Μυοκαρδιοπάθεια Takotsubo: Τι συμπτώματα έχει το “σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς”

 • Μιχάλης Θερμόπουλος
σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς
Τα συναισθήματα επηρεάζουν δυναμικά την υγεία μας.

Μια πάθηση που μιμείται την καρδιακή προσβολή έχει γίνει γνωστή ως “σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς”.

Η καρδιολόγος του UW Medicine Heart Institute, δρ. April Stempien-Otero, λέει ότι μερικά περιστατικά που κουράρει κάθε χρόνο που είναι αρκετά σοβαρά, ώστε να απαιτούν θεραπεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

“Οι περισσότερες περιπτώσεις συνδέονται είτε με προσωπικό συναισθηματικό τραύμα είτε με φυσικές καταστροφές”, είπε η δρ. Stempien-Otero. “Είναι κάτι εντελώς βιολογικό. Εννοώ, είναι οι ορμόνες του στρες. Είναι φλεγμονή που προκαλείται από αυτά τα συναισθήματα στον εγκέφαλό μας”, πρόσθεσε.

Τα συμπτώματα του συνδρόμου, το οποίο είναι επίσης γνωστό ως μυοκαρδιοπάθεια Takotsubo, περιλαμβάνουν έντονη πίεση στο στήθος, πόνο και ξαφνική αδυναμία. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν την πάθηση μετά από ένα αγχωτικό γεγονός, αλλά η δρ. Stempien-Otero έχει πρόσφατα δει και αρκετούς άνδρες με το “σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς”.

Όταν ραγίζει η καρδιά… κυριολεκτικά

Όταν σκέφτεστε μια ραγισμένη καρδιά, μάλλον ο νους σας πάει σε κινούμενα σχέδια. Αλλά μια πραγματική ραγισμένη καρδιά μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές καρδιακές συνέπειες. Υπάρχουν αποδεδειγμένοι συσχετισμοί μεταξύ της κατάθλιψης, της ψυχικής υγείας και των καρδιακών παθήσεων. Ένα εξαιρετικά αγχωτικό γεγονός μπορεί να έχει αντίκτυπο στην καρδιά.

Ανάλυση μιας ραγισμένης καρδιάς

Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς, που ονομάζεται επίσης μυοκαρδιοπάθεια λόγω στρες, ή μυοκαρδιοπάθεια Takotsubo, μπορεί να σας προσβάλλει ακόμα κι αν είστε υγιείς.

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό από τους άνδρες να βιώσουν ξαφνικό, έντονο πόνο στο στήθος (η αντίδραση σε ένα κύμα ορμονών λόγω στρες) που μπορεί να προκληθεί από ένα συναισθηματικά στρεσογόνο γεγονός. Αυτό θα μπορούσε να είναι:

 • θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου
 • χωρισμός
 • αίσθημα προδοσίας
 • ερωτική απόρριψη

Θα μπορούσε να συμβεί ακόμη και μετά από ένα καλό σοκ (όπως να κερδίσετε το λαχείο).

Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς μπορεί να διαγνωστεί λανθασμένα ως έμφραγμα, επειδή τα συμπτώματα και τα αποτελέσματα των εξετάσεων είναι παρόμοια.

Μάλιστα, οι εξετάσεις δείχνουν δραματικές αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό και τις ουσίες του αίματος, που είναι χαρακτηριστικές σε μια καρδιακή προσβολή. Αλλά σε αντίθεση με το έμφραγμα, στο σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς δεν υπάρχουν ενδείξεις φραγμένων καρδιακών αρτηριών.

Στο σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς, ένα μέρος της καρδιάς μεγεθύνεται προσωρινά και δεν αντλεί καλά το αίμα, ενώ το υπόλοιπο της καρδιάς λειτουργεί κανονικά ή με ακόμη πιο δυνατές συσπάσεις. Οι ερευνητές μόλις τώρα αρχίζουν να μαθαίνουν τις αιτίες και πώς να διαγνώσουν το εν λόγω σύνδρομο και να το αντιμετωπίσουν.

 • Τα κακά νέα: Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή, βραχυπρόθεσμη ανεπάρκεια του καρδιακού μυός.
 • Τα καλά νέα: Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς είναι συνήθως θεραπεύσιμο. Οι περισσότεροι που το βιώνουν αναρρώνουν πλήρως μέσα σε λίγες εβδομάδες και διατρέχουν χαμηλό κίνδυνο να συμβεί ξανά (αν και σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να είναι θανατηφόρο).

Σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς: Σημάδια και συμπτώματα

Τα πιο κοινά σημάδια και συμπτώματα του συνδρόμου ραγισμένης καρδιάς είναι:

 • στηθάγχη (πόνος στο στήθος)
 • δύσπνοια

Μπορείτε να βιώσετε αυτά τα συμπτώματα ακόμα κι αν δεν έχετε ιστορικό καρδιακής νόσου.

Αρρυθμίες (ακανόνιστοι καρδιακοί παλμοί), ή καρδιογενές σοκ μπορεί επίσης να εμφανιστούν. Το καρδιογενές σοκ είναι μια κατάσταση κατά την οποία μια ξαφνικά εξασθενημένη καρδιά δεν μπορεί να αντλήσει αρκετό αίμα, για να καλύψει τις ανάγκες του σώματος. Μπορεί να είναι θανατηφόρο εάν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως. (Όταν άνθρωποι πεθαίνουν από καρδιακή προσβολή, το καρδιογενές σοκ είναι η πιο κοινή αιτία θανάτου)

Σε τι διαφέρει το έμφραγμα από το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς

Ορισμένα συμπτώματα του συνδρόμου ραγισμένης καρδιάς διαφέρουν από εκείνα της καρδιακής προσβολής. Στο σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς, τα συμπτώματα εμφανίζονται ξαφνικά μετά από ακραίο συναισθηματικό, ή σωματικό στρες. Εδώ είναι μερικές άλλες διαφορές:

 • Τα αποτελέσματα του ΗΚΓ (ηλεκτροκαρδιογράφημα) δεν φαίνονται ίδια με τα αποτελέσματα του ΗΚΓ για ένα άτομο που έχει έμφραγμα
 • Οι εξετάσεις αίματος δεν δείχνουν σημάδια καρδιακής βλάβης
 • Οι εξετάσεις δεν δείχνουν σημάδια απόφραξης στις στεφανιαίες αρτηρίες
 • Οι εξετάσεις δείχνουν τοπική διόγκωση και ασυνήθιστη κίνηση στον κάτω αριστερό καρδιακό θάλαμο (αριστερή κοιλία)
 • Ο χρόνος αποθεραπείας είναι σύντομος, συνήθως μέσα σε μερικές ημέρες ή εβδομάδες (σε σύγκριση με τον χρόνο ανάρρωσης ενός μήνα, ή και περισσότερο μετά από ένα έμφραγμα)

Πηγές: https://scitechdaily.com, https://www.heart.org

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πόνος στο στήθος: Αν ισχύουν αυτά τα τρία τότε ΔΕΝ είναι καρδιά

Πιθανή καρδιακή ανεπάρκεια αν έχετε δύσπνοια την ώρα που ξαπλώνετε ανάσκελα

Φυσιολογικοί παλμοί καρδιάς ανά ηλικία: Τι υποδεικνύουν για την υγεία σας

Κρίση πανικού ή καρδιά; Πώς ξεχωρίζουν – Τι να κάνετε

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν