Μπορείτε να ξεχωρίσετε τους μύθους από τις αλήθειες για τον ύπνο το καλοκαίρι;

  • Ρούλα Τσουλέα
ζέστη
Ο ύπνος το καλοκαίρι έχει μερικά μυστικά τα οποία συχνά συγχέουμε με ευρέως διαδεδομένους μύθους.

Η ζέστη έχει σπάσει κάθε ρεκόρ εφέτος το καλοκαίρι και οι ειδικοί λένε πως ακόμα δεν έχουμε τελειώσει με τους καύσωνες και τις εναλλαγές της με βροχές και καταιγίδες. Κάθε καλοκαίρι, όμως, ακούμε ξανά και ξανά τους ίδιους μύθους για τον ύπνο. Αν κοιμόμαστε με αναμμένο ανεμιστήρα θα πάθουμε ψύξη. Η ζέστη προκαλεί υπνηλία κ.λπ. Ή μήπως είναι αλήθεια;

Ο Dr. Marc Holl, διευθυντής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, και Dr. Unnati Desai, επικεφαλής Οικογενειακής Ιατρικής στον βρετανικό νοσηλευτικό όμιλο Nuffield Health, και άλλοι ειδικοί διαχωρίζουν την ήρα απ’ το στάρι.

Ο ύπνος με αναμμένο ανεμιστήρα βλάπτει την υγεία

Μύθος και αλήθεια. Ο ύπνος είναι δύσκολος όταν κάνει ζέστη, γι’ αυτό και πολλοί από εμάς κοιμόμαστε με έναν ανεμιστήρα αναμμένο. Οι ανεμιστήρες προσφέρουν δροσιά, ιδίως τη νύχτα. Επιπλέον, επιβαρύνουν λιγότερο το περιβάλλον απ’ όσο τα κλιματιστικά.

Πρέπει όμως να λαμβάνετε μερικά μέτρα προφύλαξης. Αν ο ανεμιστήρας είναι σταθερός και σας κτυπά αδιάκοπα, επί ώρες, η ροή του αέρα, μπορεί να ξεράνει το στόμα, τη μύτη και τον λαιμό σας.  Σε τέτοια περίπτωση, ο οργανισμός σας μπορεί να αντιδράσει με υπερπαραγωγή βλέννας. Αυτή με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε:

  • Πονοκέφαλο
  • Πονόλαιμο
  • Μπούκωμα

Υπάρχει επίσης κίνδυνος να πάθετε ψύξη. Για να προστατευθείτε, να βάζετε τον ανεμιστήρα να κινείται, ώστε να εκτίθεστε κατά διαστήματα στον αέρα του και όχι διαρκώς.

Η ζέστη προκαλεί υπνηλία

Αλήθεια. Η ζέστη όντως προκαλεί υπνηλία διότι ο οργανισμός εργάζεται σκληρά για να διατηρήσει φυσιολογική την εσωτερική θερμοκρασία του. Η διαδικασία αυτή απαιτεί πολλή ενέργεια, με συνέπεια να νιώθουμε κουρασμένοι και νωθροί.

Για να προστατευθούμε πρέπει να πίνουμε πολλά δροσερά (όχι παγωμένα) υγρά, ώστε το σώμα μας να είναι καλά ενυδατωμένο. Η καλή ενυδάτωση διευκολύνει τη θερμορρύθμιση.

Κοιμόμαστε καλύτερα όταν το υπνοδωμάτιο είναι ζεστό

Μύθος. Η αλήθεια είναι ότι κοιμόμαστε καλύτερα όταν το υπνοδωμάτιο είναι κρύο. Στην πραγματικότητα, η ιδανική θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 15,5 και 19,5 βαθμών Κελσίου, σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου (NSF) των ΗΠΑ. Επομένως η ζέστη του καλοκαιριού δυσκολεύει πολύ τον ύπνο.

Γι’ αυτό τον λόγο είναι απαραίτητο να κοιμόμαστε σε δροσερά, βαμβακερά σεντόνια, ντυμένοι με ελαφρά ρούχα που απομακρύνουν τον ιδρώτα από το δέρμα. Ένας ανεμιστήρας ή, στις πιο δύσκολες συνθήκες, ένα κλιματιστικό ρυθμισμένο γύρω στους 26 βαθμούς Κελσίου επίσης μας βοηθούν.

Αν δεν κοιμηθούμε καλά το βράδυ, θα αναπληρώσουμε το μεσημέρι

Μύθος. Η τακτική αυτή το μόνο που κάνει είναι να βλάπτει τον ύπνο, αναφέρει ο Dr. David Dinges, καθηγητής και διευθυντής του Τομέος Ύπνου & Χρονοβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Όπως εξηγεί, ο μεσημβρινός ύπνος τονώνει τον οργανισμό όταν διαρκεί 10-15 λεπτά, οπότε είναι ελαφρύς. Μετά τα 20 λεπτά υπάρχει κίνδυνος να αρχίσει ο βαθύς ύπνος, από τον οποίο ξυπνάμε κουρασμένοι και με υπνηλία, διότι έχουμε κοιμηθεί την λάθος ώρα του 24ωρου.

Ένα κρύο ντους το βράδυ διευκολύνει τον ύπνο

Μύθος. Μπορεί παροδικά να σας κάνει να νιώθετε λιγότερη ζέστη, αλλά ύστερα θα την αισθανθείτε ακόμα πιο έντονη. Προτιμότερο είναι ένα ντους με χλιαρό προς το ζεστό νερό. Όταν βγείτε από το μπάνιο και ξαπλώσετε, θα νιώθετε δροσιά και θα αποκοιμηθείτε πιο γρήγορα. Θα κοιμηθείτε επίσης περισσότερη ώρα και πιο βαθιά.

Φωτογραφία: iStock