Μήπως είστε έγκυος; Όλα τα σημάδια

  • Iatropedia
Η εγκυμοσύνη είναι μία όμορφη περίοδος για τις γυναίκες και χαρακτηρίζεται απο ποικίλλες αλλαγές στο σώμα και πλήθος διαφορετικών συμπτωμάτων. Τα πρώτα συμπτώματα είναι εμφανή από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί από ποια συμπτώματα θα καταλάβετε οτι είστε έγκυος.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Η κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και έτσι είναι διαφορετικά και τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης. Δεν θα έχει η κάθε γυναίκα τα ίδια συμπτώματα με μία άλλη ή ακόμα και με την προηγούμενή της εγκυμοσύνη.

Το πρώτο και πιο χαρακτηριστικό σημάδι της εγκυμοσύνης που οι περισσότερες γυναίκες παρατηρούν είναι η καθυστέρηση της περιόδου. Άλλα σημεία και συμπτώματα της εγκυμοσύνης περιλαμβάνουν:

Τα στήθη μπορεί να είναι πρησμένα και επώδυνα μέσα μία ή δύο εβδομάδες. Μπορεί να τα νιώθετε βαριά, πλήρη και να πονάνε ακόμα και στην αφή. Η περιοχή γύρω από τις θηλές, που ονομάζεται θηλαία άλω μπορεί να γίνει λίγο πιο σκούρα.

Συνήθως οι γυναίκες νιώθουν έντονη εξάντληση και κόπωση από την πρώτη κιόλας εβδομάδα. Η υπνηλία και η έντονη επιθυμία για ξεκούραση είναι συχνά συμπτώματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η πρωινή αδιαθεσία είναι ένα συχνό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης, αλλά δεν εμφανίζεται σε όλες τις γυναίκες. Η ναυτία και οι εμετοί μπορεί να συμβούν καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλά συνήθως είναι πιο συχνά το πρωί.

Υπάρχουν κάποιοι μύθοι σχετικά με την εγκυμοσύνη και πότε αυτή μπορεί να συμβεί. Η αλήθεια είναι ότι είναι δυνατό να μείνετε έγκυος ακόμα και εάν είναι η πρώτη φορά που είχατε ερωτική επαφή και σε οποιαδήποτε μέρα του κύκλου σας. Η εγκυμοσύνη μπορεί επίσης να συμβεί αν δεν έχετε πάρει τα αντισυλληπτικά σας χάπια σωστά. Γι' αυτό καλό θα ήταν να μην πιστεύετε ό, τι ακούτε, αλλά να απευθυνθείτε στο γυναικολόγο σας για τις απορίες σας.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Είμαι έγκυος! Πόσα κιλά πρέπει να πάρω;