Νέα επικουρική θεραπεία για ασθενείς με μελάνωμα θετικό για τη μετάλλαξη BRAF

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η Novartis ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA) ενέκρινε το Dabrafenib σε συνδυασμό με το Trametinib για την επικουρική θεραπεία ασθενών με μελάνωμα θετικό για τη μετάλλαξη BRAF V600E ή V600K, όπως αυτές ανιχνεύονται με τη βοήθεια εγκεκριμένης από τον FDA εξέτασης, και με διήθηση λεμφαδένα (λεμφαδένων), έπειτα από πλήρη χειρουργική εξαίρεση.

«Μετά την αρχική έγκριση των Dabrafenib και Trametinib για το μεταστατικό μελάνωμα το 2013, ο συνδυασμός έχει καταστεί σημαντική θεραπεία για πολλούς ασθενείς που φέρουν μετάλλαξη BRAF, τόσο στην περίπτωση του μελανώματος όσο και στην περίπτωση καρκίνου του πνεύμονα», ανέφερε η Liz Barrett, CEO, Novartis Oncology.

«Η σημερινή έγκριση από τον FDA είναι ένα σημαντικό ορόσημο για τους ασθενείς οι οποίοι στο παρελθόν είχαν περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές στο πλαίσιο της επικουρικής θεραπείας και αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή μας για τη συνεχή ανάπτυξη και εξέλιξη αυτής της πρωτοποριακής θεραπείας».

Η έγκριση για το μελάνωμα βασίζεται στα αποτελέσματα της COMBI-AD, μιας μελέτης Φάσης III με 870 ασθενείς με μελάνωμα θετικό στις μεταλλάξεις BRAF V600E/K σταδίου ΙΙΙ που αντιμετωπίσθηκαν με συνδυασμό Dabrafenib + Trametinib έπειτα από πλήρη χειρουργική εξαίρεση. Στους ασθενείς χορηγήθηκε συνδυασμός Dabrafenib (150 mg BID) + Trametinib (2 mg QD) (n = 438) ή αντίστοιχα εικονικά φάρμακα (n = 432).

Έπειτα από διάμεση περίοδο παρακολούθησης 2,8 ετών, επετεύχθη το πρωτεύον καταληκτικό σημείο της ελεύθερης υποτροπής επιβίωσης (relapse-free survival, RFS). Η θεραπεία με τη συνδυαστική αγωγή μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο επανεμφάνισης της νόσου ή θανάτου κατά ποσοστό 53% σε σύγκριση με τα εικονικά φάρμακα (HR: 0,47 [95% CI: 0,39-0,58]· p<0,0001· το διάμεσο διάστημα επιβίωσης ελεύθερης υποτροπής δεν επετεύχθη με τη συνδυαστική θεραπεία έναντι 16,6 μηνών με τα εικονικά φάρμακα). Το όφελος σχετικά με την ελεύθερη υποτροπής επιβίωση (RFS) στο σκέλος της συνδυαστικής θεραπείας, παρατηρήθηκε σε όλες τις υπο-ομάδες ασθενών, συμπεριλαμβανομένου και του υπο-σταδίου της νόσου. Βελτιώσεις επίσης παρατηρήθηκαν σε ουσιαστικά δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία που περιλάμβαναν την συνολική επιβίωση (OS), την ελεύθερη απομακρυσμένων μεταστάσεων επιβίωση (DMFS) και την απουσία υποτροπής (FFR). Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό New England Journal of Medicine, Οκτώβριος 2017.

«Ο σκοπός της επικουρικής θεραπείας είναι να βελτιώσει την ελεύθερη υποτροπής επιβίωση και τη συνολική επιβίωση των ασθενών μας με μελάνωμα. Οι επιλογές επικουρικής θεραπείας είναι κρίσιμης σημασίας σήμερα, επειδή περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς μας έχουν επανεμφάνιση της νόσου έπειτα από χειρουργική επέμβαση», ανέφερε ο John M. Kirkwood, M.D., Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής, Διευθυντής του Τμήματος Μελανώματος και Καρκίνων του Δέρματος στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ. «Αναπτύξαμε την πρώτη επικουρική θεραπεία που εγκρίθηκε από τον FDA πριν από 22 χρόνια και τώρα έχουμε την πρώτη αποτελεσματική, από του στόματος, στοχευμένη συνδυαστική θεραπεία που αποτρέπει την υποτροπή σε ασθενείς με μελάνωμα και μετάλλαξη BRAF το οποίο έχει διασπαρεί στους λεμφαδένες».

