη («ορμόνη του στρες») και την αλδοστερόνη. Σε ασθενείς με φλοιοεπινεφριδιακή ανεπάρκεια (νόσο Addison ή συγγενή υπερπλασία των επινεφριδίων), τα χαμηλά επίπεδα των συγκεκριμένων ορμονών προκαλούν χρόνια κόπωση, κατάθλιψη, μυϊκή αδυναμία, ναυτία/ εμέτους και (δυνητικά επικίνδυνη για τη ζωή) υπόταση.

Η αντιμετώπιση της φλοιοεπινεφριδιακής ανεπάρκειας περιλαμβάνει την ορμονική υποκατάσταση, και οι τρέχουσες οδηγίες που προβλέπουν την από του στόματος χορήγηση υδροκορτιζόνης, δεν κατορθώνουν να αποκαταστήσουν ικανοποιητικά την ποιότητα ζωής των ασθενών, αναφέρει η μελέτη. Μία πιθανή εξήγηση έγκειται στην αδυναμία του υπάρχοντος τρόπου ορμονικής υποκατάστασης να μιμηθεί τον φυσιολογικό ουλτράδιο ρυθμό της κορτιζόλης.

Μετά από δεκαετή έρευνα, μία επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Bristol της Βρετανίας, στην οποία συμμετείχε και ο Έλληνας ερευνητής και ιατρός Κωνσταντίνος  Καλαφατάκης, προτείνουν μια νέα θεραπευτική πρακτική που βασίζεται στην παλμική χορήγηση υδροκορτιζόνης (μέσω αντλίας υποδόριας έγχυσης).

Δείτε επίσης: Νεφρική ανεπάρκεια: Αυτά είναι τα επικίνδυνα σημάδια

Τα αποτελέσματα της μελέτης

Τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης σε ασθενείς με φλοιοεπινεφριδιακή ανεπάρκεια αποκάλυψαν, σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές, ότι η θεραπεία με την αντλία μείωσε την κόπωση κατά περίπου 10%, βελτίωσε τη διάθεση και αύξησε τα επίπεδα ενέργειας του ασθενούς κατά 30% σε σχέση με την τυπική από του στόματος ορμονική υποκατάσταση. Η  λειτουργική απεικόνιση του εγκεφάλου των ασθενών αυτών αποκάλυψε, επίσης, μεταβολές στον τρόπο με τον  οποίο ο εγκέφαλος επεξεργάζεται συναισθηματικές πληροφορίες μεταξύ των δύο θεραπευτικών  προσεγγίσεων.

Η Dr Georgina Russell, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, εξήγησε ότι: «Οι ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία υποκατάστασης κορτιζόλης από το στόμα έχουν συχνά παρενέργειες που τους δυσκολεύουν να ζήσουν φυσιολογική ζωή. Ελπίζουμε ότι αυτή η νέα θεραπεία με τη χρήση της αντλίας θα προσφέρει μεγαλύτερη ελπίδα σε χιλιάδες ανθρώπους με νόσο Addison».

Ο Dr Κωνσταντίνος Καλαφατάκης, συνεπικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, επίτιμος πλέον ερευνητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Bristol και Επίκουρος Kαθηγητής Ιατρικών Νευροεπιστημών της  Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, ανέφερε: «Τα ευρήματα της έρευνας αυτής, σε  συνέχεια προηγούμενων κλινικών μελετών μας, υπόσχονται καλύτερη ποιότητα ζωής σε ασθενείς που χρήζουν θεραπείας υποκατάστασης με υδροκορτιζόνη (κορτιζόλη)».

Ο Dr Stafford Lightman, ειδικός Νευροενδοκρινολόγος, καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Bristol, και  συνεπικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, πρόσθεσε: «Τα ευρήματά της μελέτης υποστηρίζουν τη χορήγηση ορμονοθεραπείας με τρόπο που μιμείται τη φυσιολογία της ορμόνης, δηλαδή το παλμικό πρότυπο παρουσίας της μέσα στο σώμα».

Ο Joe Miles, ένας από τους συμμετέχοντες ασθενείς στη δοκιμή PULSES, υποστήριξε ότι η θεραπεία με την αντλία Crono P τον ώθησε να έχει μεγαλύτερη ενέργεια σε σχέση με την παραδοσιακή θεραπεία με ταμπλέτες.

Φωτογραφία: iStock