Μυοπερικαρδίτιδα: Συμπτώματα, αίτια, επιπλοκές και θεραπεία

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
μυοπερικαρδίτιδα
Η μυοπερικαρδίτιδα είναι ένας όρος που περιγράφει δύο ξεχωριστές καρδιακές παθήσεις, που εμφανίζονται ταυτόχρονα και είναι συνήθως το αποτέλεσμα μιας ιογενούς λοίμωξης. Η μια πάθηση περιλαμβάνει το περικάρδιο και η άλλη επηρεάζει το μυοκάρδιο.

Τα συμπτώματα στην μυοπερικαρδίτιδα μπορεί να κυμαίνονται από πολύ μικρό πόνο στο στήθος έως πιο σοβαρούς τραυματισμούς στον καρδιακό μυ. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να προκληθεί καρδιακή ανεπάρκεια. Αλλά η θεραπεία που περιλαμβάνει αντιφλεγμονώδη φάρμακα είναι συχνά επαρκής για την πρόληψη μακροχρόνιων επιπλοκών από τη νόσο.

Σε αυτό το άρθρο, ρίχνουμε μια πιο προσεκτική ματιά στην μυοπερικαρδίτιδα, στα συμπτώματα, τις επιπλοκές και τις επιλογές θεραπείας.

Τι είναι η μυοπερικαρδίτιδα

Εάν έχετε μυοπερικαρδίτιδα, σημαίνει ότι έχετε μια επιπλοκή της περικαρδίτιδας. Η περικαρδίτιδα είναι η φλεγμονή του περικαρδίου, του λεπτού σάκου που περιβάλλει και προστατεύει την καρδιά σας.

Αντί η φλεγμονή να μένει μόνο στο περικάρδιο, η μυοπερικαρδίτιδα υποδηλώνει ότι η φλεγμονή και ο ερεθισμός έχει επεκταθεί μέχρι το παχύ στρώμα του καρδιακού μυός, που ονομάζεται μυοκάρδιο (μυοκαρδίτιδα).

Μυοπερικαρδίτιδα: Ποια είναι τα συμπτώματα

Επειδή μια ιογενής λοίμωξη είναι συχνά το έναυσμα για τη νόσο, τα πρώιμα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν τυπικά συμπτώματα γρίπης, όπως χαμηλό πυρετό ή συμφόρηση.

Αλλά μόλις εμπλακεί το περικάρδιο, είναι πιθανό να αναπτυχθεί οξύς πόνος στο στήθος. Ο βήχας, ή η βαθιά εισπνοή μπορεί να επιδεινώνουν αυτόν τον πόνο.

Εάν η φλεγμονή επηρεάζει το μυοκάρδιο, ο πόνος μπορεί να είναι σταθερός και παρόμοιος με αυτόν της στηθάγχης. Η στηθάγχη είναι ένας τύπος πόνου στο στήθος που προκαλείται από την μείωση της ροής του αίματος στον καρδιακό σας μυ. Συνήθως σχετίζεται με τη στεφανιαία νόσο.

Στις σοβαρές περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν δύσπνοια και κόπωση.

μυοπερικαρδίτιδα

Μυοπερικαρδίτιδα: Αίτια και ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Μία έρευνα του 2015 υποδηλώνει ότι μια ιογενής λοίμωξη (συνήθως ο ιός Κοξάκι) είναι η συνήθης αιτία της μυοπερικαρδίτιδας. Βακτηριακές και μυκητιασικές λοιμώξεις μπορεί επίσης να την προκαλέσουν. Για μερικούς, η νόσος μπορεί να εμφανιστεί για άγνωστους (ιδιοπαθείς) λόγους.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στην καρδιά σας, όπως:

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της μυοπερικαρδίτιδας;

Εάν η μυοπερικαρδίτιδα διαγνωστεί εγκαίρως και παρακολουθείται στενά, είναι συχνά δυνατό να αποφευχθούν σοβαρές επιπλοκές.

Αλλά στις σοβαρές περιπτώσεις, η συσσώρευση υγρού στο περικάρδιο μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση που ονομάζεται περικαρδιακή συλλογή. Αυτό μπορεί να επιβαρύνει την λειτουργία της καρδιάς και να την αποδυναμώσει σε σημείο που οδηγεί σε καρδιακή ανεπάρκεια.

Καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί επίσης να αναπτυχθεί εάν η μυοπερικαρδίτιδα διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, επιτρέποντας την εμφάνιση ουλών και βλάβης στο περικάρδιο (constrictive pericarditis).

Εάν αναπτυχθεί καρδιακή ανεπάρκεια, μπορεί να είναι θανατηφόρα. Τα φάρμακα και οι εμφυτεύσιμες συσκευές μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση της καλύτερης καρδιακής λειτουργίας, αλλά η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια σοβαρή επιπλοκή που παρεμποδίζει την καθημερινή λειτουργία και την ποιότητα ζωής.

Οι αρρυθμίες είναι μια άλλη πιθανή επιπλοκή που μπορεί να εμφανιστεί, όταν η λειτουργία της καρδιάς είναι εξασθενημένη. Οι αρρυθμίες μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή, ιδιαίτερα εάν παρεμβαίνουν στη ροή του αίματος στα ζωτικά όργανα.

Πώς αντιμετωπίζεται η μυοπερικαρδίτιδα

Η μυοπερικαρδίτιδα είναι συνήθως θεραπεύσιμη, με πιθανή πλήρη και την πλήρη επαναφορά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν λάβετε έγκαιρη διάγνωση και ακολουθήσετε τις συμβουλές των γιατρών.

Εάν η αριστερή κοιλία, η οποία αντλεί αίμα προς το υπόλοιπο σώμα, συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά, τότε η χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ) συνιστάται ως θεραπεία πρώτης γραμμής.

Εάν, ωστόσο, το μυοκάρδιο επηρεάζεται πολύ μπορεί να συνταγογραφηθούν πιο χαμηλές δόσεις ΜΣΑΦ, καθώς αυτά τα φάρμακα θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την λειτουργία του μυοκαρδίου.

Άλλα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η κολχικίνη και τα κορτικοστεροειδή, μπορεί επίσης να είναι χρήσιμα. Εάν διαπιστωθεί ότι μια βακτηριακή λοίμωξη έχει προκαλέσει επιπλοκές στην καρδιά, τότε μπορεί να χρειαστούν αντιβιοτικά.

Θα πρέπει επίσης να προγραμματίσετε να ξεκουραστείτε και να περιορίσετε ορισμένες δραστηριότητες, όπως αυτές που περιλαμβάνουν σωματική άσκηση, για αρκετές εβδομάδες, ειδικά εάν υπάρχει σημαντική εμπλοκή του μυοκαρδίου.

Ποια είναι η πρόγνωση για κάποιον με μυοπερικαρδίτιδα;

Για ένα κατά τα άλλα υγιές άτομο, μια περίοδος μυοπερικαρδίτιδας είναι απίθανο να προκαλέσει μόνιμα καρδιακά προβλήματα.

Μια έρευνα του 2020 υποδηλώνει ότι η πρόγνωση είναι παρόμοια με την οξεία περικαρδίτιδα. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να περιμένετε ένα καλό μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα εάν δεν υπάρχουν άλλες καρδιακές επιπλοκές.

Εάν, ωστόσο, η μυοπερικαρδίτιδα γίνει χρόνια, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση του περικαρδίου. Ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις, η πλειοψηφία των ασθενών αναρρώνει πλήρως.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι εάν έχετε καρδιαγγειακή νόσο ή άλλη καρδιακή πάθηση, η μυοπερικαρδίτιδα μπορεί να είναι πιο δύσκολη στη διαχείριση. Αλλά εάν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και δώσετε στον εαυτό σας χρόνο να ξεκουραστεί και να αναρρώσει από οποιαδήποτε λοίμωξη μπορεί να την έχει προκαλέσει, θα πρέπει να περιμένετε ένα καλό αποτέλεσμα.

Πηγή: https://www.healthline.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διπλάσιος κίνδυνος για καρδιά αν κάποιος έχει Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής: Αυτά είναι τα συμπτώματα-κριτήριο

Αν τα χείλη σας γίνουν έτσι κάντε άμεσα εξετάσεις για καρδιά, προειδοποιούν γιατροί

7 καθημερινές συνήθειες για πιο υγιή καρδιά

Τρία σημάδια προβλήματος καρδιάς στα παιδιά: Κάθε γονιός πρέπει να τα ξέρει αυτά