Μάθετε πότε το κλιματιστικό βλάπτει την υγεία!

  • Iatropedia
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού τα κλιματιστικά είναι απαραίτητα καθώς οι θερμοκρασίες είναι αρκετά υψηλές και η δροσιά που προσφέρουν είναι ευεργετική. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν πολλές ανησυχίες για τα προβλήματα υγείας που μπορεί να προκύψουν από τη συχνή χρήση τους και τη κακή συντήρησή τους. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο πότε τα κλιματιστικά βλάπτουν την υγεία.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Μερικά κλιματιστικά δεν υγροποιούν τον αέρα με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να γίνεται πολύ ξηρή και να προκαλεί ξηρότητα του βλεννογόνου του στόματος, των ματιών και της μύτης. Η υπερβολική έκθεση σε κρύο αέρα μπορεί να προκαλέσει ρινική καταρροή, πονόλαιμο και άλλα συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη.

Τα κακοσυντηρημένα κλιματιστικά και τα βρώμικα φίλτρα εμποδίζουν τη σωστή ροή και κυκλοφορία του αέρα με αποτέλεσμα η σκόνη και άλλα βακτήρια να επανακυκλοφορούν σε ένα χώρο και να αυξάνεται ο κίνδυνος λοιμώξεων του αναπνευστικού και εξάρσεων αλλεργίας και άσθματος.

Η νόσος των λεγεωνάριων είναι μια μορφή πνευμονίας που προκαλείται από το βακτήριο Legionella, το οποίο αναπτύσσεται σε ζεστό και υγρό περιβάλλον όπως αυτό του κλιματιστικού.

Η μόλυνση των ανθρώπων γίνεται όταν εισπνέουν ατμό ή υγρασία αέρα που προέρχονται από συσκευές ή συστήματα που δεν έχουν συντηρηθεί, καθαριστεί και απολυμανθεί επαρκώς, ενώ τα βακτήρια δεν μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Τα αρχικά συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν ατονία, κεφαλαλγία, ναυτία, πόνους στο σώμα, υψηλό πυρετό, βήχα και πόνους στο στήθος. Εάν η νόσος δεν αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά και έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο.

Οι απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία και οι χαμηλές θερμοκρασίες μειώνουν την παραγωγή ιδρώτα και τη λιπαρότητα του δέρματος και οδηγούν σε ξηρό και αφυδατωμένο δέρμα. Το αποτέλεσμα είναι σκασμένα χείλη, εμφάνιση εκζέματος, φαγούρα και ερυθρότητα δέρματος.

Επιπλέον οι ήδη υπάρχουσες δερματικές παθήσεις όπως η ψωρίαση επιδεινώνονται κάτω από αυτές τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Ένα συνηθισμένο φαινόμενο που προκαλείται από την κατάχρηση του κλιματιστικού και τις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας είναι η ψύξη που χαρακτηρίζεται από πόνο των μυών συνήθως του αυχένα και της πλάτης.

Αρκετές έρευνες έχουν τεκμηριώσει πως η επί μακρόν παραμονή σε χώρους που κλιματίζονται διαρκώς π.χ. εργασία σχετίζεται με την εμφάνιση πονοκεφάλων και συνεχούς κόπωσης.

Πρόληψη

Καθαρίζετε τα φίλτρα του κλιματιστικού μία φορά τον μήνα, αν πρόκειται για ιδιωτικό χώρο και δύο φορές τον μήνα, αν πρόκειται για επαγγελματικό χώρο.

Κάνετε κάθε χρόνο συντήρηση του κλιματιστικού σας.

Ανανεώνετε συχνά τον αέρα στο εσωτερικό του σπιτιού απενεργοποιώντας το κλιματιστικό και ανοίγοντας τα παράθυρα κατά διαστήματα.

Να ξεσκονίζετε τακτικά τα έπιπλα και τις επιφάνειες του δωματίου.

Κρατήστε τη θερμοκρασία του δωματίου σταθερή και όχι σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Mην κάθεστε εκεί που χτυπάει το κλιματιστικό για πολύ ώρα.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δείτε τι πρέπει να τρώτε το καλοκαίρι!

Αντιμετωπίστε φυσικά τα τραύματα του καλοκαιριού!

Τι αρρώστιες μπορεί να φέρει το καλοκαίρι;

Πόσα ποτήρια νερό να πίνω στη ζέστη;

Πως να μην κολλήσω Ηπατίτιδα Β!

Πόνος στην κοιλιά: Πότε να ανησυχήσω;

Μήπως ο υπολογιστής σας αρρωσταίνει;

Τρίξιμο δοντιών: Τι είναι και πως θεραπεύεται;

Γιατί πέφτει ο σίδηρος μου;