«Η πρόληψη και η έγκαιρη ανίχνευση είναι σημαντικά μέτρα προστασίας για το μελάνωμα, αλλά αποτελούν μόνον το ήμισυ της εικόνας. Το μελάνωμα είναι ένας επιθετικός καρκίνος του δέρματος που μπορεί να επανεμφανίζεται, ιδίως όταν παρουσιάζει κάποιες προειδοποιητικές ενδείξεις, όπως αυξημένο βάθος, εξέλκωση ή διασπορά στους λεμφαδένες», δήλωσε η Sancy Leachman, M.D., Ph.D., Πρόεδρος του Τμήματος Δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Υγείας και Επιστημών του Όρεγκον (OHSU). «Με αποδεδειγμένα αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές για αυτούς τους ασθενείς, είναι σημαντικό οι δερματολόγοι να φροντίζουν ώστε οι επιλογές της επικουρικής θεραπείας να προσφέρονται στους κατάλληλους ασθενείς – η προσέγγιση «παρακολούθησης και αναμονής» («watch and wait») δεν αποτελεί πλέον το πρότυπο της μέριμνας. Η συνεργασία μιας πολυεπιστημονικής ομάδας χειρουργών, παθολογοανατόμων και ογκολόγων και ο καθορισμός της κατάλληλης θεραπείας με βάση τις εξατομικευμένες συνθήκες και τις μεταλλάξεις του ασθενούς είναι καθοριστικής σημασίας για την περίθαλψη και αντιμετώπιση των ασθενών μας».

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες (ΑΕ) συνάδουν με άλλες μελέτες του συνδυασμού Dabrafenib + Trametinib και δεν έχουν αναφερθεί νέες [1]. Από τους ασθενείς που έλαβαν τον συνδυασμό, ποσοστό 97% παρουσίασε μια AE, ποσοστό 41% είχαν ΑΕ βαθμού 3/4 και ποσοστό 26% είχε ΑΕ που οδήγησαν σε διακοπή της αγωγής (έναντι ποσοστών 88%, 14% και 3%, αντίστοιχα, με τα εικονικά φάρμακα) [1].

Σχετικά με την COMBI-AD

Η μελέτη COMBI-AD είναι μια τυχαιοποιημένη, διπλή τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, μελέτη Φάσης III και περιλάμβανε συνολικά 870 ασθενείς με μελάνωμα με μεταλλάξεις BRAF V600E/K σταδίου ΙΙI, οι οποίοι στο παρελθόν είχαν υποβληθεί σε πλήρη χειρουργική εξαίρεση, χωρίς προηγούμενη αντικαρκινική θεραπεία. Οι ασθενείς έλαβαν αγωγή για διάστημα 12 μηνών και κατηγοριοποιήθηκαν με βάση τη μετάλλαξη BRAF (V600E έναντι V600K) και το στάδιο (IIIA έναντι IIIB έναντι IIIC, με βάση τη σταδιοποίηση της American Joint Committee on Cancer Melanoma of the Skin staging, 7η έκδοση).

 

Σχετικά με το Μελάνωμα

Κάθε χρόνο γίνονται περίπου 200.000 νέες διαγνώσεις μελανώματος (Στάδια 0-IV) παγκοσμίως, ενώ περίπου οι μισές αφορούν σε μεταλλάξεις BRAF. Εξέταση βιοδεικτών μπορεί να καθορίσει αν ένας όγκος παρουσιάζει μετάλλαξη BRAF .

Ορισμένοι ασθενείς οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για το μελάνωμα ενδέχεται να έχουν υψηλό κίνδυνο υποτροπής επειδή τα κύτταρα του μελανώματος μπορούν να παραμένουν στο σώμα έπειτα από την επέμβαση. Σχεδόν οι μισοί από τους ασθενείς (44%) που λάμβαναν εικονικό φάρμακο σύμφωνα με τη μελέτη COMBI-AD είχαν υποτροπή της νόσου εντός του πρώτου έτους . Η επικουρική θεραπεία είναι πρόσθετη θεραπεία που χορηγείται έπειτα από χειρουργική εξαίρεση και μπορεί να συνιστάται για ασθενείς με μελάνωμα υψηλού κινδύνου ώστε να βοηθήσει να μειωθεί ο κίνδυνος επανεμφάνισης του μελανώματος.