Μία πολυβιταμίνη την ημέρα μετά τα 60 ίσως προστατεύει τον εγκέφαλο, λένε οι ειδικοί

  • Ρούλα Τσουλέα
πολυβιταμίνη
Πως επηρεάζει η λήψη συμπληρώματος βιταμινών και ιχνοστοιχείων τις νοητικές δεξιότητες στην τρίτη ηλικία. Τι έδειξε μελέτη σε περισσότερους από 2.200 εθελοντές. Πως ερμηνεύουν οι ερευνητές τα ευρήματά τους.

Μία πολυβιταμίνη την ημέρα μετά τα 60 μπορεί να προστατεύει τη νοητική λειτουργία, που παρουσιάζει σταδιακή έκπτωση καθώς μεγαλώνουμε, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Σε μελέτη με περισσότερους από 2.200 εθελοντές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η συστηματική λήψη ενός συμπληρώματος βιταμινών και ιχνοστοιχείων επί τρία χρόνια σχετιζόταν με σημαντική βελτίωση:

  • Στην ολική γνωστική λειτουργία
  • Στην επεισοδιακή (ή βιωματική) μνήμη
  • Στην εκτελεστική λειτουργία του εγκεφάλου

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι τα σημαντικότερα οφέλη αποκόμισαν οι ηλικιωμένοι με ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου. Οι ασθενείς  αυτοί διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών τους.

Οι ειδικοί χαρακτηρίζουν πολύ σημαντικά τα ευρήματα αυτά. Εν τούτοις, επισημαίνουν ότι πρέπει να επιβεβαιωθούν από μεγαλύτερες κλινικές μελέτες για να θεωρηθούν οριστικά. Γι’ αυτό τον λόγο εκτιμούν ότι είναι πρόωρο να γίνουν συστάσεις προς το κοινό.

«Η μελέτη μας είναι η πρώτη μακροχρόνια, τυχαιοποιημένη έρευνα σε ηλικιωμένους που υποδηλώνει ότι η νόηση μπορεί να βελτιωθεί με μία απλή πολυβιταμίνη», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Laura Baker, καθηγήτρια Γεροντολογίας & Γηριατρικής στο Πανεπιστήμιο Wake Forest, στη Βόρεια Καρολίνα. «Ωστόσο χρειάζονται περισσότερες μελέτες πριν γίνουν συστάσεις για τακτική λήψη στο ευρύ κοινό».

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Alzheimer’s and Dementia, την οποία εκδίδει η αμερικανική Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ.

Η νέα μελέτη

Όπως γράφουν οι ερευνητές, ενέταξαν σε αυτήν 2.262 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας άνω των 65 ετών. Άλλοι εξ αυτών έπαιρναν καθημερινά μία πολυβιταμίνη και άλλοι συμπλήρωμα από εκχύλισμα κακάο, διότι περιέχει συστατικά που πιστεύεται ότι ωφελούν τον εγκέφαλο.

Τρία χρόνια αργότερα, όσοι εθελοντές έπαιρναν την πολυβιταμίνη είχαν κατά 60% λιγότερη έκπτωση των νοητικών λειτουργιών τους. Ωστόσο το κακάο δεν φάνηκε να παρέχει κάποιο όφελος.

Τα ευρήματα αυτά ήταν τα αντίθετα απ’ ό,τι περίμεναν οι ερευνητές. Και αυτό, διότι προγενέστερες μελέτες με διάφορες βιταμίνες δεν είχαν δείξει να παρέχουν κάποιο όφελος.

Οι επιστήμονες εικάζουν ότι η πολυβιταμίνη δρα προστατευτικά επειδή η πλειονότητα των σύγχρονων ανθρώπων δεν τρέφονται υγιεινά. Αυτό έχει ως συνέπεια να απουσιάζουν βασικά στοιχεία από τη διατροφή τους. Η πολυβιταμίνη ενδεχομένως αναπληρώνει αυτές τις ελλείψεις.

Οι προγενέστερες μελέτες μπορεί να μην είχαν βρει αντίστοιχα οφέλη, επειδή οι περισσότερες είχαν διεξαχθεί μεταξύ επαγγελματιών της Υγείας που είναι πιθανότερο να τρέφονται υγιεινά, είπε η Dr. Baker. Η παρούσα μελέτη όμως έγινε στον γενικό πληθυσμό.

Φωτογραφία: iStock