Μήπως έχετε αλλεργία στην κορτιζόνη;

  • Iatropedia
Μπορεί η κορτιζόνη να σώζει ζωές αλλά ορισμένοι άνθρωποι είναι αλλεργικοί σε αυτή. Υπολογίζεται ότιένας στους δέκα ασθενείς έχουν κάποια αλλεργία σε αυτά τα φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούνται κατά κόρον για τη θεραπεία πολλών φλεγμονωδών καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων αλλεργικών εκδηλώσεων και αυτοάνοσων παθήσεων. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί όλα όσα θέλετε να μάθετε για το θέμα αυτό.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Τα κορτικοστεροειδή είναι φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία πολλών φλεγμονωδών καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων αλλεργικών εκδηλώσεων και αυτοάνοσων παθήσεων.

Τα φάρμακα αυτά μπορεί να χορηγηθούν υπό μορφή κρέμας, από το στόμα, με εισπνοές και σε ενέσιμη μορφή.

Συνήθεις παθήσεις στις οποίες χρησιμοποιούνται ευρέως είναι το αλλεργικό άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα, ατοπική δερματίτιδα, δερματίτιδα εξ επαφής, κνίδωση, αγγειοοίδημα, αναφυλαξία, καθώς και σε πολλά αυτοάνοσα νοσήματα, όπως συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Φαίνεται παράξενο, αλλά αν και αποτελούν θεραπεία εκλογής για τις αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί κάποιος να είναι αλλεργικός στα κορτικοστεροειδή!!! Παρόλο που οι σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες μπορεί να συμβούν.

Κατά κύριο λόγο τα συμπτώματα δεν είναι σοβαρά και συνήθως εμφανίζονται μετά από την εφαρμογή κρεμών.

Η αλλεργική αντίδραση μετά από τοπική χρήση αφορά το 6% των ανθρώπων, ενώ στα από του στόματος σκευάσματα και στις ενέσιμες μορφές η πιθανότητα είναι πολύ μικρή (λιγότερο από 1%).

Τα τοπικά κορτικοστεροειδή χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των αλλεργικών αντιδράσεων του δέρματος, όπως ατοπική δερματίτιδα, δερματίτιδα εξ επαφής, καθώς και για τα τοπικά συμπτώματα που προκαλούνται από τσιμπήματα εντόμων. Τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο του άσθματος και το ρινικό εκνέφωμα στην αλλεργική ρινίτιδα.

Οι αλλεργικές αντιδράσεις στα τοπικά κορτικοστεροειδή είναι δύσκολο να αναγνωριστούν, γιατί η επιδείνωση του δερματικού εξανθήματος μπορεί να οφείλεται στην υποκείμενη νόσο.

Ομοίως, τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή και το ρινικό εκνέφωμα μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό των πνευμόνων και της μύτης, αλλά να θεωρηθούν ως επιδείνωση του άσθματος και της ρινίτιδας αντίστοιχα.

Τα κορτικοστεροειδή που λαμβάνονται από το στόμα και ως ένεσιμες μορφές, ενώ είναι πολύ σπάνιο να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, αν αυτές συμβούν μπορεί να είναι επικίνδυνες και απειλητικές για τη ζωή.

Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν άμεσα, εντός μίας ώρας και περιλαμβάνουν κνίδωση, αγγειοοίδημα και αναφυλαξία. Αν τα συμπτώματα καθυστερήσουν να εμφανιστούν, δηλαδή συμβούν σε 24-48 ώρες από τη λήψη του κορτικοστεροειδούς, είναι συνήθως ήπια (κνίδωση, εξάνθημα) και όχι απειλητικά για τη ζωή.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

www.bountouri.gr

email: cbountouri@gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τελικά τι έχω κρυολόγημα ή αλλεργία;

Όταν πονούν τα νεφρά: Δείτε τα πρώτα συμπτώματα

Πέντε tips για να διώξτε το καθημερινό άγχος!

Οικογενειακός γιατρός: Αυτός ο άγνωστος!