Μπορείτε να κάνετε το εμβόλιο της γρίπης, αν έχετε αλλεργία στα αυγά;

  • Ρούλα Τσουλέα
εμβόλιο της γρίπης
Τι σχέση έχουν τα αυγά με το εμβόλιο της γρίπης. Τι ισχύει για όσους παρουσιάζουν ήπιες ή σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις όταν τρώνε αυγά. Τι έχει αλλάξει σε σύγκριση με το παρελθόν.

Τον τελευταίο καιρό εντείνονται οι ανησυχίες για μαζική επιστροφή της γρίπης, αφού οι περισσότεροι έχουν πετάξει τις μάσκες και συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχει πια ο κορωνοϊός. Γι’ αυτό οι ειδικοί παροτρύνουν διαρκώς τις ευπαθείς ομάδες να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης. Μπορεί όμως να το κάνει κάποιος που έχει αλλεργία στα αυγά;

Τα παλιά τα χρόνια, όταν ακόμα η ιατρική γνώση ήταν περιορισμένη, η πάγια σύσταση σε περίπτωση αλλεργίας ήταν πλήρης αποφυγή του υπαίτιου αλλεργιογόνου, όποιο κι αν ήταν και από κάθε πηγή. Το εμβόλιο της γρίπης περιέχει μικρή ποσότητα πρωτεΐνης αυγού. Έτσι, οι γιατροί συνιστούσαν σε όποιον έχει αλλεργία στο αυγό, να μην εμβολιάζεται.

Αυτό όμως ίσχυε κάποτε. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει, λέει ο λοιμωξιολόγος Dr. Steven Gordon, αναπληρωτής καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve. Και αυτό, διότι άλλη είναι η αλλεργία στο αυγό και άλλη στο εμβόλιο.

«Όσοι έχουν αλλεργία στα αυγά και εμβολιάζονται, δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αντίδρασης στο εμβόλιο απ’ ό,τι τα μη αλλεργικά άτομα», συνηγορεί ο καθηγητής Αλλεργιολογίας Dr. David Lang, πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Αλλεργίας, Άσθματος & Ανοσολογίας (AAAAI).

Οι δύο ειδικοί εξηγούν τι ισχύει για το όλο θέμα.

Αν έχετε ήπια ή σοβαρή αλλεργική αντίδραση στα αυγά

Εάν τα αυγά σάς προκαλούν μόνο δερματικές αντιδράσεις (π.χ. κόκκινα σπυράκια που προκαλούν κνησμό), μπορείτε να κάνετε με ασφάλεια το εμβόλιο της γρίπης. Ο εμβολιασμός σας μπορεί να γίνει σε οποιονδήποτε χώρο.

Εάν τα αυγά σάς προκαλούν πιο σοβαρά συμπτώματα, πάλι μπορείτε να εμβολιαστείτε, αλλά σε ιατρικό χώρο. Ο χώρος αυτός μπορεί να είναι νοσοκομείο, κλινική, ιατρείο κ.λπ.) Το εμβόλιο της γρίπης, όμως, πρέπει να σας το χορηγήσει άτομο που αναγνωρίζει και μπορεί να αντιμετωπίσει τις σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις. Πιο σοβαρά αλλεργικά συμπτώματα είναι:

  • Το οίδημα (πρήξιμο)
  • Η δυσκολία στην αναπνοή
  • Η ζάλη
  • Οι επαναλαμβανόμενοι έμετοι
  • Η χρήση της ενδομυϊκής ένεσης αδρεναλίνης (επινεφρίνης)

Να θυμάστε ότι η γρίπη μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή νόσο, νοσηλεία και θάνατο, τονίζουν οι ειδικοί. Οι όποιοι κίνδυνοι από τυχόν αλλεργική αντίδραση είναι σαφώς υποδεέστεροι αυτών των κινδύνων.

Αν είχατε σοβαρή αλλεργική αντίδραση στο εμβόλιο της γρίπης

«Δεν πρέπει να κάνετε το εμβόλιο εάν εκδηλώσατε κάποτε σοβαρή αλλεργική αντίδραση (δηλαδή αναφυλαξία) σε αυτό», τονίζει ο Dr. Gordon. «Η αλλεργία αυτή μπορεί να οφειλόταν στην πρωτεΐνη των αυγών ή σε άλλο συστατικό του. Όμως δεν έχει καμία σημασία η ακριβής αιτία. Εφ’ όσον το εμβόλιο της γρίπης σάς προκάλεσε έστω και μία φορά αναφυλαξία, δεν πρέπει να το κάνετε».

Γιατί είναι τόσο κατηγορηματικός; Διότι η αναφυλαξία εξελίσσεται γρήγορα και μπορεί να αποβεί μοιραία. Επομένως, ο κίνδυνος να παρουσιάσετε πάλι ένα τόσο σοβαρό επεισόδιο, υπερτερεί σημαντικά του δυνητικού οφέλους που παρέχει το εμβόλιο.

Φωτογραφία: iStock